ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Την "ξεφορτώνεται" το υπ. Παιδείας

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού

Στη λογική της "αποκέντρωσης" κινείται το νομοσχέδιο για την "Ελληνική Παιδεία και διαπολιτισμική εκπαίδευση", που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου και το οποίο προβλέπει τη συρρίκνωση της παρεχόμενης από το ελληνικό κράτος εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων του εξωτερικού και την υποστήριξη των σχολικών μονάδων που ιδρύονται από τους ίδιους τους Ελληνες της διασποράς.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που διαπνέεται από την αντίληψη του υπουργείου Παιδείας για απαλλαγή του από την ευθύνη και για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και τη μετάθεσή της στους διάφορους κατά χώρα κοινωνικούς φορείς. Οπως αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο, την ευθύνη για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό στο εξής θα αναλαμβάνουν διάφοροι φορείς, όπως οι προξενικές αρχές, η ορθόδοξη ελληνική εκκλησία, οι εκπαιδευτικές ή άλλες αρχές των άλλων χωρών, οι ελληνικές κοινότητες, ιδρύματα, πολιτιστικοί και μορφωτικοί σύλλογοι κτλ.

Οι φορείς αυτοί αναλαμβάνουν φυσικά και την ευθύνη για τη χρηματοδότηση των μονάδων αυτών. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού λειτουργεί Σχολικό Συμβούλιο και Σχολική Επιτροπή, το έργο της οποίας ανάμεσα σε άλλα είναι η φροντίδα για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Η ρύθμιση των θεμάτων της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό θα γίνεται από το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ), το οποίο όπως αναφέρεται θα αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Πάντως, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολλές ασάφειες και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως γιατί επιλέχτηκε η δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για να επιβλέπει αυτά τα σχολεία, ποιο θα είναι το εργασιακό καθεστώς κάτω από το οποίο θα εργάζονται οι εκπαιδευτικοί κτλ. Παράλληλα, πολλά από τα θέματα αφήνονται να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών, τη δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο "για τη φοίτηση και έρευνα της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας, καθώς και της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης".

Ασάφειες υπάρχουν και στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στην εισαγωγή των Ελλήνων αποφοίτων σχολείων του εξωτερικού στα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει ότι υποψήφιοι του εξωτερικού εισάγονται με ή χωρίς εξετάσεις - αν είναι αριστούχοι - στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και παίρνουν υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προκειμένου να φοιτήσουν σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Δεν καθορίζεται δηλαδή ορισμένος αριθμός εισακτέων, αλλά θα εξαρτάται ο αριθμός από τις υποτροφίες που μπορεί να δώσει το ΙΚΥ.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως προϊόν ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης των ενδιαφερόμενων φορέων, εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο από κύκλους του υπουργείου Παιδείας όσο και από ομογενείς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Η ΠΑΣΚΕ δε θέλει πρόγραμμα δράσης

Στη συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο, αντί της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης, "ξέχασε" τα προβλήματα και αναλώθηκε σε ενδοπαραταξιακές έριδες. Συγκεκριμένες προτάσεις δράσης κατέθεσε η ΔΑΣ, ζητώντας να στηθούν κάλπες στους χώρους δουλιάς, για να ψηφίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στάθηκαν για μια ακόμα φορά τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στον ΟΑΣΑ. Σε συγκέντρωση του κλάδου το περασμένο Σάββατο, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επιχείρησαν να λύσουν τις ενδοπαραταξιακές τους διαφορές, αλλά... ξέχασαν να μιλήσουν για τα "καυτά" προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση του κλάδου, αλλά αναβλήθηκε, γιατί δεν εξασφαλίστηκε απαρτία. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Α. Κολλάς ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι η πρόσληψη περίπου 1.000 οδηγών και όλα τα άλλα είναι... δευτερεύοντα! Δεν ανέφερε λέξη για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που μετατρέπει τις ΔΕΚΟ σε πολυμετοχικές επιχειρήσεις, ούτε για τα σχέδια πολυδιάσπασης των αστικών συγκοινωνιών. Δεν είπε, επίσης, τίποτα για τα σχέδια της κυβέρνησης για εποχικό προσωπικό στην ΕΘΕΛ, για το κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων, που τους πειθαναγκάζει η διοίκηση να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια κτλ.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Κ. Ξύδης,εξαπέλυσε επίθεση κατά του Α. Κολλά,κατηγορώντας τον για συναλλαγή με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ "κάτω από το τραπέζι". Αφησε, επίσης, αιχμές για κατασπατάληση χρημάτων του Συνδικάτου και για παρέμβαση του αδελφού του Α. Κολλά στην ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια ιματισμού για τους εργαζόμενους. Επί της ουσίας, όμως, και ο ίδιος δεν είπε λέξη για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο γραμματέας του Συνδικάτου Κ. Κοντούλης,ο οποίος, όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, αλλά και άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αν και παραδέχτηκε ότι οι θέσεις της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) είναι σωστές, εντούτοις αρνήθηκε να συμφωνήσει στην αγωνιστική προοπτική για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ Χρ. Σταμούλος στάθηκε σε ένα προς ένα στα προβλήματα του κλάδου και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για πρόγραμμα δράσης, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει: Σταμάτημα των δρομολογίων στις τοπικές γραμμές, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα οργάνωσης που υπάρχουν. Συγκεντρώσεις και πορείες στα συναρμόδια υπουργεία για τις προσλήψεις και την ανανέωση του στόλου. Ζήτησε την εξαίρεση του ΟΑΣΑ από το σχέδιο για πολυμετοχικές ΔΕΚΟ. Για όλα αυτά, πρότεινε να στηθούν κάλπες στους χώρους δουλιάς, για να ψηφίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα δράσης.

Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε για μεθαύριο Πέμπτη η ΓΣΕΕ.

Τα "εξτρά" των συνταξιούχων

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν γινόταν συζήτηση για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, είχε δηλώσει ότι δεν κάνει πολιτική με "ακάλυπτες επιταγές".

Και χτες ο κ. υπουργός βγήκε στο "Φλας" και δήλωσε ότι το "θέμα θα το αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα". Αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε: "Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει τίποτα άμεσα".

Αλλωστε δε... χρειαζόταν "τίποτα άμεσα". Ηταν τόσο γαλαντόμα η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1996, που οι αυξήσεις τρέχουν απ' τις τσέπες των συνταξιούχων. "Με τις αυξήσεις που έχουμε δώσει, τις έξτρα αυξήσεις τις φετινές, που θα πάρουν το Γενάρη και τον Ιούλη θα φτάσει η κατώτατη σύνταξη στις 100.000 δραχμές", είπε ο υπουργός.

***

Στο ΙΚΑ η κατώτατη σύνταξη γήρατος και αναπηρίας είναι 89.550 (ενώ έπρεπε να είναι 106.760) και η κατώτερη λόγω θανάτου είναι 80.550 (ενώ έπρεπε να είναι 96.084).

Με τις "έξτρα αυξήσεις" ο υπουργός εννοεί προφανώς το 3,5%+3,5% (αντί για 2,5%+2,5%) για συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών, που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική. Τότε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 1.1.1996 και το διορθωτικό ποσό που θα πάρουν οι εν ενεργεία εργαζόμενοι του δημοσίου. Στην απόφαση όμως που ορίζει ότι το διορθωτικό ποσό θα είναι 2,1%, δεν αναφέρεται ρητά ότι θα το πάρουν και οι συνταξιούχοι, ούτε και το θυμήθηκε χτες ο υπουργός.

Μετά διορθωτικού, λοιπόν, ποσού η κατώτερη γήρατος και αναπηρίας θα διαμορφωθεί σε 94.630 και τον Ιούλη θα φτάσει σε 97.950, ενώ η κατώτερη λόγω θανάτου - και πάλι με διορθωτικό - θα διαμορφωθεί σε 85.090 και τον Ιούλη θα φτάσει στις 88.070.

***

Αυτά για την ακρίβεια. Γιατί τα υπόλοιπα, μέχρι τις 100.000 δραχμές, είναι έξτρα υπολογισμοί του υπουργού για εντυπώσεις.

Τα διορθωτικά ποσά δίνονται αναδρομικά με τους μισθούς του Μάρτη. Και στις 12 Μάρτη 1996 οι συνταξιούχοι θα κάνουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα για να γιορτάσουν αγωνιστικά την "Πέμπτη της ντροπής" - δηλαδή τις 9.3.1995 - που τους υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Γ. Μ.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων

Τη διαμαρτυρία του για τη μελετημένη υπαγωγή του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, με τη δικαιολογία της μη βιωσιμότητας του ΕΤΕΜ, εκφράζει το Σωματείο Συνταξιούχων Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου Μακεδονίας, σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν πως το ΕΤΕΜ είναι βιώσιμο με αποθεματικά και ζητούν συνάντηση με τους αρμοδίους για να τους αποδείξουν τη βιωσιμότητά του με έγγραφα του υπουργείου και του Ταμείου. Ακόμη, ζητούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού, μηχανοργάνωση, την κατάργηση των άρθρων 44 του ν. 1892/90 και 12 του ν. 1976, τη θεσμοθέτηση ασφαλιστικής ενημερότητας, την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό του ΕΤΕΜ και την πραγματοποίηση της ημερίδας που αποφάσισε το 21ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου για το ΕΤΕΜ, ώστε να γίνουν προτάσεις για τη σωστή λειτουργία του Ταμείου.

Αυθαίρετη μετάθεση συνδικαλίστριας

Την "αυθαίρετη και παράνομη" μετάθεση της παρασκευάστριας Ο. Αρμένη,αντιπροέδρου του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και συναφών χώρων,στο υποκατάστημα Πειραιά της επιχείρησης "Διαγνωστικό Κέντρο Λεκατσά",καταγγέλει η διοίκηση του σωματείου.

Η μετάθεσή της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ν.1264 περί προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, επισημαίνει το σωματείο σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι "η μετάθεση μετά από οχταετή απρόσκοπτη προσφορά δείχνει τον εκδικητικό χαρακτήρα και τη δίψα για κέρδη της "ιδιοκτησίας" του Διαγνωστικού Κέντρου".

Το σωματείο προσθέτει ότι οι νόμιμες αυξήσεις που προκύπτουν από την συλλογική σύμβαση "δεν συγχωρούνται από τον κ. Λεκατσά, ενώ η αυθαιρεσία και η τρομοκράτηση είναι πρόσφορο μέσο για να μη διεκδικούν και να συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι". Επισημαίνει ακόμα "την απαράδεκτη στάση της εκπροσώπου της Επιθεώρησης Εργασίας της οδού Αμερικής 17" και καλεί και το υπουργείο Εργασίας και τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα "να προασπίσουν την συνδικαλιστική δραστηριότητα".

Προετοιμάζονται οι συνταξιούχοι

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι οργανώσεις των συνταξιούχων της Μακεδονίας και της Θράκης για την πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 του Μάρτη στην Αθήνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για την καλύτερη ενημέρωση, τους στόχους της κινητοποίησης και την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνουν δύο συσκέψεις όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Σήμερα,20.2.1996, η ΣΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10.30 πμ. Αύριο,21.2.1996, η ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας,ώρα 10.30 πμ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα καλούν τους συνταξιούχους όλων των κλάδων να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις και τονίζουν πως οι συνταξιούχοι της χώρας έχουν τη θέληση και τη δύναμη να ανατρέψουν την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας.

Από 1η Γενάρη του 1996 θα δοθεί στους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ το επίδομα των 15.000. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, Γ. Παπανδρέου,ο οποίος είπε ότι για το θέμα θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ