ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μάχες μέσα στο Γκρόζνι

Ρωσικό ελικόπτερο πάνω από τους δρόμους του Γκρόζνι

Associated Press

Ρωσικό ελικόπτερο πάνω από τους δρόμους του Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις διέσπασαν τις γραμμές άμυνας των Τσετσένων σε δύο πλευρές και προώθησαν τις θέσεις τους, επεκτείνοντος σταδιακά τον έλεγχό τους προς το κέντρο του Γκρόζνι και απομονώνοντας τις ομάδες ισλαμιστών, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο αναπληρωτής υπεύθυνος της Υπηρεσίας Τύπου των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο, Βαλεντίν Αστάφιεφ. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, «οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν σταδιακά τη ζώνη που ελέγχουν», τονίζοντας ότι σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στους Ρώσους στρατιώτες και τους Τσετσένους αντάρτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας. Προηγουμένως είχαν καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον ποταμό Σούνζα του Γκρόζνι. Ωστόσο, ο Αστάφιεφ ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί καμιά προθεσμία ολοκλήρωσης «του αποφασιστικού σταδίου της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης». Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γκρόζνι κατέθεσαν τα όπλα και πέρασαν με το μέρος των ομοσπονδιακών δυνάμεων περίπου 400 Τσετσένοι μαχητές, ενώ άλλες ομάδες κάνουν διαπραγματεύσεις για την παράδοση των όπλων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, τα περασμένα 24ωρα 8 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, ενώ σκοτώθηκαν 60 Τσετσένοι μαχητές

Από την άλλη μεριά, Ο λόρδος ΡάσελΤζόνστον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ότι «αν είναι δυνατόν, η Ρωσία πρέπει να κηρύξει μια νέα εκεχειρία» και ζήτησε να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Τσετσένο πρόεδρο, Ασλάν Μασχάντοφ. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κηρύξει εκεχειρία από 8 μέχρι 11 Γενάρη, αλλά οι Τσετσένοι αντάρτες εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και εξαπέλυσαν σφοδρές αντεπιθέσεις. Από την πλευρά του, ο Ιβανόφ τόνισε πως στη συνάντησή του με το λόρδο Ράσελ Τζόνστον δε συζήτησαν το θέμα της επιβολής, ενδεχομένως, κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και πρόσθεσε: «Η αντιπροσωπεία (του Συμβουλίου της Ευρώπης) ήρθε με έναν άλλο σκοπό: Να αποκομίσει μια αντικειμενική ιδέα για την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο». Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έφτασε στη Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν. Η αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί περιοχές του Νταγκεστάν στις οποίες είχαν εισβάλει αντάρτες που είχαν τη βάση τους στην Τσετσενία, τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβρη. Θα επισκεφθεί επίσης περιοχές που είναι υπό ρωσικό έλεγχο στην Τσετσενία και στη γειτονική Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, όπου έχουν καταφύγει περίπου 200.000 Τσετσένοι πρόσφυγες. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει στο ταξίδι της ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Ρουσάιλο.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νοσηλεύεται συνεργός του δολοφόνου του Αρκάν;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μέρες μετά τη δολοφονία του διαβόητου Αρκάν και τα σενάρια που επιχειρούν να ανιχνεύσουν την ταυτότητα των δολοφόνων πυκνώνουν, με χαρακτηριστικότερα τα δημοσιεύματα των σερβικών εφημερίδων «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» και «ΓΚΛΑΣ», που θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή το θύμα να γνώριζε τους δολοφόνους του...

Μάλιστα, χτεσινό ρεπορτάζ της «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» υποστηρίζει πως χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου συνεργός του δολοφόνου του Αρκάν. Η εφημερίδα, επικαλούμενη «ασφαλείς πηγές», υποστηρίζει πως είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ο Αρκάν γνώριζε και το φονιά και το συνεργό του και τους είχε μιλήσει λίγο πριν την εκδήλωση της μοιραίας επίθεσης το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ». «Ενας συνεργός των δραστών που τραυματίστηκε βαριά κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών χειρουργήθηκε αλλά ο δολοφόνος διαφεύγει της σύλληψης... Ο συνεργός δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση, διότι δε διατηρεί τις αισθήσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Πόντε, διέψευσε τις πληροφορίες πως ο διαβόητος Αρκάν είχε επαφές με αξιωματούχους του διεθνούς δικαστηρίου για τη διαπραγμάτευση της παράδοσής του και της εκδίκασής του από το δικαστήριο για τις κατηγορίες της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Υποστηρίζοντας δε, πως το δικαστήριο αναμένει πάντοτε την επίσημη ανεξάρτητη επιβεβαίωση της είδησης του θανάτου του 47χρονου Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Αρκάν), ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Αρκάν ήταν αυτός που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες στο «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ» και όχι κάποιος σωσίας του, όπως θέλουν κάποια άλλα σενάρια... Σενάρια που πηγάζουν από τις δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνη ένας γνωστός Βέλγος δικηγόρος, ο Πιέρ Σομ. Ο Σομ είχε τότε υποστηρίξει πως ο Αρκάν είχε έρθει σε επαφή μαζί του βολιδοσκοπώντας το ενδεχόμενο να παραδοθεί και να μειωθεί η ποινή του για εγκλήματα πολέμου ως αντάλλαγμα για τις αποκαλύψεις του...

ΙΝΔΙΑ
Νέο απεργιακό κύμα

ΒΟΜΒΑΗ.-

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στα 11 μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδίας άρχισαν χτες απεργία απαιτώντας αύξηση των μισθών τους, αλλά και ανάσχεση του κύματος ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Η απεργιακή κινητοποίηση άρχισε τα μεσάνυχτα (ώρα Ινδίας), στη Βομβάη.

Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ απάντησε με το «επιχείρημα» ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο να «ενδώσει» σε αυτό που περιγράφει ως «εκβιασμό». Μάλιστα η κυβέρνηση πήγε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας το Πολεμικό Ναυτικό να αναλάβει τη λειτουργία των λιμανιών - όπως και έγινε - γεγονός που συνέτεινε στο να συνεχιστούν κατά το 50% οι εργασίες στα λιμάνια.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Ινδίας, Ρατζνάθ Σινχ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αν αποδεχόταν τα αιτήματα των απεργών θα έπρεπε να αυξήσει τους μισθούς τους κατά 106%. Η διαδήλωση στην ανατολική πόλη της Καλκούτας (μία από τις φτωχότερες, και ταυτόχρονα ακριβότερες, πόλεις της Ινδίας) οι αστυνομικές αρχές διέλυσαν με γκλομπ και κανόνια νερού διαδήλωση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να δικαιολογεί τις απεργοσπαστικές κινήσεις της με το «επιχείρημα» ότι πρέπει να «προστατευτούν» οι εξαγωγές και οι μεταφορές (μέσω των ινδικών λιμανιών διακινούνται ημερησίως περίπου 684.000 τόνοι εμπορευμάτων).

Η κυβέρνηση πρόσφατα υποσχέθηκε να «επενδύσει» 4,1 δισ. δολάρια για την «ανάπτυξη» των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, ενώ εδώ και καιρό προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει πολλά από αυτά.

Ενας εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ινδικών Εξαγωγικών Βιομηχανιών εξέφρασε την «ανησυχία» του διότι αν «συνεχιστεί η απεργία» ο στόχος της ανάπτυξης 11,3% των εξαγωγών «δε θα επιτευχθεί»...

Στο μεταξύ, 100 χιλιάδες εργαζομένων στον ηλεκτρισμό στο κρατίδιο του Ουτάρ Πραντές συνεχίζουν να απεργούν εναντίον του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, παρά τις πάνω από 2.000 συλλήψεις στις οποίες έχει προβεί η αστυνομία.

Νέα «περίεργη» επίθεση στη μεθόριο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Επίθεση με χρήση ολμοπυροβόλων σε σερβικό μεθοριακό φυλάκιο κοντά στην πόλη Μπουτζάνοβατς (10 χλμ. δυτικά του Κοσσυφοπεδίου) εκδηλώθηκε νωρίς χτες το πρωί, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν θύματα.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, η επίθεση προήλθε από το μεθοριακό χωριό Ντομπροσίν και την εξαπέλυσαν «Κοσσοβάροι Αλβανοί γκάγκστερ, που κατάφεραν να διεισδύσουν στο σερβικό έδαφος».

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς τέτοιων επιθέσεων, που εκδηλώνονται στις μεθοριακές περιοχές της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, που, ως γνωστόν, φυλάσσονται μόνον από τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. Παρόμοια επίθεση είχε εκδηλωθεί προχτές, οπότε ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε, όταν Κοσσοβάροι Αλβανοί διείσδυσαν σε περιοχές της κεντρικής Σερβίας, διασχίζοντας τη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο. Τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν τη διαμαρτυρία στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κεντρική Σερβία, που ζήτησαν τη λήψη «ενεργητικών μέτρων για την απώθηση εκείνων των δυνάμεων που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή με τρομοκρατικές επιθέσεις».

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Μεταδοτικές» οι θρησκευτικές συγκρούσεις;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στο ινδονησιακό νησί Λομπόκ (που απέχει κάπου 40 χλμ από το γνωστότερο νησί Μπαλί) μεταλαμπαδεύτηκαν οι φωτιές των συγκρούσεων ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους στα νησιά Μολούκα. Οι ταραχές, που έχουν ξεσπάσει μετά την προχτεσινή διαδήλωση μουσουλμάνων που διαμαρτύρονται για τις σφαγές ομόθρησκών του στα νησιά Μολούκα, είχαν ως αποτέλεσμα τους εμπρησμούς δεκάδων κτιρίων (μεταξύ τους πολλοί χριστιανικοί ναοί), αλλά και την απομάκρυνση χιλιάδων ξένων τουριστών από τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας του Λομπόκ, Ματαράμ.

«Οι φωτιές δεν έχουν σβήσει έως αυτή τη στιγμή... Οι περισσότεροι ξένοι έχουν φύγει από το νησί» έλεγε νωρίς χτες βράδυ στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ένας τουριστικός πράκτορας από το κυριότερο τουριστικό προάστιο του νησιού, Σενγκίγκι. Στην ίδια περιοχή, ώρες νωρίτερα, πλήθος χιλιάδων μουσουλμάνων επιχείρησε να εισβάλλει σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου είχαν καταφύγει κάπου 1.000 Χριστιανοί και δεκάδες Κινέζοι επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή η αστυνομία αδυνατούσε να επιβεβαιώσει κάποιες πληροφορίες που έφεραν τον τραυματισμό αρκετών ατόμων κατά τις συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου. Επιπλέον, πολιτικοί αναλυτές στην Τζακάρτα εξέφραζαν και χτες το φόβο πως οι θρησκευτικές συγκρούσεις στα νησιά Μολούκα ενδεχομένως να επεκταθούν και σε άλλες «εύφλεκτες» περιοχές της χώρας επιφέροντας καταιγιστικής μορφής πολιτικών και άλλων εξελίξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ