Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση του ΡΚΚ στην Κωνσταντινούπολη;

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ενας αξιωματικός της Αστυνομίας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση που έγινε τα ξημερώματα χτες στην Κωνσταντινούπολη, κατά το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Τρία άτομα που κρατούσαν "Καλάσνικοφ" άνοιξαν πυρ μέσα από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εναντίον αυτοκινήτου της Αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις αστυνομικοί και στη συνέχεια διέφυγαν.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση. Η Αστυνομία πάντως πιστεύει ότι για την επίθεση υπεύθυνοι είναι οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα στον πανικό που ακολούθησε. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν βρέθηκε εγκαταλειμμένο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

Δεκάδες αστυνομικοί, που φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στη συνοικία Ουμράνιγιε για τον εντοπισμό των δραστών.

Ποινή θανάτου

Την ποινή του θανάτου επέβαλε το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας στην Αγκυρα εναντίον 33 φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον εμπρησμό ξενοδοχείου στην κεντρική Τουρκία το 1993, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Το δικαστήριο ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε την ποινή του θανάτου για τους 38 από τους 98 κατηγορουμένους με την κατηγορία "της απόπειρας αλλαγής διά της βίας της συνταγματικής τάξης του κράτους".

Η ποινή του θανάτου προβλέπεται από τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα αλλά καμιά καταδίκη δεν έχει εκτελεστεί από το 1984.

"Πρόκειται για πολιτική υπόθεση... Δεν είμαι ένοχος και ζητώ την αθώωσή μου", δήλωσε ένας από τους καταδικασθέντες, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου. Ενας άλλος φώναξε: "Η κόλαση περιμένει τους καταπιεστές", καθώς οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν μέσα στο δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ