ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολοταχώς προς εκτράχυνση;

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Αν θέλουν εμφύλιο, είμαστε έτοιμοι", δηλώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Αλεξάντρ Μέξι. Και από την πλευρά της, η αλβανική αντιπολίτευση δείχνει να σκληραίνει τη στάση της: Χτες, το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με την κυβέρνηση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας - ειδικά το σκάνδαλο των παρατραπεζών - καλώντας τη να παραιτηθεί. Το σκεπτικό της αντιπολίτευσης είναι απλό: Το Κοινοβούλιο κυριαρχείται από τους βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επομένως, ένας διάλογος απλώς θα προσέδιδε μια επίφαση δημοκρατικότητας στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Την άποψη πιθανώς δικαιώνουν η τελευταία δήλωση Μέξι, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, από την αρχή της κρίσης, περί "υποκίνησης" των αιματηρών ταραχών, μετά την κατάρρευση των "πυραμιδικών" σχημάτων, από την "ακροαριστερά". Την κατηγορία επανέλαβε προχτές βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Τρίταν Σιέχου.

Διάθεση για διάλογο δε δείχνει να έχει ούτε το κυβερνών κόμμα. Απαντώντας στη διατυπωθείσα νωρίτερα αυτή τη βδομάδα πρόταση δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει συνασπισμός με τους ερυθρούς τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων για να καταστρέψουν τους κρατικούς θεσμούς".

Με το διάλογο να παραμένει στα αζήτητα, η εκτράχυνση της κατάστασης φαντάζει πολύ πιθανή τις επόμενες μέρες. Η πιθανότητα αυτή προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να "περιορίσουν τις προσεχείς ημέρες τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους" στην Αλβανία, εκτός αν υπάρχει "απόλυτη ανάγκη". Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υπάρξει πρωτοβουλία των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης.

Ταραχών συνέχεια

Ο θάνατος ενός 12χρονου παιδιού, που υπέκυψε στα τραύματα από ξυλοδαρμό αστυνομικών, χτες, η δολοφονία ενός εκτός υπηρεσίας αστυνομικού την Τετάρτη το βράδυ στην Αυλώνα (η οποία, πάντως, έγινε κατά τον εισαγγελέα της πόλης στο πλαίσιο "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" και όχι κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις) κι η βομβιστική επίθεση αγνώστων στο σπίτι ενός αστυνομικού, χωρίς θύματα, χειροτέρευσαν την κατάσταση.

Πάντως, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χτες, για ένατη συνεχή μέρα, στην Αυλώνα, με αίτημα την επιστροφή των χρημάτων των καταθετών που χάθηκαν στις "πυραμίδες", ενώ - για πρώτη φορά - οι διαδηλωτές ζήτησαν να τους δοθούν τρόφιμα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν εμφανίστηκαν στην πόλη, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία έμειναν κλειστά.

ΓΑΛΛΙΑ
Οι διανοούμενοι αντιδρούν στο μεταναστευτικό νόμο

Διαμαρτυρία και για τον ακροδεξιό δήμαρχο της Τουλόν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την οργή μεγάλης μερίδας του γαλλικού λαού έχει προκαλέσει ο νέος μεταναστευτικός νόμος που ψήφισε η συντηρητική γαλλική κυβέρνηση. Αγανάκτηση, όμως, έχει προκαλέσει και η προσπάθεια του ακροδεξιού δημάρχου της πόλης Τουλόν να επιβάλει τη δικιά του αντίληψη περί τέχνης σ' ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας που φιλοξενείται στην πόλη του.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Τουλόν, των 170.000 κατοίκων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δημάρχου, Ζαν Μαρί Λε Σεβαλιέ, μέλους του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου", να απολύσει τον ιδρυτή και διευθυντή του διεθνούς φήμης θεάτρου Σατοβαλόν. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δημάρχου, η επιμονή του Ζεράρ Πακέ να "επεμβαίνει" στο "θεατρικό πρόγραμμα" και η τάση του να μεταβάλλει το θέατρο σε "φυτώριο και καταφύγιο αριστερών ιδεών" δεν έχει θέση στην τέχνη.

Η ενέργεια του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση τόσο πολλών κατοίκων της Τουλόν όσο και του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου. Μάλιστα, κατατέθηκε μήνυση κατά του δημάρχου, η οποία, μετά από αναβολή, αναμένεται να εκδικαστεί το Μάρτη. Στη χτεσινή διαδήλωση, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα "Κάτω ο Λεπέν" και "Ελευθερώστε την Τουλόν", πήραν μέρος και πολλοί επιφανείς καλλιτέχνες, που έφτασαν στην πόλη από το Παρίσι με ειδικό τρένο που ονομάστηκε "Τρένο της Ελευθερίας". Ανάμεσα στους 200 καλλιτέχνες, που έφτασαν από το Παρίσι, ήταν και οι γνωστοί και βραβευμένοι σκηνοθέτες Μπερνάρ Ταβερνιέ και Κλοντ Σαμπρόλ.

Από την πλευρά του, ο "απολυμένος" Ζεράρ Πακέ κατηγόρησε το δήμαρχο της Τουλόν για φασιστικές ιδέες και μεθόδους. Σε ήπιο τόνο κινήθηκε η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ο οποίος αντιτάχθηκε στη δημοτική απόφαση, μιλώντας γενικά για την ανάγκη "ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης".

Ταυτόχρονα, δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα ένα κείμενο διαμαρτυρίας κατά του νέου νόμου μετανάστευσης, το οποίο υπογράφεται από 60 γνωστούς Γάλλους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τα ονόματα των Αντρέ Γκλικσμάν, Μπερνάρ Ανρί Λεβί, Φιλίπ Σολέρ κ. ά. Οι υπογράφοντες, όπως έγινε πριν από μερικές μέρες σε ανάλογη κίνηση 59 Γάλλων σκηνοθετών, καλούν το γαλλικό λαό να μην υπακούσει στο νέο νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος υποχρεώνει τους Γάλλους πολίτες να δηλώνουν στις αρχές την άφιξη και την αναχώρηση όλων των ξένων υπηκόων που φιλοξενούν, με την απειλή επιβολής κυρώσεων εάν οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά.

ΒΟΣΝΙΑ
Θα ανάψει φωτιές το μέλλον του Μπρτσκό;

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Με "νέα" σπίθα που θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στην "πυριτιδαποθήκη" της Βοσνίας μοιάζει η οποιαδήποτε απόφαση του διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το μέλλον της στρατηγικής πόλης Μπρτσκό που κατέλαβαν οι Σερβοβόσνιοι το 1992 και διεκδικούν ως δικιά τους οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι. Γιατί; Μα επειδή τα προβλήματα μοιάζουν αναπόφευκτα, είτε δοθεί είτε δε δοθεί η κυριότητα της πόλης αυτής στους πρώτους ή στους δεύτερους!

Αν και η απόφαση του διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στη Ρώμη, ασφαλείς πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν χτες ότι το Μπρτσκό θα δοθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο στους Σερβοβόσνιους.

Οι ίδιες πηγές φέρουν τον πρόεδρο της διεθνούς Επιτροπής Διαιτησίας, Αμερικανό Ρόμπερτς Οουεν, να ανακοινώνει σήμερα ότι η πόλη θα τεθεί προσωρινά υπό τη διοίκηση ενός Αμερικανού "επιθεωρητή" που θα έχει δικαιοδοσία επί των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων και ότι θα μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι μουσουλμάνοι και Κροάτες πρόσφυγες που ζούσαν στην πόλη αυτή πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Μάλιστα, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη σταθεροποίησης που βρίσκεται στο Μπρτσκό θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των αποφάσεων, οι οποίες σύμφωνα με το δικαστήριο, μπορούν να αναθεωρηθούν σε διάστημα ενός χρόνου.

"Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου είναι δυνητικά εκρηκτική", δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ήδη οι διωγμένοι μουσουλμάνοι από το Μπρτσκό ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν πορεία στην πόλη και ζήτησαν από τις στρατιωτικές Δυνάμεις Σταθεροποίησης να μην τους εμποδίσουν!

Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται σε μία περίοδο έντασης των "λειτουργικών" προβλημάτων της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας. Αφ' ενός, η κεντρική κυβέρνηση των δύο πολιτικών οντοτήτων, της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, δεν προχωρά και αφ' ετέρου τα προβλήματα συσσωρεύονται ακόμη και στους κόλπους της Κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας, κυρίως στο Μόσταρ. Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνά τις πρόσφατες "απειλές" του Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, (14 Γενάρη) για παραίτηση από επικεφαλής της συλλογικής βοσνιακής προεδρίας εάν η πόλη Μπρτσκό παραμείνει στα χέρια των Σέρβων...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βασικό θέμα των επαφών, που είχε και πρόκειται να έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι βέβαια η μελλοντική πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η απεμπλοκή των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, στους οποίους επανέλαβε τη θέλησή του για προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", αλλά και την επιμονή η διαδικασία αυτή να βασιστεί στην αμοιβαιότητα. Συγκεκριμένα, δε, σχετικά με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα γραφεία της ΟΑΠ από την Ιερουσαλήμ και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της "τρομοκρατίας". Από την πλευρά της, η Μαντλίν Ολμπράιτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ευοδωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία". Παρ' όλα αυτά, η αισιοδοξία της ήταν σαφώς συγκρατημένη και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι μόνιμη και σταθερή ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δυσαρέσκεια για ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι αρχές του Βελιγραδίου εκφράζοντας τη "δυσαρέσκειά" τους για το θέμα της συμμετοχής και υποστήριξης Αμερικανών βουλευτών στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσαν χτες ότι μπορεί να αρνηθούν την άδεια εισόδου (βίζα) σε μελλοντικές αντιπροσωπείες Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι αυτά τα μέτρα το μόνο που θα κάνουν είναι "να στραφούν" τελικά κατά της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Εξάλλου, χτες, η Εφορευτική Επιτροπή του Βελιγραδίου επικύρωσε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη, σύμφωνα με τα οποία ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" εξασφάλισε 67 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 24, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα 17 και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας 2 έδρες.

Νέος δήμαρχος στο Βελιγράδι αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς, ενώ κατά πάσα πιθανότητα πρόεδρος της λεγόμενης "κυβέρνησης της πόλης", που είναι το δεύτερο ιεραρχικά αξίωμα στη δημοτική αρχή, θα τοποθετηθεί η Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς, σύζυγος του Βουκ Ντράσκοβιτς.

ΖΑΪΡ
Μια ακόμη πόλη κατέλαβαν οι αντάρτες

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Τη στρατηγικής σημασίας πόλη, Φαράντζε, ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν χτες οι αντάρτες της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ", καταγγέλλοντας ότι παραστρατιωτικοί Ρουαντέζοι Χούτου και ξένοι μισθοφόροι έχουν συμμαχήσει με τις δυνάμεις του Ζαϊρινού δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις επελάσεις των ανταρτών.

Η πόλη Φαράντζε, 70 χλμ δυτικά της μεθορίου Σουδάν - Ζαϊρ, θεωρείται σημαντική γιατί ελέγχει την περιοχή από την οποία εφορμούν οι παραστρατιωτικοί Ρουαντέζοι Χούτου, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στο Σουδάν, υπογράμμισε ο ηγέτης των ανταρτών, Λόρεντ Ντεζιρέ Καμπίλα, τονίζοντας ότι οι παραστρατιωτικοί Ρουαντέζοι και οι ξένοι μισθοφόροι που έχει προσλάβει ο Ζαϊρινός δικτάτορας έχουν εγκαταστήσει τα στρατηγεία τους στο προσφυγικό στρατόπεδο του Τίνγκι - Τίνγκι, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους περίπου 120.000 ταλαιπωρημένους πρόσφυγες σαν "ζωντανό κάλυμμα"!

"Οι αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γνωρίζουν ότι το στρατόπεδο του Τίνγκι - Τίνγκι χρησιμοποιείται από τους Ρουαντέζους παραστρατιωτικούς ως βάση, αλλά αποφεύγουν να αναφερθούν σ' αυτό το περίπλοκο θέμα", πρόσθεσε ο Καμπίλα, αναγγέλλοντας ότι οι αντάρτες θα αναγκαστούν να καθαρίσουν την περιοχή από τους "φονιάδες", σε περίπτωση που δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα...

Πράγματι, πριν τρεις μέρες, η ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εγκατάστασης στρατηγείου παραστρατιωτικών Ρουαντέζων στο προσφυγικό στρατόπεδο Τίνγκι - Τίνγκι υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι "είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τους πρόσφυγες από τους Ρουαντέζους παραστρατιωτικούς".

Διαδηλωτές καίνεφιλοκυβερνητική εφημερίδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ