Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σχετική ηρεμία

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι χτες οι επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής Ελέγχου έχουν επισκεφθεί 96 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, δε βρέθηκε κανένα παράνομο υλικό. Πάντως, το ΙΝΑ επέκρινε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την επιμονή τους να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις ακόμα και χτες Παρασκευή, που είναι η επίσημη εβδομαδιαία αργία των μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή, σχετική ικανοποίηση φαίνεται ότι επικρατεί στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών μετά από την απόφαση του Ιρακινού Προέδρου να ανοίξει τα προεδρικά παλάτια σε διπλωμάτες του ΟΗΕ. Ο Εβέν Μπιουκάναν, εκπρόσωπος της UNSCOM, τόνισε ότι η απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αποτελεί οπωσδήποτε ένα βήμα προόδου, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύει στην πλήρη, άμεση και μη περιορισμένη είσοδο στο οποιοδήποτε κτίριο.

Παρά την εξέλιξη αυτή, όμως, η Ουάσιγκτον δε φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς επιμένει ότι το Ιράκ κατέχει μεγάλες ποσότητες του θανατηφόρου αερίου VX, το οποίο προκαλεί σοβαρότατες βλάβες στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, υποστήριξε ότι το Ιράκ έχει, περίπου, 6.000 γαλόνια του αερίου αυτού, του οποίου αρκούν 200 τόνοι για να πλήξουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ