Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

ΡΩΜΗ . -

Απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλλει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μπροστά στη δυναμική διεκδίκηση από μέρους των Ιταλών γαλακτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων των δίκαιων επιστροφών των προστίμων, που είχαν επιβληθεί λόγω της "εικονικής" υπερπαραγωγής γάλατος.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης Πρόντι, την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταβεβλημένων από τους παραγωγούς προστίμων, ύψους περίπου 830 δισ. λιρετών (500 εκατ. δολάρια). Αυτό αντιστοιχεί στο 80% των προστίμων που έχουν πληρωθεί ή κατακρατηθεί από τους παραγωγούς για το απερχόμενο έτος 1996 - '97, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της πρότασης, τόνισε ότι "η κατανόηση που δείχνει η κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνει θα οδηγήσουν στον τερματισμό των κινητοποιήσεων, αλλά και της κοινωνικής έντασης που προκαλούν", συμπληρώνοντας ότι "αποτελεί μία ένδειξη των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση, χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές του δικαίου και της ισότητας"...

Οι παραγωγοί, όμως, ιδιαίτερα αυτοί της Βόρειας Ιταλίας, που αποτελούν και την πλειονότητα και πλήττονται δριμύτατα, δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που ναι μεν τους ικανοποιεί μερικώς, αλλά δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων τους. Ετσι, η απάντηση που έδωσαν στην "κατανόηση" της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την "τελική νίκη", που είναι η επιστροφή του 100% της καταβολήςτου προστίμου. Τα μπλόκα, όπως ανακοίνωσαν αργά χτες το απόγευμα, στις κεντρικές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες θα συνεχιστούν. Χτες σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια κοντά στη Βενετία, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή συγκρούστηκαν με τους γαλακτοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά αρκετοί από τους παραγωγούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των γαλακτοπαραγωγών (1997-12-19 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για "σκληρή μάχη" (1997-11-22 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα οι κτηνοτρόφοι (1997-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ