ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μεταρρυθμίσεις» και εκλογική ατμόσφαιρα

Κλίμα «δικαίωσης» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων στη διακυβέρνηση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για ταχύτερη υλοποίησή τους στην πορεία προς τις (πρόωρες) εκλογές αλλά και μετά από αυτές.

Το στίγμα θα δώσει σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας το κυβερνών κόμμα ως τον συνεπή και ασυμβίβαστο υπερασπιστή των «μεταρρυθμίσεων», σε αντίθεση δήθεν με τις «παλινωδίες» του ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και ευρύτερα λαϊκά στρώματα αντιλαμβάνονται πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι κομμένες και ραμμένες στην κερδοφορία του κεφαλαίου και συνεπάγονται κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι είναι η «μοναδική λύση» για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα. Την ίδια στιγμή θέλει να κρύψει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν βγάλει στο δρόμο τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, κ.ά.

Στις πανομοιότυπες δηλώσεις που έκαναν χτες οι Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Σιούφας και Θ. Ρουσόπουλος προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η «ανάπτυξη» και η «δημοσιονομική εξυγίανση» συμβαδίζουν με τη «διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής», επικαλούμενοι ως ατράνταχτο επιχείρημα τις αστείες αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, κ.ο.κ. Η άλλη απόδειξη αφορά στη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 200.000 στον ιδιωτικό τομέα, αποκρύβοντας ότι πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης, ανασφάλιστης εργασίας, με μισθούς πείνας και ατέλειωτες ώρες δουλιάς...

Παράλληλα, διαμηνύει ότι δε θα «παρασυρθεί» σε πλειοδοσία παροχολογίας, εννοώντας το άθλιο εμπόριο εξαγοράς ψήφων με ψίχουλα από τους δύο μονομάχους. Η κυβέρνηση πάντως παραμένει στοχοπροσηλωμένη στις «μεταρρυθμίσεις», στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης προχωρά. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί και θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την οικονομία και για την κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αλογοσκούφης.

«Η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Η ανάπτυξη επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις δουλιάς, νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια», δήλωσε με κάθε σοβαρότητα ο Δ. Σιούφας και όποιος τον πιστέψει...

Την ίδια στιγμή, πάντως, διατηρείται με διάφορους τρόπους η προεκλογική ατμόσφαιρα, καθώς ανακοινώνονται οι τρίχρονοι απολογισμοί των υπουργείων, ξεκίνησαν οι διαφημιστικές καταχωρίσεις «μεγάλων έργων» στις εφημερίδες, προαναγγέλλονται δεκάδες χιλιάδες διορισμοί μέχρι το καλοκαίρι, κλπ.

«Ολα τα υπουργεία έχουν κάνει κάποιες ανακοινώσεις για το κυβερνητικό έργο. Η κυβέρνηση βαδίζει επί μια 3ετία στη γραμμή του προγράμματός της και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει, ως το τέλος της θητείας της, στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για τη βελτίωση της καθημερινότητας του Ελληνα πολίτη», δήλωσε σχετικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Πραγματοποιείται η άσκηση «Τοξότης»

Παρά την αντίθετη εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός αποφάσισε χτες να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Μάρτη ελληνοκυπριακή άσκηση «Τοξότης», έστω κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ακόμη αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε για την πραγματοποίηση της άσκησης χτες, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Μετά τη σύσκεψη, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τις πολιτικές της σχέσεις με τον πρωθυπουργό. «Τα πράγματα είναι εξαιρετικά και δεν είχαμε χάσει τίποτα για να το βρούμε» απάντησε η υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε κατά την έξοδό της από το Μαξίμου «αν τα βρήκε» με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Ευ. Μεϊμαράκης θέλησαν μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσουν τη στενή τους συνεργασία.

Παρ' όλες τις δηλώσεις, πάντως, έχει καταγραφεί διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο υπουργών αναφορικά με την πραγματοποίηση ή όχι της άσκησης «Τοξότης». Η υπουργός Εξωτερικών, υιοθετώντας την αμερικανική λογική, υποστήριξε πως η πραγματοποίηση της άσκησης δυσκολεύει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια δύσκολη περίοδο. Αντίθετα από το υπουργείο Αμυνας υποστηρίχτηκε πως δεν είναι δυνατό να αναθεωρείται κάθε τρεις και λίγο μια πολιτική επιλογή. Οπως είναι γνωστό, η ελληνοκυπριακή άσκηση «Τοξότης» αναβαλλόταν επί μια πενταετία και αναβίωσε επί χάρτου το 2006, προκαλώντας την ενόχληση και της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά πως θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, έστω κι αν σε αυτήν την περίοδο μπορεί να προκληθεί μια δυσκολία στην εξεύρεση ημερομηνιών για την επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Αθήνα.

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών, έχοντας κατά νου τη δυσφορία που θα προκαλέσει η άσκηση «Τοξότης» στην Αγκυρα, παραδέχτηκε τη δυσκολία εξεύρεσης ημερομηνίας για την επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, την επίσκεψη Γκιουλ αν πραγματοποιηθεί θα πρέπει να την αναμένουμε μετά την πραγματοποίηση της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Την ερχόμενη βδομάδα η «φιέστα»

Την άλλη βδομάδα μετατέθηκε η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που, ως γνωστόν, ανήκει σε μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς και υπηρετεί αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Πάντως, ακόμα και χτες δεν οριστικοποιήθηκε η ακριβής ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, ενώ δεν ανακοινώθηκε επίσημα η συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Η κυβέρνηση, κατά τη γνωστή τακτική της, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη φιέστα προκειμένου να περάσει το απατηλό μήνυμα περί δήθεν «σημαντικού ρόλου στα διεθνή δίκτυα ενέργειας». Επίσης θέλει να δείξει ότι διαλύθηκαν «τα σύννεφα» που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις με τη Μόσχα, μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ουσιαστικά επιδοκίμαζε την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Τσεχία και την Πολωνία και αποδοκίμασε την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης...

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα στην Αθήνα. Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο ίδιος, ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Βίκτορ Κριστένκο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Ασέν Γκαγκαούζοφ. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό να παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής ο Β. Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα μετά από αίτημα του τελευταίου. Εξερχόμενος ο Α. Βντόβιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό «τη συμμετοχή του προέδρου Πούτιν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που θεωρείται ως σημαντικό βήμα για την τριμερή συνεργασία. Ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προσυνεδριακή παρέμβαση των «ανανεωτών»

Προσυνεδριακή συγκέντρωση - συζήτηση πραγματοποίησε χτες το βράδυ η ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει της σύγκλησης του Διαρκούς Συνεδρίου στις 17-18 Μάρτη, στην κρίση του οποίου θα τεθεί η εκλογική διακήρυξη και η κοινή κάθοδος στις εκλογές με τις συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τον δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων του Συνεδρίου (αφού το σώμα είναι το ίδιο με αυτό που ανέδειξε στο τακτικό συνέδριο τη σημερινή πλειοψηφία), ο Θ. Μαργαρίτης ζήτησε απ' αυτό να υπερασπιστεί τις προγραμματικές και πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ, αναφέροντας ότι «οποιαδήποτε επιδίωξη παραμερισμού της ανανεωτικής πτέρυγας πλήττει τη συνοχή του».

Ο Γ. Μπαλάφας κατήγγειλε ότι με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ «αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ΣΥΝ, επιχειρείται μια σταδιακή μετάλλαξη» και δήλωσε πως «δε συμφωνούμε με την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ», ζητώντας «αμφίπλευρες συνεργασίες».

Ο Μ. Σαμπατακάκης ζήτησε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απ' αυτό της πλειοψηφίας, το οποίο «αδυνατεί να επέμβει, αδυνατεί να οδηγήσει τον ΣΥΝ σε μία ηγεμονική πολιτική παρουσία προς τις εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ