Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Οι διανοούμενοι αντιδρούν στο μεταναστευτικό νόμο

Διαμαρτυρία και για τον ακροδεξιό δήμαρχο της Τουλόν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την οργή μεγάλης μερίδας του γαλλικού λαού έχει προκαλέσει ο νέος μεταναστευτικός νόμος που ψήφισε η συντηρητική γαλλική κυβέρνηση. Αγανάκτηση, όμως, έχει προκαλέσει και η προσπάθεια του ακροδεξιού δημάρχου της πόλης Τουλόν να επιβάλει τη δικιά του αντίληψη περί τέχνης σ' ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας που φιλοξενείται στην πόλη του.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της Τουλόν, των 170.000 κατοίκων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δημάρχου, Ζαν Μαρί Λε Σεβαλιέ, μέλους του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου", να απολύσει τον ιδρυτή και διευθυντή του διεθνούς φήμης θεάτρου Σατοβαλόν. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δημάρχου, η επιμονή του Ζεράρ Πακέ να "επεμβαίνει" στο "θεατρικό πρόγραμμα" και η τάση του να μεταβάλλει το θέατρο σε "φυτώριο και καταφύγιο αριστερών ιδεών" δεν έχει θέση στην τέχνη.

Η ενέργεια του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση τόσο πολλών κατοίκων της Τουλόν όσο και του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου. Μάλιστα, κατατέθηκε μήνυση κατά του δημάρχου, η οποία, μετά από αναβολή, αναμένεται να εκδικαστεί το Μάρτη. Στη χτεσινή διαδήλωση, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα "Κάτω ο Λεπέν" και "Ελευθερώστε την Τουλόν", πήραν μέρος και πολλοί επιφανείς καλλιτέχνες, που έφτασαν στην πόλη από το Παρίσι με ειδικό τρένο που ονομάστηκε "Τρένο της Ελευθερίας". Ανάμεσα στους 200 καλλιτέχνες, που έφτασαν από το Παρίσι, ήταν και οι γνωστοί και βραβευμένοι σκηνοθέτες Μπερνάρ Ταβερνιέ και Κλοντ Σαμπρόλ.

Από την πλευρά του, ο "απολυμένος" Ζεράρ Πακέ κατηγόρησε το δήμαρχο της Τουλόν για φασιστικές ιδέες και μεθόδους. Σε ήπιο τόνο κινήθηκε η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ο οποίος αντιτάχθηκε στη δημοτική απόφαση, μιλώντας γενικά για την ανάγκη "ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης".

Ταυτόχρονα, δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα ένα κείμενο διαμαρτυρίας κατά του νέου νόμου μετανάστευσης, το οποίο υπογράφεται από 60 γνωστούς Γάλλους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τα ονόματα των Αντρέ Γκλικσμάν, Μπερνάρ Ανρί Λεβί, Φιλίπ Σολέρ κ. ά. Οι υπογράφοντες, όπως έγινε πριν από μερικές μέρες σε ανάλογη κίνηση 59 Γάλλων σκηνοθετών, καλούν το γαλλικό λαό να μην υπακούσει στο νέο νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος υποχρεώνει τους Γάλλους πολίτες να δηλώνουν στις αρχές την άφιξη και την αναχώρηση όλων των ξένων υπηκόων που φιλοξενούν, με την απειλή επιβολής κυρώσεων εάν οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος παζαριών ενάντια στη «θεσμική αστάθεια» (2024-09-03 00:00:00.0)
Πόσο μ' αγαπάς (2006-01-19 00:00:00.0)
Ο κύριος Μπιπ είναι εδώ... (2003-07-12 00:00:00.0)
Στις αποχρώσεις του Κισλόφσκι (2000-09-20 00:00:00.0)
Απροκάλυπτος ρατσισμός από τη νέα δήμαρχο (1997-02-25 00:00:00.0)
Λογοκρισία από τους ακροδεξιούς δημάρχους (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ