Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολοταχώς προς εκτράχυνση;

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Αν θέλουν εμφύλιο, είμαστε έτοιμοι", δηλώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Αλεξάντρ Μέξι. Και από την πλευρά της, η αλβανική αντιπολίτευση δείχνει να σκληραίνει τη στάση της: Χτες, το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με την κυβέρνηση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας - ειδικά το σκάνδαλο των παρατραπεζών - καλώντας τη να παραιτηθεί. Το σκεπτικό της αντιπολίτευσης είναι απλό: Το Κοινοβούλιο κυριαρχείται από τους βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επομένως, ένας διάλογος απλώς θα προσέδιδε μια επίφαση δημοκρατικότητας στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Την άποψη πιθανώς δικαιώνουν η τελευταία δήλωση Μέξι, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, από την αρχή της κρίσης, περί "υποκίνησης" των αιματηρών ταραχών, μετά την κατάρρευση των "πυραμιδικών" σχημάτων, από την "ακροαριστερά". Την κατηγορία επανέλαβε προχτές βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Τρίταν Σιέχου.

Διάθεση για διάλογο δε δείχνει να έχει ούτε το κυβερνών κόμμα. Απαντώντας στη διατυπωθείσα νωρίτερα αυτή τη βδομάδα πρόταση δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει συνασπισμός με τους ερυθρούς τρομοκράτες, που χρησιμοποιούν τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων για να καταστρέψουν τους κρατικούς θεσμούς".

Με το διάλογο να παραμένει στα αζήτητα, η εκτράχυνση της κατάστασης φαντάζει πολύ πιθανή τις επόμενες μέρες. Η πιθανότητα αυτή προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ιταλούς πολίτες να "περιορίσουν τις προσεχείς ημέρες τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους" στην Αλβανία, εκτός αν υπάρχει "απόλυτη ανάγκη". Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να υπάρξει πρωτοβουλία των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης.

Ταραχών συνέχεια

Ο θάνατος ενός 12χρονου παιδιού, που υπέκυψε στα τραύματα από ξυλοδαρμό αστυνομικών, χτες, η δολοφονία ενός εκτός υπηρεσίας αστυνομικού την Τετάρτη το βράδυ στην Αυλώνα (η οποία, πάντως, έγινε κατά τον εισαγγελέα της πόλης στο πλαίσιο "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" και όχι κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις) κι η βομβιστική επίθεση αγνώστων στο σπίτι ενός αστυνομικού, χωρίς θύματα, χειροτέρευσαν την κατάσταση.

Πάντως, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χτες, για ένατη συνεχή μέρα, στην Αυλώνα, με αίτημα την επιστροφή των χρημάτων των καταθετών που χάθηκαν στις "πυραμίδες", ενώ - για πρώτη φορά - οι διαδηλωτές ζήτησαν να τους δοθούν τρόφιμα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν εμφανίστηκαν στην πόλη, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία έμειναν κλειστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Kινητοποιήσεις εκπαιδευτικών (2013-04-26 00:00:00.0)
Δολοφονία εφήβου από αστυνομικούς (2013-03-14 00:00:00.0)
Το μεγάλο «πρόσχημα» για την κλιμάκωση του αυταρχισμού (2011-08-14 00:00:00.0)
Παραινέσεις ΗΠΑ προς Μπερίσα για "εκλογές" (1997-02-27 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η σχέση "πυραμίδων" - κυβέρνησης (1997-02-25 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στο Νότο (1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ