ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Προς νέα κλιμάκωση

BIENNH.--

Μια «συνάντηση της ύστατης ώρας» με στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) είχε χτες ο Γκόλαμ Ρεζά Αγκάζαντεχ, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δύο ημέρες πριν παρέλθει η «προθεσμία» του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ προς την Τεχεράνη να «συμμορφωθεί» προς το αίτημα διακοπής του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου. Δεν έγινε γνωστό, έως αργά το βράδυ, ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Πάντως, νωρίτερα χτες, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωνε πως η Τεχεράνη θα «αγνοήσει» την ενδεχόμενη αξίωση από μέρους του ΣΑ/ΟΗΕ προς την κυβέρνησή του να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Δε θα υποχωρήσουμε ούτε κατά κεραία από τα νόμιμα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά μας», επανέλαβε ο Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. Παράλληλα, μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal», o Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Καζέμ Βαζιρί -Χαμανέχ προειδοποίησε για νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου αν το ΣΑ επιβάλλει κυρώσεις.

Την Παρασκευή αναμένεται η έκθεση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προς το ΣΑ για το ιρανικό πρόγραμμα, στην οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους διπλωμάτες, αναμένεται ότι θα διατυπώνονται «επικρίσεις» σε βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Επιτροπής. Οι Αμερικανοί αναμένεται να πιέσουν με βάση την έκθεση αυτή για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αν και στο ενδεχόμενο αυτό εξακολουθούν να αντιτίθενται Ρωσία και Κίνα.

Ο φραστικός πόλεμος ΗΠΑ - Τεχεράνης συνεχιζόταν, με τον Αμερικανό μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, να δηλώνει ότι η ιρανική τοποθέτηση περί «μοιράσματος» της τεχνογνωσίας του στο πυρηνικό τεχνολογικό πεδίο δείχνει «πόσο ανεύθυνο είναι το Ιράν και γιατί αποτελεί, κατά την άποψή μας, σοβαρή απειλή».


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τα γεράκια του πολέμου στη Βαγδάτη

Τα γεράκια συναντήθηκαν χτες στον κατεχόμενο Ιράκ

Associated Press

Τα γεράκια συναντήθηκαν χτες στον κατεχόμενο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Είμαι αισιόδοξος»... «Είναι επικεντρωμένος»... «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει κατανοήσει τόσο το ρόλο του όσο και το ρόλο της κυβέρνησής του» δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζαουάντ Αλ Μαλίκι...

Ράμσφελντ και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις σε μία από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους σε ξένο έδαφος βρέθηκαν στη Βαγδάτη χτες, με μοναδικό στόχο, επισήμως τουλάχιστον, να στηρίξουν τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει ασυνέχεια μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής μας δράσης» δήλωσε από την πλευρά της η Ράις που έφθασε στη Βαγδάτη χτες, λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ράις χαρακτηρίστηκε «αιφνιδιαστική» καθώς είχε ανακοινωθεί μόνο το ευρωπαϊκό μέρος της περιοδείας, αν και οι διαρροές την προηγούμενη βδομάδα έκαναν λόγο και για επίσκεψη στο Ιράκ υπό τον όρο ότι θα υπήρχε ήδη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση.

Οσο για τον Ράμσφελντ έφθασε στη Βαγδάτη με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα για το 2006. Η πρώτη του συνάντηση ήταν με τον στρατηγό Τζορτζ Κέισι, διοικητή της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ. Αναφερόμενος στο θέμα του αριθμού των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, ο Ράμσφελντ είπε ότι «τυχόν μείωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή και τις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Χρηματικός εκβιασμός

Θ. Παφίλης: «Συνένοχος στην εξαθλίωση των Παλαιστινίων η Ευρωπαϊκή Ενωση»

Την πρόθεση διακοπής της αποζημίωσης στην Παλαιστίνη, επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά, με τις δηλώσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή και Συμβούλιο, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την αποζημίωση για τον αποτελεσματικότερο εκβιασμό των Παλαιστινίων.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Χανς Βίνκλερ, παύονται επ' αόριστον οι άμεσες καταβολές στην παλαιστινιακή κυβέρνηση και διατηρείται ενισχυμένη η χορηγία σε ΜΚΟ, ώστε να αποφευχθεί κάθε επαφή της κυβέρνησης με τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο λόγος που οδήγησε την ΕΕ σ' αυτή την απόφαση, σύμφωνα με το Συμβούλιο και την αρμόδια Επίτροπο Μπ. Φερέρο Βάλντνερ, είναι το γεγονός ότι η Χαμάς δε δείχνει σημεία αλλαγής και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος για το θέμα, σημείωσε: «Η απόφαση της ΕΕ να διακόψει τη βοήθεια στην Παλαιστίνη αποτελεί μία πράξη βαρβαρότητας, εκδίκησης και τρομοκρατίας των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που ταυτίζονται με τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να τσακίσουν ένα λαό που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του.

Αποκαλύπτει με κυνικό τρόπο το χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία εμφανίζεται, υποκριτικά, να υποστηρίζει την ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να κάνει κριτική στο Ισραήλ. Ποτέ μέχρι τώρα, όμως, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά του Ισραήλ, που διαπράττει για δεκαετίες τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις διεθνείς συνθήκες.

Με την πράξη αυτή η ΕΕ γίνεται συνένοχος στην εξαθλίωση των Παλαιστινίων και δίνει νέα ώθηση στην πιο απάνθρωπη πολιτική των τρομοκρατικών επιθέσεων, της διαιώνισης της κατοχής και των πιο ακραίων στοιχείων στο Ισραήλ. Με την ίδια διπροσωπία δηλώνει σήμερα ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά στην πράξη δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση που προκύπτει.

Η ιμπεριαλιστική συμπαιγνία ΕΕ - ΗΠΑ κατά του παλαιστινιακού λαού σχετίζεται με το γενικότερο σχέδιο "Ευρύτερη Μέση Ανατολή", που έχει στόχο τον πλήρη έλεγχο κρατών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το θετικό από την ΕΕ όσον αφορά τον αγώνα για μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση η οποία έχει και τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό».


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Απερρίφθη η πρόταση Αμπάς για «ειρηνευτική συνδιάσκεψη»

ΟΣΛΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κατηγορηματική άρνηση ήταν η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης του εντολοδόχου πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ στην πρόταση του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπού Αμπάς απ' τη Νορβηγία, για άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή. Το «επιχείρημα» του εκπροσώπου του Ολμέρτ, Ασάφ Σαρίβ, ήταν πως «μία ειρηνευτική διάσκεψη είναι η δεύτερη φάση του λεγόμενου "Οδικού Χάρτη" για τη Μέση Ανατολή» και πως αυτή «δεν μπορεί να γίνει δίχως την πρώτη φάση... που υποχρεώνει τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την τρομοκρατία»...

Νωρίτερα, πάντως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε καλέσει απ' το Οσλο το λεγόμενο κουαρτέτο για τη Μ.Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) να συμβάλει στην πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό, υποστηρίζοντας πως η εκλογή της Χαμάς «δεν είναι εμπόδιο». Οπως είπε ο Αμπάς, η ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) θα μπορούσε να συμμετάσχει σ' αυτές τις συνομιλίες μιας που είχε υπογράψει όλες τις προηγούμενες «ειρηνευτικές» συμφωνίες...

Πάντως, λίγο μετά τη δήλωση Αμπάς, ο Στιούαρτ Τατλ, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν αναγνωρίζει μονομερείς πρωτοβουλίες» εν σχέσει με τον «τελικό καθορισμό» των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών που θα γίνει «με διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών»...

Συμφωνίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Στο μεταξύ, το κόμμα Καντίμα του Εχούντ Ολμέρτ εντείνει τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας, προχωρώντας χτες στην υπογραφή συμφωνίας με το «Κόμμα των Συνταξιούχων». Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του «Κόμματος των Συνταξιούχων» στην κυβέρνηση με την ανάληψη δύο υπουργείων (Υπουργείο Υγείας και το νεοσύστατο «Υπουργείο Συντάξεων»), τη συγκρότηση κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας και την κομματική πειθαρχία των βουλευτών αμφοτέρων κομμάτων.

Παράλληλα, χτες, ο Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε με τον ηγέτη του «Εργατικού Κόμματος» Αμίρ Πέρετζ, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία κυβερνητικής «συγκατοίκησης». Ο Πέρετζ φάνηκε να συμφωνεί στο αίτημα Ολμέρτ για κατάργηση των υφυπουργείων (παρά τις αντιδράσεις στελεχών των Εργατικών) και να αποσπάσει τις υποσχέσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού για αύξηση των ελάχιστων αποδοχών των εργαζομένων. Οι διαφωνίες παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε θέματα που σχετίζονται με τους Εβραίους εποίκους και «υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής». Ωστόσο, θεωρείται πως οι όποιες διαφωνίες δε θα εμποδίσουν μία τελική συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με την υπουργοποίηση τουλάχιστον επτά στελεχών του «Εργατικού Κόμματος»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ