Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τα σκάνδαλα "σαρώνουν" κυβέρνηση και αντιπολίτευση

ΣΕΟΥΛ.-

Σάλο προκαλούν στην πολιτική ζωή της Νότιας Κορέας οι συλλήψεις πολιτικών, ακόμη και υπουργών (!), που κατηγορούνται από τις εισαγγελικές αρχές ότι δωροδοκήθηκαν από τον επιχειρηματικό κολοσσό "Χάνμπο", ώστε η εταιρία να τύχει προνομιακής μεταχείρισης.

Με... χειροπέδες είναι από χτες ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και δύο βουλευτές του νοτιοκορεατικού Κοινοβουλίου, μετά την εντολή που έδωσαν οι εισαγγελικές αρχές της Σεούλ για τη διενέργεια ανακρίσεων, που θα διαλευκάνουν εάν και πόσο ενεπλάκησαν αυτοί οι τρεις πολιτικοί στο σκάνδαλο δωροδοκίας που συνδέεται με το χρεοκοπημένο πλέον επιχειρηματικό κολοσσό "Χάνμπο". Εξυπακούεται ότι η σύλληψη του υπουργού Εσωτερικών Κιμ Γου - σουκ έγινε λίγο μετά την παραίτησή του και το χτεσινό πρωινό διορισμό του αντικαταστάτη του, Σουχ Τσουνγκ - χγουά!

Ο μέχρι προχτές υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - σαμ κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 235.000 δολάρια από τον πρόεδρο της εταιρίας "Χάνμπο", προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για την κατασκευή οικοδομικών έργων της εταιρίας την περίοδο (1993-1994) που ήταν υπουργός Πολεοδομίας.

Οι δύο άλλοι συλληφθέντες είναι: Ο Χγουάνγκ Μπγιονγκ - τάε, βουλευτής του κυβερνώντος "Κόμματος της Νέας Κορέας" και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του Κοινοβουλίου, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε πέρσι με 250.000 δολάρια από διευθυντικά στελέχη της εταιρίας "Χάνμπο", με σκοπό την εξασφάλιση προνομιακών δανείων ύψους 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κορεατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο δεύτερος είναι ο Κγουόν Ρο - γκαπ, αντιπρόεδρος και βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος του "Εθνικού Κογκρέσου Νέας Πολιτικής", που συνελήφθη με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με το συνολικό ποσό των 300.000 δολαρίων από τον πρόεδρο του ομίλου "Χάνμπο", Τσουνγκ Τάε - σου, προκειμένου να συσκοτίσει τις κοινοβουλευτικές έρευνες που διενεργούνταν σε βάρος της εταιρίας.

Ο αριθμός των πολιτικών και επιχειρηματιών που έχουν συλληφθεί από τις αρχές του μήνα μέχρι χτες ανέρχεται στους 8, ενώ άλλα δύο διευθυντικά στελέχη του ομίλου "Χάνμπο" διαφεύγουν της σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ