ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Η κυβέρνηση επιχειρεί τη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής

Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με μόνους τους κυβερνητικούς βουλευτές να έχουν ταχτεί υπέρ, και τον Συνασπισμό να τάσσεται θετικά στο άρθρο που αφορά τον τρόπο ορισμού των μελών του.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΣΡ ζήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης (προχτές) ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, επισημαίνοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αναβαθμίζει το ρόλο του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, απεναντίας ρυθμίζει θέματα που θέλει τώρα η κυβέρνηση να έχει, για να στηρίζουν την πολιτική τους οι μεγαλοκαναλάρχες, όπως τη στήριξαν προεκλογικά. Είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τουλάχιστον τα τηλεπικοινωνιακά, να στηρίζουν ένα κόμμα».

Οσον αφορά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί ανεξαρτησίας του ΕΣΡ, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι «δεν είναι ανεξάρτητο, γιατί με τον τρόπο που συγκροτείται έτσι κι αλλιώς κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να προτείνει εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής». Αναφερόμενος συνολικά στο θέμα των ανεξάρτητων αρχών σημείωσε ότι «κακά τα ψέματα, ανεξάρτητη αρχή δεν υπάρχει. `Η θα υπηρετεί το σύστημα ή δε θα δημιουργηθεί ποτέ. Αλίμονο σε ένα σύστημα που θα δώσει εξουσίες σε αρχές τις οποίες δε θα μπορεί να ελέγξει».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη μέχρι πρότινος λειτουργία του ΕΣΡ σημείωσε ότι «αν κοιτάξουμε τις αποφάσεις που έχει πάρει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αυτές που του επιτρέψατε εσείς να πάρει, δε νομίζω να εμπόδισε σε τίποτε ότι ήταν εκπρόσωποι των κομμάτων. Αλλωστε, πλειοψηφία είχατε και σε αυτό το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, πέντε στους εννέα ήταν διορισμένοι από εσάς. Το μόνο που δεν μπορούσατε να κάνετε είναι ακριβώς αυτό που κάνετε με το νομοσχέδιο. Να φιμώσετε την αντίθετη φωνή».

Ο υπουργός Τύπου

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, κατηγόρησε το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι «δε θέλουν την αναβάθμιση του ΕΣΡ σε ανεξάρτητη αρχή», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον στο χώρο της επικοινωνίας, αναδεικνύοντας το ΕΣΡ σε καθοριστική αρχή για τον έλεγχο και την εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην πατρίδα μας». Οσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για βιασύνη της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Δ.Ρέππας υποστήριξε ότι «δεν προκαταλαμβάνουμε το συντακτικό νομοθέτη ούτε βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη σημερινή συζήτηση η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Ανακυκλώνουν το νοσηρό κλίμα

Το νοσηρό κλίμα της διαπλοκολογίας φροντίζουν να συντηρούν οι ηγεσίες του δικομματισμού προκειμένου, αφ' ενός, να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και, αφ' ετέρου, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τη βασική αιτία που δημιουργεί τα φαινόμενα διαπλοκής και πλήττει τα συμφέροντά τους.

Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της διαπλοκολογίας αφορά τη δήλωση πόθεν έσχες του Κ. Καραμανλή, με την κυβέρνηση να εμπλέκεται άμεσα και να επιχειρεί να αντλήσει μικροπολιτικά οφέλη και τη Ρηγίλλης να έχει περιέλθει σε κατάσταση αμηχανίας για το πώς θα αντιμετωπίσει την υπόθεση και θα αντεπιτεθεί. Ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, μέσω της εκπομπής του Ν. Κακαουνάκη στο «Φλας», κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα τις δραστηριότητες τής τεχνικής εταιρίας της οποίας είναι βασικός μέτοχος, επισημαίνοντας μάλιστα πως το γεγονός ότι δεν τη δίνει στη δημοσιότητα «νομίζω από μόνο του λέει πολλά». Το πόθεν έσχες των πολιτικών, είπε, δημοσιοποιείται για να απαντώνται τυχόν ερωτήματα από τον ίδιο τον πολιτικό και αυτό δε συμβαίνει με την υπόθεση πόθεν έσχες του Κ. Καραμανλή, γιατί δηλώνεται ότι είναι ιδιοκτήτης εταιρίας αλλά δε δηλώνονται οι δραστηριότητες της εταιρίας. Πιστεύω, κατέληξε, ότι πρέπει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να πει ποιες είναι οι δραστηριότητες.

Η Ρηγίλλης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ομως στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει μια άγρια φαγωμάρα, καθώς αρκετά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στον Κ. Καραμανλή για τον τρόπο χειρισμού του θέματος. Βουλευτές που πρόσκεινται στον πρόεδρο της ΝΔ θεωρούν ότι το θέμα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά και να μην προχωρήσει «επί της ουσίας», γιατί τώρα η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και το κόμμα και ο Κ. Καραμανλής έχουν περιέλθει σε αμυντική στάση. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, εκτιμούν ότι πρέπει, όσο το δυνατόν συντομότερα και με κάθε τρόπο, να κλείσει το θέμα, γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις που δε διευκολύνουν την προσπάθεια για ανάδειξη της «εναλλακτικής λύσης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αισιοδοξούν οι... Αμερικανοί

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο όση ελπίζαμε, αλλά συνεχίζουμε», αυτό δήλωσε ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες, από τη Γενεύη όπου βρίσκεται για τον πέμπτο γύρο των εκ σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «είναι αισιόδοξες οι προσδοκίες του».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, εξέφρασε τις συγκεκριμένες απόψεις του, μετά το τέλος της 45λεπτης συνάντησης που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τη συνάντησή του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κληρίδης δήλωσε: «Είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα και εις βάθος συζήτηση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, πάντοτε στο πλαίσιο των τεσσάρων κεφαλαίων που έχει προδιαγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ». Πάντως, όπως δήλωσε ο ίδιος, έγινε «μια συζήτηση θεμάτων τα οποία έχουν ξανασυζητηθεί».

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ολόκληρη την Κύπρο», αυτό δήλωσε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη διάρκεια της άφιξής του στη Γενεύη, προσθέτοντας όμως αμέσως μετά ότι «βρίσκεται εκεί για να συνομιλήσει, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη χτεσινή συνάντησή του με Αλβάρο ντε Σότο, ο Ρ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι συνομιλίες αφορούν «όλα τα θέματα», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις, ανέφερε: «Συνομιλούμε, αυτό είναι καλό σημάδι».

«Λάθος χειρισμούς» στην ΕΕ, χρεώνει στην κυβέρνηση ο Δ. Τσοβόλας

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πολιτικές θέσεις του ΔΗΚΚΙ για το επικείμενο συνέδριό του

Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άσκησε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Ωστόσο, για πολλοστή φορά ο ίδιος, περιόρισε την κριτική του - εγκλωβισμένος στη λογική της μονόδρομης κατεύθυνσης που έχει «υιοθετήσει» - στους λάθους χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα και το κείμενο των πολιτικών θέσεων του ΔΗΚΚΙ, οι οποίες και θα συζητηθούν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1 - 3 Δεκέμβρη 2000.

Ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε πως οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης «ότι μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, ήρθε η ώρα να μοιραστούν οι εργαζόμενοι και γενικώς οι μη έχοντες, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού», σήμερα μεταφράζονται «σε αφαίρεση δικαιωμάτων και μείωση παραγωγικών επενδύσεων». Σε διάστημα λίγων μηνών, ανέφερε, «η δραχμή, σε σχέση με το δολάριο υποτιμήθηκε κατά 31%» και «το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε το 2000 στα 47,5 τρισ. δραχμές και στο τέλος του 2001 προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 50 τρισ. δραχμές».

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας έκανε λόγο για νομισματική κρίση «που μεθοδεύεται από τις ΗΠΑ και έχει σα στόχο την παγκόσμια ηγεμονία». Υποστήριξε ότι το κόμμα του έγκαιρα είχε προβλέψει ότι προκειμένου να αποφύγει αυτή την κρίση η χώρα, «έπρεπε η δραχμή να μείνει, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτός Ευρώ», ακολουθώντας «το παράδειγμα της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Δανίας, που ενώ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μένουν εκτός Ευρώ».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σημίτη πρωθυπουργό, αναποδογύρισε πάγιες θέσεις της ελληνικής πολιτικής και οδηγήθηκε μοιραία στο Ελσίνκι» και πρόσθεσε ότι «το Ελσίνκι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμη ελληνική παραίτηση, χωρίς αντίκρισμα».

Σ' άλλο σημείο της ομιλίας κάνοντας σαφή αναφορά στη διαπλοκή, υποστήριξε: «Δε νομίζω ότι έχει η πολιτική καμιά αξία, όταν εκφυλίζεται σε υπαλληλική σχέση, απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα. Ούτε έχει νόημα η ενασχόληση με την πολιτική, για να μετατραπεί σε εντολοδόχο κάποιου οικονομικού παράγοντα».

Μήνυση Κεδίκογλου κατά Γιαννόπουλου

Μήνυση για «απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου» και «εθνική αναξιότητα», κατέθεσε χτες εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και σημερινού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Γιαννόπουλου, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Εύβοιας (διαγραμμένος από το κυβερνών κόμμα) Βασ. Κεδίκογλου.

Το πρώτο αδίκημα, σύμφωνα με το μηνυτή, αφορά «σφετερισμό ιδιαιτέρως μεγάλου χρηματικού ποσού», εφόσον ο κ. Γιαννόπουλος «αποστρατευθείς αυτεπαγγέλτως επέτυχε πολεμική σύνταξη βοηθητικού ανθυπασπιστή από 1-11-1951 λόγω βαθμού και όταν αργότερα εξεδόθη το από 12-3-52 Β.Δ. της κυβέρνησης Ν. Πλαστήρα με το οποίον του επεβλήθη η ποινή της οριστικής απόλυσης (που για τους ανθυπασπιστές ισοδυναμεί με απόταξη) και εστερήθη του βαθμού του, μη δικαιούμενος πλέον συντάξεως, απέκρυψε την έκδοσή του από τη Διεύθυνση Συντάξεων και εξακολούθησε να εισπράττει τη σύνταξη και διά του τρόπου αυτού εσφετερίσθη ιδιαιτέρως μεγάλο χρηματικό ποσόν».

Το δεύτερο αδίκημα στοιχειοθετείται κατά την άποψη του Βασ. Κεδίκογλου διότι «ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος συνεργάσθη μετά των κατακτητών κατά τρόπον ανάξιον Ελληνος πολίτου, θίγοντα την εθνικήν αξιοπρέπεια και διηυκόλυνε το έργον της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού διαπράξας μέγιστες κακουργηματικές πράξεις που τιμωρούνται από τη Σ.Π. 6 της 20-1-1945 (Α.Ν. 533 του 1945)».

Ο μηνυτής αναφέρει επίσης τα στοιχεία, που είχε στο παρελθόν καταθέσει στη Βουλή και στη δίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνου, σχετικά με την κατάταξη του Ευάγγ. Γιαννόπουλου στις 6-7-43 «εθελουσίως στα Ανεξάρτητα Τάγματα Ευζώνων των Αθηνών, που ως γνωστόν ετέθησαν από τον Οκτώβριο 1943 υπό την ηγεσία του υπαρχηγού των SS στην Ελλάδα στρατηγού Stroop».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ