ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι θεσμοί του συστήματος φθείρουν τους ανθρώπους

Η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες για την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Απ. Βαβύλη στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, αλλά και γενικότερα πτυχές αυτής της υπόθεσης. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία πολλές φορές υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς και πολιτικές ευθύνες, ενώ επανέλαβε με έμφαση το αίτημα του ΚΚΕ για άμεσο διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία.

Σχετικά με τη συνέντευξη του Απ. Βαβύλη δήλωσε:

«Η Βαβυλιάδα δεν παραπέμπει όμως στην Ιλιάδα. Να σας πω τι έχουμε πει ως τώρα και δε νομίζω ότι προσθέτουν τίποτα οι Βαβύληδες για να το αλλάξουν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα το οποίο έχει έντονα σημάδια σήψης. Δεν είναι τα πρόσωπα που φθείρουν τους θεσμούς, είναι οι θεσμοί αυτού του συστήματος που φθείρουν μαζικά τους ανθρώπους που ανακατεύονται μαζί τους.

Και αν θέλετε, ο όρος διαπλοκή κατά τη γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα. Τι διαπλοκή; Πρόκειται για διάφορους θεσμούς ενός συστήματος που το υπηρετούν με βάση την κερδοφορία. Δε σημαίνει ότι προσωπική αντίσταση δεν μπορεί να υπάρξει απέναντι σ' αυτούς τους θεσμούς. Αλλά δε συμφωνούμε καθόλου με την τάση που υπάρχει να εμφανίζονται καλοί οι θεσμοί που κάποια πρόσωπα τους τσαλαπατάνε. Αναφέρομαι αν θέλετε και στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους θεσμούς του σύγχρονου κράτους».

Για το αν υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία της Εκκλησίας και στα ανώτερα στρώματα αυτής, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Ο ένας λέει τον συνάντησα, ο άλλος λέει δεν τον συνάντησα. Η ηγεσία της Εκκλησίας βεβαίως έχει ευθύνη. Και δεν έχει ευθύνη μόνο τώρα. Εχει ευθύνη, διότι πέρα από τον αντικειμενικό ρόλο που πάντα έπαιζε και παίζει με ανάμειξη στην πολιτική ζωή, υπερέβη πάρα πολλές φορές τα εσκαμμένα.

Αφήνω τον Βαβύλη που είναι αναξιόπιστο πρόσωπο. Η Εκκλησία και οι τοπικές μητροπόλεις έχουν μια τεράστια περιουσία. Εντάξει, να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αφήνουν τα σπίτια τους, τα κοσμήματά τους στην Εκκλησία. Δικαίωμά τους είναι. Εδώ όμως πρόκειται για περιουσία μεγάλη.

Και τώρα οι επιχειρηματίες δεν αφήνουν τις περιουσίες τους. Οι παλιοί άφηναν, κάποιοι επιχειρηματίες που δεν είχαν παιδιά. Οι επιχειρηματίες τώρα δεν αφήνουν μεγάλες και αμύθητες περιουσίες στην Εκκλησία. Αλλά οι περιουσίες αφήνονται στην Εκκλησία, δεν αφήνονται στον Μητροπολίτη. Ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες από την Εκκλησία. Υπάρχουν δηλαδή μια σειρά τέτοια προβλήματα. Αυτά δεν είναι στην ευθύνη της ηγεσίας της Εκκλησίας;

Εμείς δε στηριζόμαστε γενικά στον Βαβύλη, ούτε αν θέλετε να στηριχτούμε στο αν 4-5 μητροπολίτες έκαναν και παραπτώματα. Οπως λέμε, υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη και πάθη που συμβαίνουν παντού. Μιλάμε συνολικά όμως για το ρόλο της ηγεσίας της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, την τεράστια περιουσία της. Ποιος την οικειοποιείται, ποιος την ελέγχει, τι γίνεται ένας Θεός ξέρει. Επομένως, βεβαίως υπάρχει ευθύνη. Και δεν είναι και καινούριο πρόβλημα».

Το ΚΚΕ ζητά διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας

Σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ θέλει τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος ή απ' το Κοινοβούλιο, απάντησε:

«Να ξεκαθαρίσω για το πρώτο. Εμείς όπως ξέρετε είμαστε υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας απ' το Κράτος. Σ' αυτό το έδαφος πρέπει να το δούμε, γιατί αν είναι διαχωρισμένο το Κράτος απ' την Εκκλησία, υποθέτω ότι η ίδια η Εκκλησία πρέπει να έχει και τα δικά της όργανα ελέγχου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το ξαναμελετάμε σαν Κόμμα, με την έννοια την εξής: Οτι παλιότερα που το είχαμε μελετήσει, είχαμε πάρει μια θέση. Ομως τώρα υπάρχουν καινούρια δεδομένα. Αυτό λέω το ξαναμελετάμε. Και θα προσπαθήσουμε να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι στις αναφορές μας».

Για το αν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες στην όλη υπόθεση, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, αλλά τι να κάνω εγώ τώρα; Δηλαδή μυρίζεται κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Να τις αποδώσω σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν ξέρω. Ας δούμε τώρα το εξής:

Πολλές φορές οι παραιτήσεις οδηγούν και στη συγκάλυψη των προβλημάτων. Παραιτείται ένας και σου λέει εξυγιάνθηκε ο θεσμός. Εξάλλου δεν εκλέξαμε εμείς τον Χριστόδουλο. Αν θέλουν να τον παραιτήσουν, ας τον παραιτήσουν. Να σας πω την αλήθεια, εμάς ούτε κρύο, ούτε ζέστη μας κάνει.

Αλλά υπάρχει το εξής: Ωραία, παραιτείται ο Χριστόδουλος, όπως παραιτήθηκε και ο Θεόκλητος. Αυτές οι παραιτήσεις πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τα παράθυρα, οι πόρτες που άνοιξαν και απ' αυτά τα γεγονότα. Η παραίτηση είναι και μέσο κουκουλώματος. Εμείς ούτε διεκδικούμε να παραιτηθεί, ούτε να μην παραιτηθεί.

Και αν θέλετε πάντα κινούμαστε και στο πνεύμα ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι διαχωρισμένη απ' το Κράτος. Αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιλογής, ας το κρίνουν».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι θεσμοί του συστήματος φθείρουν τους ανθρώπους

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεντεύξεις και δηλώσεις στο σίριαλ Βαβύλη

Χρηματισμοί, πωλήσεις ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, παρασκήνια, «εθνικές αποστολές», πρακτοριλίκια και καρφώματα, «εμπλουτίζουν» το σίριαλ της διαφθοράς σε κράτος και Εκκλησία.

«Με έστειλε σε εθνική αποστολή», τόνισε, αναφερόμενος στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και στην παρουσία του στα Ιεροσόλυμα το 2001 ενόψει της ανάδειξης νέου πατριάρχη, ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης. Αυτό ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ όλη η συνέντευξη μεταδόθηκε στην εκπομπή του «Αλτερ», «Κίτρινος Τύπος».

Πρόσθεσε, δε, ότι τον κάλεσε ο ίδιος και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή παρόντες ήταν ο Ειρηναίος και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής. Ανέφερε ότι ο Ειρηναίος δήλωσε πως «αν εκλεγώ θα πάρετε 400 χιλιάδες δολάρια. Ο Χριστόδουλος δεν είπε για λεφτά. Είπε πόσα έξοδα υπάρχουν, να κανονίσετε». Κατά τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, αυτές οι δηλώσεις του Απ. Βαβύλη έγιναν, όταν νόμιζε ότι η κάμερα ήταν κλειστή.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είχε επισκεφτεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, όταν ήταν βουλευτής. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Απ. Βαβύλης τον είχε επισκεφτεί με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα της ΝΔ. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται πως εκτός συνέντευξης ο Απ. Βαβύλης είπε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο ότι είδε τους Π. Παυλόπουλο και Γ. Παπανδρέου μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως εκπροσώπου του πατριάρχη Ειρηναίου.

Αναφερόμενος στον τωρινό αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργο Αγγελάκο, υποστήριξε ότι το 1998 τον είχε καλέσει στο γραφείο του στη Δίωξη Ναρκωτικών. Τον ενημέρωσε για το ένταλμα σύλληψης και του δόθηκε χρόνος να απομακρυνθεί με ασφάλεια «γιατί εκτιμούσαν τη δουλιά μου». Ο Γ. Αγγελάκος, με δήλωσή του, διέψευσε τους ισχυρισμούς του.

Πάντως, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που διεξάγει έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος εντόπισε την είσπραξη τουλάχιστον εννέα επιταγών από τους Απ. Βαβύλη και Ι. Τριανταφυλλάκη, με συνολικό ποσό εκταμίευσης 90.000 ευρώ.

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής σημειώνει για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στην προχτεσινή εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει ήδη τοποθετηθεί στα σχετικά ζητήματα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της». Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής στις 8 Φλεβάρη, με αφορμή τότε σχετικά δημοσιεύματα, σημείωνε ανάμεσα στ' άλλα ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του μακαριοτάτου πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Ειρηναίου στο αξίωμα αυτό ή να το ενισχύσει δήθεν μετά την εκλογή του».

Επίσης την περασμένη Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από τον Αγ. Δημήτριο στο Μπραχάμι, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Απ. Βαβύλη, λέγοντας «μικρό είναι αυτό; να έχεις στο σπίτι σου τον Ιούδα και φορώντας μαύρα γυαλιά να λέει πράγματα, ενώ αυτά δεν είναι έτσι;».

Συνέντευξη Παπαδήμα

Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» έδωσε ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Νίκος Παπαδήμας. Ο 33χρόνος, που καταζητείται με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 600.000 ευρώ και της πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ειρηναίου, ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις του πατριάρχη με τον Απόστολο Βαβύλη.

Υποστήριξε πως αιτία της σύγκρουσής του με τον Ειρηναίο ήταν η άρνησή του τον περασμένο Νοέμβρη να υποθηκεύσει ακίνητα 130.000.000 δολαρίων. Στόχος ήταν να πάρει το Πατριαρχείο δάνειο 50 εκατ. και να καλύψει τα χρέη του. «Ηταν κομμάτια γης μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακού κράτους, στρατηγικής σημασίας για τον ισραηλινό στρατό και θα τιναζόταν το Πατριαρχείο στον αέρα», είπε ο Ν. Παπαδήμας. Ανέφερε, δε, πως υπέγραφε μακροχρόνιες συμβάσεις ακινήτων του Πατριαρχείου, ενώ είπε πως έχει στα χέρια του τρία πληρεξούσια που καταρτίστηκαν ενώπιον συμβολαιογράφων.

Ισχυρίζεται ότι γνώρισε τον Απόστολο Βαβύλη ως απεσταλμένο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ αναφερόμενος στη ρήξη των σχέσεων του Απ. Βαβύλη με τον Ειρηναίο ανέφερε πως «αυτό που ξέρω είναι ότι του ζητούσε χρήματα. Οτι τον εκβίαζε να αγοράσουν με χρήματα του Πατριαρχείου ένα καράβι και να το δρομολογήσουν στη γραμμή Χάιφα - Πειραιάς».

Η «Απογευματινή της Κυριακής» αναφέρεται σε δηλώσεις του αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρίσταρχου, σύμφωνα με τις οποίες το πληρεξούσιο που έδωσε ο Ειρηναίος στον Ν. Παπαδήμα για να πουλήσει ακίνητα του Πατριαρχείου κρύφτηκε στο βιβλίο της Αρχιγραμματείας ως «ενοικιαστήριο συμβόλαιο καταστήματος».

Με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Μιχάλης Αγγελάκης, δημοτικός σύμβουλος του Χολαργού και συνιδρυτής της «Magna Graecia», τονίζει ότι με τον Απ. Βαβύλη είχε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και από τα δυο μεγάλα κόμματα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Επέστρεψε άπρακτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Απρακτη επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε αποστείλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να ελέγξει τις οικονομικές δραστηριότητες του Πατριαρχείου. Η επιτροπή επέστρεψε «με άδεια χέρια» στην Αθήνα, καθώς δε βρέθηκε τρόπος συνεργασίας με τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να παρέμβει ευθέως στις εξελίξεις ώστε να υπάρξει λύση μέχρι το Πάσχα.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών έφτασε χτες στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα καταγράφεται η αγανάκτηση του διευθυντή εκκλησιαστικών υποθέσεων, των νομικών και οικονομολόγων του υπουργείου, που προσπάθησαν μάταια να διαλευκάνουν τις υποθέσεις που αφορούν στη διάθεση της περιουσίας του Πατριαρχείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ειρηναίος καταγγέλλεται για «απροθυμία συνεργασίας».

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν δεδομένο ότι είναι σκοτεινή η ιστορία της διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου και εκτιμούν ότι αν η Αθήνα δεν κινηθεί γρήγορα, θα συντηρηθεί η ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης συναντήθηκε με τον συντονιστή Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα. Τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί για το ίδιο θέμα με την Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε ότι πρόκειται για «εθνικό θέμα» για το οποίο «πρέπει να υπάρξει σύνεση και σωφροσύνη και μια ενιαία στάση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

«Ανησυχεί» το ΠΑΣΟΚ

Την «ιδιαίτερη ανησυχία» του ΠΑΣΟΚ για «όσα αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», εξέφρασε χτες μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο Συντονιστής του τομέα Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρώτη προτεραιότητά μας, αδιαπραγμάτευτη, αποτελεί ο χαρακτήρας του Πατριαρχείου να παραμείνει Ελληνορθόδοξος» και πρόσθεσε ότι «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πιστών, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης απέδωσε ευθύνες και «στην πλευρά του Πατριάρχη» και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που επισημαίνονται ευθύνες, οι ευθύνες αυτές πρέπει να αναλαμβάνονται».

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για την παραμονή ή όχι του Πατριάρχη Ειρηναίου, δηλώνοντας ότι «τα κόμματα δεν ψηφίζουν ή καταψηφίζουν Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους» και πρόσθεσε: «Η υπεράσπιση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του Πατριαρχείου δεν μπορεί να σημαίνει σε καμία περίπτωση και την υποστήριξη συμπεριφορών και πολιτικών που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της αποστολής του Πατριαρχείου».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο Βαβύλης δεν εμπλέκει πουθενά τον κ. Παπανδρέου». Ο Ν. Αθανασάκης επαναφέροντας παλιότερη δήλωσή του ανέφερε ότι «τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί που ανήκουν».

Ζητούν παραίτηση Ειρηναίου

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τις Αραβικές Ορθόδοξες Κοινότητες. Την παραίτηση του κ. Ειρηναίου ζητούν 20 και πλέον Αγιοταφίτες αρχιμανδρίτες με υπογραφές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο αίτημα φαίνεται να ετοιμάζουν και αρχιερείς. Πάντως για την πτώση του Πατριάρχη χρειάζεται η αμφισβήτηση των 2/3 από τα μέλη της Συνόδου, πράγμα που μέχρι τώρα δεν ισχύει.

Υπέρ της παραίτησης Ειρηναίου και κατά της αραβοποίησης του Πατριαρχείου τάχτηκε ο επιτετραμμένος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Ισματ Σάμπρι. «Πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η σχέση φιλίας, η συμφιλίωση και η συνύπαρξή μας και δεν τίθεται σε εμάς θέμα αραβοποίησης του Πατριαρχείου, αλλά ούτε το να κατεβάσει κάποιος την ελληνική σημαία από οπουδήποτε είναι υψωμένη».

Οπως είπε: «Η εκποίηση της παλαιστινιακής γης στην ισραηλινή δύναμη κατοχής αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Δε θα επιτρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή σε καμιά περίπτωση να βρίσκεται στο θρόνο του Πατριαρχείου Πατριάρχης που να πουλάει και να νοικιάζει την παλαιστινιακή γη, ακόμα και αν είναι ιδιοκτησία του. Δε μας ενδιαφέρει το πρόσωπο. Μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί».

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Θα ερευνηθεί λογαριασμός του Βαβύλη

Τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης καλό θα ήταν να τους καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών και όχι στην τηλεόραση. Με αυτά τα λόγια σχολίασε τη συνέντευξη Βαβύλη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, προσθέτοντας ότι αν και όταν παρουσιαστεί στις εισαγγελικές αρχές ο Απ. Βαβύλης θα υποβληθεί και στις σχετικές ερωτήσεις και θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε Ελληνας πολίτης.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Κάππος, δήλωσε ότι δεν ασχολείται καθόλου με τη συνέντευξη Βαβύλη και ότι με τον τρόπο που προβάλλεται, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μειώνεται η προσωπικότητά του.

Πάντως, ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Δ. Λινός, ανέφερε ότι από τη συνέντευξη θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσα είπε ο καταζητούμενος για λογαριασμό του σε τράπεζα του Χολαργού και να κινηθούν οι διαδικασίες για άνοιγμα αυτού του λογαριασμού. Αγνωστο είναι αν ο επίμαχος λογαριασμός είναι μόνο στο όνομα του Απ. Βαβύλη ή είναι κοινός λογαριασμός του ιδίου και του Ιδρύματος «Μεγάλη Ελλάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές, εφόσον ανοίξει ο επίμαχος λογαριασμός, θα εξετάσουν αν στοιχειοθετείται το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εις βάρος του Απ. Βαβύλη.

Στο μεταξύ, έχει κληθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο, να καταθέσει σήμερα ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος σχετικά με τη συνέντευξη Βαβύλη και να προσκομίσει τη σχετική κασέτα.

Επίσης, τον Δ. Λινό επισκέφτηκε χτες και η Ελ. Κούρκουλα, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξέφρασε ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου της θείας της Δ. Μερτικοπούλου, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο ανοίχτηκε η διαθήκη της.

Ερευνα για υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο

O αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο ένοπλος συνοδός του Βαβύλη στις διάφορες «εθνικές» του αποστολές, είχε οριστεί στις 15 του Σεπτέμβρη του 2004 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.

Στην παραδοχή αυτή προχώρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου σχετικά με τα διάφορα «παρακρατικά κυκλώματα». Ο υπουργός είπε ότι την εισήγηση για την τοποθέτηση του Νικόδημου Φαρμάκη στο ΔΣ της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων την έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Αγγελόπουλος. Κατά τον Αν. Παπαληγούρα, τον χρόνο του ορισμού του ως μέλους του ΔΣ δε βαρυνόταν με καμία «ενοχοποιητική σκιά» και αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων εναντίον του ο Νικόδημος παραιτήθηκε από τη θέση του.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται τις επόμενες μέρες να παραγγείλει την αναψηλάφηση ορισμένων υποθέσεων, που αφορούν σε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις, «σχετιζόμενες με φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών, και έχουν τεθεί στο αρχείο με κάποια σκιά αδιαφάνειας».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ότι εκτός του Φαρμάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, 70 ακόμα ιεράρχες οπλοφορούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ