Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραγματοποιείται η άσκηση «Τοξότης»

Παρά την αντίθετη εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός αποφάσισε χτες να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Μάρτη ελληνοκυπριακή άσκηση «Τοξότης», έστω κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ακόμη αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε για την πραγματοποίηση της άσκησης χτες, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Μετά τη σύσκεψη, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τις πολιτικές της σχέσεις με τον πρωθυπουργό. «Τα πράγματα είναι εξαιρετικά και δεν είχαμε χάσει τίποτα για να το βρούμε» απάντησε η υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε κατά την έξοδό της από το Μαξίμου «αν τα βρήκε» με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Ευ. Μεϊμαράκης θέλησαν μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώσουν τη στενή τους συνεργασία.

Παρ' όλες τις δηλώσεις, πάντως, έχει καταγραφεί διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο υπουργών αναφορικά με την πραγματοποίηση ή όχι της άσκησης «Τοξότης». Η υπουργός Εξωτερικών, υιοθετώντας την αμερικανική λογική, υποστήριξε πως η πραγματοποίηση της άσκησης δυσκολεύει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια δύσκολη περίοδο. Αντίθετα από το υπουργείο Αμυνας υποστηρίχτηκε πως δεν είναι δυνατό να αναθεωρείται κάθε τρεις και λίγο μια πολιτική επιλογή. Οπως είναι γνωστό, η ελληνοκυπριακή άσκηση «Τοξότης» αναβαλλόταν επί μια πενταετία και αναβίωσε επί χάρτου το 2006, προκαλώντας την ενόχληση και της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά πως θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, έστω κι αν σε αυτήν την περίοδο μπορεί να προκληθεί μια δυσκολία στην εξεύρεση ημερομηνιών για την επίσκεψη του Α. Γκιουλ στην Αθήνα.

Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών, έχοντας κατά νου τη δυσφορία που θα προκαλέσει η άσκηση «Τοξότης» στην Αγκυρα, παραδέχτηκε τη δυσκολία εξεύρεσης ημερομηνίας για την επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης. Πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών κύκλων, την επίσκεψη Γκιουλ αν πραγματοποιηθεί θα πρέπει να την αναμένουμε μετά την πραγματοποίηση της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ