ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Παρέλαση απεσταλμένων, κορύφωση της «πίεσης»

Φρανσουά Λεοτάρ -Τζέιμς Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ - ΕΕ «πιέζουν» για να επέλθει η «συμφωνία» και να έρθουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ...

Associated Press

Φρανσουά Λεοτάρ -Τζέιμς Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι ΗΠΑ - ΕΕ «πιέζουν» για να επέλθει η «συμφωνία» και να έρθουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ...
ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι Δυτικοί απεσταλμένοι αύξησαν χτες την «πίεση» προς τις πολιτικές δυνάμεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να αποδεχτούν το προταθέν «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό της κρίσης που απειλεί να διαλύσει τη γειτονική χώρα στα εξ ων συνετέθη, με ένα νέο αιματοκύλισμα. Ωστόσο η «πίεση» αυτή εξακολουθεί να προσκρούει στις αξιώσεις της αλβανικής πλευράς και στους φόβους της σλαβομακεδονικής πλευράς, που δεν καθησυχάζει η - ονομαστική - εκεχειρία...

Η νέα «άφιξη» απεσταλμένου στα Σκόπια ήταν αυτή του Ολλανδού Μαξ βαν ντερ Στουλ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και προστέθηκε στις παρουσίες των Τζέιμς Πέρντιου (απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους) και Φρανσουά Λεοτάρ (απεσταλμένος της ΕΕ). Πάντως στα Σκόπια δεν πήγε, όπως αναμενόταν, ο Γάλλος συνταγματολόγος Ρομπέρ Μπατεντέρ, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της «συμφωνίας» που προτείνει η Δύση στις δύο πλευρές της διελκυστίνδας στην ΠΓΔΜ, συμφωνίας που θα «καθορίσει» το πολιτειακό της μέλλον (τουλάχιστον).

Οι Πάρντιου και Λεοτάρ χαιρέτισαν χτες τη «θετική ατμόσφαιρα» στις συνομιλίες, που διεξάγονται πίσω από κλειστές θύρες, κι εξέφρασαν «αισιοδοξία». Επί της ουσίας δεν είναι γνωστό τι συζητείται μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων, ωστόσο οι πληροφορίες που «διαρρέουν» διπλωμάτες στα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιβεβαιώνουν ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι το Σύνταγμα και οι προς «εξίσωση» της αλβανικής μειονότητας με τη σλαβομακεδονική πλειοψηφία τροποποιήσεις. Η άφιξη του Στουλ, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των αλβανοφώνων στη μητρική τους γλώσσα «σχεδιάζοντας» το σχετικό νόμο που πέρασε πέρσι η Βουλή της ΠΓΔΜ, είναι άλλη μια ένδειξη.

Η «αισιοδοξία» των Δυτικών πάντως ίσως να μην είναι και τόσο βάσιμη.

Αλυτη εξίσωση

Οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι το χάσμα απόψεων παραμένει, πράγμα που εκτός των άλλων θέτει εν αμφιβόλω και τη «βάση» του διαλόγου, την εκεχειρία. Σύμφωνα με όσα μετέδιδε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αλβανός πολιτικός Αμπντιλχάντι Βεϊσέλι δήλωσε πως «υπήρξε πολύ μικρή πρόοδος... Επιμένουμε στις απαιτήσεις μας... Θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις». Κορυφαίες μεταξύ των απαιτήσεων αυτών είναι, βέβαια, οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αναγνώριση ως «συντακτικής εθνότητας» της ΠΓΔΜ της αλβανικής μειονότητας και η θέσπιση θέσης αντιπροέδρου της χώρας από τη μειονότητα, που θα έχει τη δυνατότητα άσκησης «βέτο» σε οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής αφορά τη μειονότητα. Αλλη μια αξίωση είναι η αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους. Ο Αρμπεν Τζαφέρι είπε σχετικά ότι «οι Μακεδόνες αρνούνται ό,τι είναι σημαντικό για εμάς». Πρόσθεσε: «Η μακεδονική πλευρά έχει φόβους, αλλά αυτοί οι φόβοι δεν είναι ρεαλιστικοί - δε θέτουμε σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα του κράτους».

Ο Τζαφέρι, ηγέτης του ενός από τα δύο αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναφέρεται με αυτές τις δηλώσεις στους φόβους πολλών στα Σκόπια περί μεσοπρόθεσμης απόσχισης των περιοχών όπου ζει η αλβανική μειονότητα και ένωσής τους με το Κόσσοβο, ή, στην «καλύτερη» περίπτωση, του εξαναγκασμού αποδοχής μιας «ομόσπονδης» ΠΓΔΜ, όπως κάλεσε προχτές ο πολιτικός ηγέτης του «νέου» UCK.

O Νίκολα Πόποφσκι, από τη σλαβομακεδονική πλευρά, περιέγραψε τις συνομιλίες ως «μάλλον δύσκολες, με αξιοσημείωτη πίεση από τη διεθνή κοινότητα προς όλες τις πλευρές».

Ως μέρος της «πίεσης» αυτής θα πρέπει να ερμηνευτεί πιθανώς και η ανακοίνωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι σε περίπτωση «επίτευξης συμφωνίας» θα χορηγηθεί «βοήθεια» (σ.σ. ποια βοήθεια, δάνειο έχουν κατά νου οι Βρυξέλλες...) 50 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν.

«Κρατάει» η εκεχειρία (ποια;)

Η «εκεχειρία» που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη υποτίθεται - αν πιστέψει κανείς τους Δυτικούς - ότι «εξακολουθεί να "κρατάει" σε γενικές γραμμές», μόνο που και τη Δευτέρα το βράδυ προς Τρίτη το πρωί τα πυρά ανάμεσα στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό και τις Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζονταν στο Τέτοβο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας Αλβανοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον ελικοπτέρου που μετέφερε εφόδια στη φρουρά των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο τη Δευτέρα, χωρίς να το πετύχουν ή να υπάρξουν θύματα. Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι ένοπλοι του UCK προσπαθούν να «επωφεληθούν» από τη μείωση των εχθροπραξιών για να πάρουν τον έλεγχο δύο περιφερειακών δρόμων. Ο Μάργιαν Τζουρόφσκι του υπουργείου Αμυνας είπε αργά χτες το βράδυ ότι «μετά από παρέμβαση του ΝΑΤΟ» (το οποίο συνεχίζει να παίζει το παιγνίδι του «ενδιάμεσου» ανάμεσα στους αντιμαχόμενους...) οι άνδρες του UCK υποχώρησαν κάπου 2 χιλιόμετρα από το χωριό Λεσόκ, το οποίο είχαν πλησιάσει και φαίνονταν έτοιμοι να καταλάβουν...

Τη Δευτέρα το βράδυ και ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ«προσέφερε» και άλλα αμερικανικά στρατεύματα στην υποτιθέμενη «αποστολή αφοπλισμού» των ανταρτών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και σήμερα (Τετάρτη) στην επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί, κατά το MIA, με τον ομόλογό της των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Αγωγή κατά Τζίντζιτς για την «γκανγκστερική» απαγωγή

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αγωγή καταρχήν κατά του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και επίσης κατά πολλών υπουργών που υιοθέτησαν το διάταγμα που άνοιξε το δρόμο για την προσαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατέθεσε χτες στη σερβική δικαιοσύνη το «Σοσιαλιστικό Κόμμα».

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε αγωγές κατά όλων των υπουργών που υιοθέτησαν αυτό το διάταγμα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Λιουμπομίρ Ιλκιτς μιλώντας στον Τύπο, αναφερόμενος στο διάταγμα που υιοθετήθηκε στις 23 Ιούνη από οκτώ υπουργούς της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Ενα διάταγμα που το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέστησε ανενεργό και μη υλοποιήσιμο, καθώς διαπίστωσε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά ούτε αυτό στάθηκε αρκετό και αυθημερόν η σερβική κυβέρνησης προχώρησε στην γκανγκστερική τύπου απαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατόπιν πάντα υποδείξεων των ΗΠΑ και της ΕΕ -είναι ενδεικτικά όλα τα ρεπορτάζ της εποχής για τη «συμβολή» του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι- και τελικά την παράδοσή του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, στις 28 Ιούνη.

Η αγωγή δε στρέφεται -προς το παρόν- κατά των Μαυροβούνιων υπουργών του «Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» που μετέχουν μεν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά δεν παρέστησαν στη σύνοδο που υιοθέτησε το διάταγμα αυτό, ενώ ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζίζιτς, παραιτήθηκε την επομένη της μεταφοράς του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη. Ο Λιουμπομίρ Ιλκιτς ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποβάλει αγωγές και κατά των μελών της σερβικής κυβέρνησης που υποστήριξαν το διάταγμα για την προσαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς, θεωρώντας ότι «το διάταγμα και η απόφαση προσαγωγής συνιστούν σοβαρή παραβίαση των συνταγμάτων της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας», ενώ τόνισε με σημασία ότι καθώς η πράξη αυτή ήταν «πραξικοπηματική», νέες γενικές εκλογές απαιτούνται για όλη την επικράτεια της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ο Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να είναι πρόεδρος, έχει επαφές με τον πρώην πρόεδρο του κράτους, ενώ μέλη του προτίθενται να τον επισκεφθούν στη Χάγη και θα το πράξουν όταν θα κριθεί αναγκαίο ή το ζητήσει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Καταλήγοντας ο Ιλκιτς επισήμανε ότι ο Μιλόσεβιτς σε μήνυμά του προς τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος τα «προέτρεψε να θέσουν την ενότητα του κόμματος πάνω απ' όλα».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Πολιτικές δονήσεις

Αιτία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η πολιτική κρίση εξακολουθεί να σοβεί στην κροατική πρωτεύουσα εξαιτίας της συναίνεσης του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν στις πιέσεις της γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Κάρλα ντελ Πόντε, για συνεργασία της Κροατίας με το Δικαστήριο της Χάγης, με αποκορύφωμα χτες την απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επείγουσα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου θα τεθεί προς εξέταση και ψήφιση η επίμαχη απόφαση της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί διακαώς τον ολοένα και ασφυκτικότερο εναγκαλισμό με τους μηχανισμούς της Δύσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα δείγματα γραφής της αυτούς τους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Ενώ η τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού να καταστήσει ενεργό νόμο του 1996, ο οποίος επιτάσσει τη συνεργασία με το ΔΠΔ και την έκδοση Κροατών, με σκεπτικό ότι «η Κροατία δεν μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με το ΔΠΔ και με τον υπόλοιπο κόσμο», προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις και οργή, που εκφράστηκαν με την παραίτηση τριών υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μάτε Γκράνιτς, που ανήκουν στο «Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα», εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου και ότι «αν δε λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί», όπως τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, γεγονός όχι απίθανο, καθώς οι αντιδράσεις είναι έντονες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν το «Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα» (HSLS) - όλοι οι υπουργοί που παραιτήθηκαν ανήκουν στο HSLS - συνταχθεί με την αντιπολίτευση, γεγονός που θα σημάνει και την καταψήφιση της κυβέρνησης Ράτσαν.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την παράδοση στο ΔΠΔ της Χάγης δύο καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου. Πρόκειται για τον στρατηγό εν αποστρατεία Ραχίμ Αντέμι, τον πιο υψηλόβαθμο αλβανικής καταγωγής αξιωματούχο των κροατικών Ενοπλων Δυνάμεων που αναμένεται να παραδοθεί οικειοθελώς στο ΔΠΔ, καθώς και τον Αντε Γκοτοβίνα, πρώην μέλος της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και διοικητή των κροατικών δυνάμεων κατά την επίθεση στην Ανατολική Σλαβονία, το 1995, όπου και τελικά εκδιώχθηκαν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Δίκη παράνομη και χωρίς ηθικούς κανόνες»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δεκάδων φορέων εναντίον της παράδοσης Μιλόσεβιτς και της δίκης του από το ΔΠΔ της Χάγης.

«Να διακοπούν οι παραπέρα διαδικασίες της παράνομης, άδικης και χωρίς ηθικούς κανόνες δίκης (του Μιλόσεβιτς), που όχι μόνο το αίσθημα περί Διεθνούς Δικαίου προσβάλλει, αλλά και απειλεί να πυροδοτήσει με νέα δεινά την περιοχή», απαιτεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - '74.

Κάλεσμα στο λαό των Ιωαννίνων να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας απέναντι στη βάρβαρη και απάνθρωπη καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών από τη «νέα τάξη πραγμάτων», απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε, με αφορμή τη σύλληψη και παραπομπή στη Χάγη του Σλ. Μιλόσεβιτς.

Ως «απαράδεκτη μεθόδευση», καταγγέλλει την παραπομπή Μιλόσεβιτς, με δήλωσή του στο «Ρ», ο δήμαρχος Θήβας, Αλέκος Κοφίνης. «Σχεδιάστηκε κατ' εντολήν των ΗΠΑ κι έχει σαν στόχο να πλήξει τον υπερήφανο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που έχει αποδείξει ότι ξέρει να πολεμά και να αντιστέκεται... Στη Χάγη θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους», τόνισε.

Την γκανγκστερική επιχείρηση παράδοσης και έκδοσης του πρώην ηγέτη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις «αρχές» του Δικαστηρίου της Χάγης καταδικάζει, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς εκφράζει, με ομόφωνο ψήφισμά του, και το Δημοτικό Συμβούλιο Υμηττού, σημειώνοντας πως είναι ενέργεια προκλητική, που θίγει βάναυσα την τιμή όλων των λαών που εναντιώνονται στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, με ομόφωνη απόφασή του, καταγγέλλει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς. Καλεί το λαό να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να επαγρυπνεί για τα ύποπτα και επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια.

Τη δεύτερη ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, η οποία σημειώνει ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θίχτηκε βάναυσα απ' αυτήν. Η ΕΙΝΑΠ καλεί την κυβέρνηση «να διαχωρίσει τη θέση τους από τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου».

Τα «αργυρώνητα ανδρείκελα που ηγούνται σήμερα της Γιουγκοσλαβίας με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και παρέδωσαν τον Σλ. Μιλόσεβιτς», καταγγέλλει η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ακόμη πως η ιστορία θα τους καταγράψει «σαν τους σύγχρονες Ιούδες του λαού τους».

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιβαδειάς εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και οργή για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των Βαλκανίων και την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Καλεί όλα τα σωματεία, τους δήμους, τη Νομαρχία και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, όλους τους φορείς να απαιτήσουν άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία, να μη μετατραπούν τα λιμάνια του Βόλου και της Αγχιάλου και άλλα λιμάνια σε ορμητήρια των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων δολοφόνων, να σταματήσει κάθε είδους λειτουργία και να κλείσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο.

Την γκανγκστερική απαγωγή και παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Λάρισας (ΚΕΔΙΚΑ).

Την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Την ανησυχία και τον σκεπτικισμό της για την παραπομπή Μιλόσεβιτς εκφράζει η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, φρονώντας πως «ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να παραπέμπει οποιονδήποτε ηγέτη του για οποιαδήποτε παράπτωμα. Οι κάθε είδους πιέσεις προς την κυβέρνηση ισοδυναμούν με εκβιασμό».

Την αγανάκτησή της για την «γκανγκστερική», όπως τη χαρακτηρίζει, «παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης από τις αρχές του Βελιγραδίου, σε αντάλλαγμα της όποιας οικονομικής βοήθειας τους υποσχέθηκε ο διεθνής ιμπεριαλισμός», εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η ΕΝΙΘ υπενθυμίζει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί έζησαν από κοντά το «ανθρωπιστικό» πρόσωπο του ΝΑΤΟ. «Αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών, τον Μάιο του 1999, έζησε από κοντά τον ανηλεή βομβαρδισμό ακόμη και νοσοκομείου εντός του Βελιγραδίου, με δεκάδες αθώα θύματα. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί που θα δικάσουν τον Μιλόσεβιτς έχουν διαπράξει στα σίγουρα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κάποτε πρέπει να τιμωρηθούν», αναφέρει.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον επαίσχυντο τρόπο, με τον οποίον οι υπηρέτες του ΝΑΤΟ και ΕΕ παρέδωσαν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, παρά την αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), Τμήμα Θεσσαλονίκης, και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Τη δουλοπρεπή κυβέρνηση Τζίντζιτς, που τη χαρακτηρίζει «χωροφύλακα των ΗΠΑ», για την επαίσχυντη πράξη της σύλληψης και παράδοσης στα νύχια του ιμπεριαλισμού του τέως ηγέτη της χώρας, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΔΣ της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση, η παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζεται ως «έκφραση εσχάτης υποτέλειας με ξεκάθαρα οικονομικά ανταλλάγματα, που αποκάλυψε για άλλη μια φορά το φασιστικό πρόσωπο της Νέας Τάξης».

Συνδικαλιστικοί φορείς

«Βροχή» καταγγελιών και από συνδικαλιστικές, εργατικές, επαγγελματικές και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει πως «κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς, με μια απροσχημάτιστη παραβίαση της νομιμότητας, οι υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς, τις καταστροφές και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, κατάφεραν τελικά, μετά και τη συναίνεση αντί ανταλλαγμάτων της κυβέρνησης της Σερβίας, να παραλάβουν και να οδηγήσουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη».

Σε ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Παραρτήματος ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνεται πως «αυτοί που αιματοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία, βομβάρδισαν νοσοκομεία, δρόμους, εργοστάσια, γέφυρες, πρεσβείες, θέλουν να δικάσουν τον ηγέτη ενός λαού που αντιστάθηκε στις επιλογές του ιμπεριαλισμού. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στήνουν αυτές τις δίκες για να τρομοκρατήσουν τους λαούς που αντιστέκονται».

Την οργή και την αγανάκτησή του για την «εγκληματική, μαφιόζικη και παράνομη απαγωγή και προσαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας», εκφράζει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Τις ευθύνες συνενοχής και ενοχής των κυβερνήσεων, που δεν παίρνουν θέση για την απελευθέρωση ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της πατρίδας του, εκφράζει και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, μαζί και την έντονη διαμαρτυρία της για τα συνεχή εγκλήματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Πειραιά καταδικάζει απερίφραστα την παράδοση του Μιλόσεβιτς, που δικάζεται γιατί αντιστάθηκε μαζί με τον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό στους βομβαρδισμούς και στη «νέα τάξη πραγμάτων», ενώ θα έπρεπε να δικαστούν οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες. «Οι λαοί θα τους τιμωρήσουν», καταλήγει το συνδικάτο.

Την γκανγκστερική παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού κυκλοφορούν ελεύθεροι, καταδικάζει και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Κολωνού και πέριξ και το Παράρτημα ΤΕΒΕ Περιστερίου.

Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει πως το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ιμπεριαλιστές στους λαούς είναι πως, όποιος αντιστέκεται, θα εκδίδεται, θα δικάζεται, θα εκτελείται, πως οι λαοί πρέπει να υποταχτούν στα σχέδιά τους, να μην αγωνίζονται. Καλεί τους οικοδόμους να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Σε ανακοίνωσή του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τονίζει: «Με προκαταβολή τα εκατομμύρια των βομβών που έπεσαν δύο χρόνια πριν στη Γιουγκοσλαβία και συναλλαγματική ύψους 1,3 δισ. δολαρίων που υπόσχεται να εξοφλήσει στην επόμενη διετία, η Δύση πέτυχε την παράδοση του Μιλόσεβιτς».

Καταραμένος

Καταραμένος. Από ποιον τάχα; Από το θεό ή και το διάολο;

Κατά τας Αγίας Γραφάς του μονοθεϊκού χρηματιστηριακού κεφαλαίου καταραμένος είναι ένας και μοναδικός. Είναι αυτός που δεν τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το νόμο. Το νόμο που καθορίζει η θεϊκή τράπεζα της «νέας τάξης». Το νόμο της παγκοσμιοποίησης της αγοράς χωρίς όρια. Αυτής που ακούς στον ευφημισμό ελεύθερη. Κάτι παρεμφερές ας πούμε της ελεύθερης πόρνης. Φυσικά, καμία σχέση και σύγκριση δε θα μπορούσε να έχει με την Ντελ Πόντε. Με την άψογη, αμερόληπτη, αδέκαστη τούτη ιέρεια της δικαιοσύνης.

Καταραμένος λοιπόν, μα ποιος άλλος;

Ετούτος ο κακεντρεχής, ο ιοβόλος Μιλόσεβιτς. Ο ίδιος ο δαίμονας μεταμορφωμένος. Η θεραπαινίδα Ντελ Πόντε, ο τσάτσος Τζίντζις, κάθε Σολάνας υπηρετούν... θεάρεστον έργο. Τα φυράματα αυτού του είδους ανά τον κόσμο πλάστηκαν με σπάνιο, ευγενικό υλικό και κυρίως εύκαμπτο, ευέλικτο.

Τούτη η περιούσια φάρα, λοιπόν, ορκίστηκε να πιστεύει και να υπηρετεί ένα και μόνο θεό. Κατάρα, ανάθεμα στον πάσα ένα ο οποίος τολμά και αμφισβητεί το θεό της παγκόσμιας τράπεζας των μονοπωλίων.

Οι ως άνω προαναφερόμενοι, οι απανταχού όμοιοι ή παραπλήσιοι παρακεντέδες, αυτά τα ξεχωριστά πρότυπα, χρίζονται ιερείς, κριτές, ηγέτες και ηγετίσκοι στην υπηρεσία του Μαμμωνά, του οποίου η λατρεία τελείται στον ιερό ναό του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Αυτά τα πρότυπα πρέπει να μοιάσουμε, σ' αυτά να πειθαρχήσουμε, να προσκυνήσουμε. Κυρίως η μέση μας να αναμορφωθεί, να γίνει σαν τη δική τους, όμοια με πλαστελίνη. Σε διαφορετική περίπτωση, ετούτος ο εκλεκτός συρφετός αγρυπνεί με τη ΝΑΤΟική ρομφαία στο χέρι έτοιμος να συντρίψει κάθε Μιλόσεβιτς, αλλά και κάθε λαό που αντιστέκεται, που απορρίπτει το δίκιο της βάρβαρης ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης.

Ετσι, όποιος δε συμμορφώνεται σύμφωνα με τα κιτάπια της «νέας τάξης» βαφτίζεται καταραμένος. Οποιοσδήποτε μπορεί να αποκηρυχτεί, ακόμα και ένας λαός, αρκεί να διαβεί, να παραβιάσει τα ιερά και όσια του παμφάγου μονοπωλιακού ιμπεριαλισμού.

Ετσι θα οδεύουμε ανά τον αιώνα; Οχι, βέβαια! Τα ιστορικά παραδείγματα αποτελούν ατράνταχτη μαρτυρία για το αντίθετο. Οσο πιο γρήγορα όμως γίνει συνείδηση ότι το συμφέρον των πολλών δε συνάδει μ' αυτό των ελαχίστων, τόσο γρηγορότερα θα πορευόμαστε στο δρόμο της αμφισβήτησης και της ανατροπής στη συνέχεια αυτού του γηρασμένου, του ξεπερασμένου, του τόσο απάνθρωπου και αμαρτωλού συστήματος.

Αμήν!


Ζήσης ΚΟΚΚΙΝΟΣ

ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αγανάκτηση για τη δικαστική απόφαση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ξεχείλισε η οργή πολλών Χιλιανών μετά την απόφαση του Εφετείου του Σαντιάγο, με την οποία ουσιαστικά σταματά η νομική διαδικασία και απαλλάσσεται ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ.

Εκατοντάδες από αυτούς ξεχύθηκαν αμέσως στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας κατά της απόφασης που απάλλασσε τον πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ ως διανοητικά ανίκανο να δικαστεί για τα εγκλήματά του. Προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές η αστυνομία κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και συνέλαβε και δέκα άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο αποφάνθηκε πως ο Πινοτσέτ πάσχει από σοβαρότατη άνοια και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τις 75 δολοφονίες που διαπράχτηκαν από το επονομαζόμενο «Καραβάνι του Θανάτου», μία ομάδα που όργωνε με ελικόπτερα τη βόρεια Χιλή και εξαφάνιζε ύποπτους αριστερούς, ενώ η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2 έναντι ενός και τεχνικά αποτελεί μια αναστολή των κατηγοριών, όμως μπορεί να εφεσιβληθεί, αν και λίγοι πιστεύουν πια ότι μετά την απόφαση αυτή, ο στυγερός δικτάτορας μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας των εφέσεων, της προβεβηκυίας ηλικίας του Πινοτσέτ και τη γενικότερη απροθυμία να ξανανοίξουν οι παλιές πληγές από την περίοδο της τυραννίας του 1973-1990, οπόταν έχασαν τη ζωή τους και εξαφανίστηκαν πάνω από 3.000 άνθρωποι. Με την απόφαση του Εφετείου, στην ουσία καταρρέουν και οι άλλες 250 και πλέον μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στη Χιλή εναντίον του Πινοτσέτ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προς δημοψήφισμα...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Σε διάστημα περίπου εννέα μηνών, οι Σέρβοι κάτοικοι του Μαυροβουνίου θα κληθούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα που θα καθορίσει εάν το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ύστερα από τη συνεδρίαση του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών» και δηλώνοντας ότι θα γίνει συγκεκριμένα το Μάρτη του 2002. «Οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα θα αρχίσουν αύριο και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε οκτώ μήνες», δήλωσε, ο Βουγιάνοβιτς, ενώ το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που εκλέχτηκε στις 22 Απρίλη, θα συγκροτήσει σήμερα κιόλας επιτροπή για την επεξεργασία ενός νόμου για το δημοψήφισμα.

Πάντως, η αντιπολίτευση που εκφράζεται κυρίως από τη συμμαχία «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» είναι αντίθετη προς την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, ενώ ο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει ταχθεί υπέρ ενός φιλικού «διαζυγίου» με τη Δημοκρατία της Σερβίας και της συγκρότησης μιας ένωσης ανεξαρτήτων κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ