Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Θα ανάψει φωτιές το μέλλον του Μπρτσκό;

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Με "νέα" σπίθα που θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στην "πυριτιδαποθήκη" της Βοσνίας μοιάζει η οποιαδήποτε απόφαση του διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το μέλλον της στρατηγικής πόλης Μπρτσκό που κατέλαβαν οι Σερβοβόσνιοι το 1992 και διεκδικούν ως δικιά τους οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι. Γιατί; Μα επειδή τα προβλήματα μοιάζουν αναπόφευκτα, είτε δοθεί είτε δε δοθεί η κυριότητα της πόλης αυτής στους πρώτους ή στους δεύτερους!

Αν και η απόφαση του διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στη Ρώμη, ασφαλείς πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν χτες ότι το Μπρτσκό θα δοθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο στους Σερβοβόσνιους.

Οι ίδιες πηγές φέρουν τον πρόεδρο της διεθνούς Επιτροπής Διαιτησίας, Αμερικανό Ρόμπερτς Οουεν, να ανακοινώνει σήμερα ότι η πόλη θα τεθεί προσωρινά υπό τη διοίκηση ενός Αμερικανού "επιθεωρητή" που θα έχει δικαιοδοσία επί των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων και ότι θα μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι μουσουλμάνοι και Κροάτες πρόσφυγες που ζούσαν στην πόλη αυτή πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Μάλιστα, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη σταθεροποίησης που βρίσκεται στο Μπρτσκό θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των αποφάσεων, οι οποίες σύμφωνα με το δικαστήριο, μπορούν να αναθεωρηθούν σε διάστημα ενός χρόνου.

"Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου είναι δυνητικά εκρηκτική", δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ήδη οι διωγμένοι μουσουλμάνοι από το Μπρτσκό ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν πορεία στην πόλη και ζήτησαν από τις στρατιωτικές Δυνάμεις Σταθεροποίησης να μην τους εμποδίσουν!

Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται σε μία περίοδο έντασης των "λειτουργικών" προβλημάτων της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας. Αφ' ενός, η κεντρική κυβέρνηση των δύο πολιτικών οντοτήτων, της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, δεν προχωρά και αφ' ετέρου τα προβλήματα συσσωρεύονται ακόμη και στους κόλπους της Κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας, κυρίως στο Μόσταρ. Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνά τις πρόσφατες "απειλές" του Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, (14 Γενάρη) για παραίτηση από επικεφαλής της συλλογικής βοσνιακής προεδρίας εάν η πόλη Μπρτσκό παραμείνει στα χέρια των Σέρβων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ