ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οργάνωση, ανασύνταξη, αντεπίθεση»

Η ζωντανή συζήτηση και ο ουσιαστικός προβληματισμός με τα οποία γενικεύτηκε η εμπειρία του τελευταίου διαστήματος και καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα χαρακτήρισαν τη διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα. Με σύνθημα «Οργάνωση, ανασύνταξη, αντεπίθεση», πάνω από 300 συνδικαλιστές από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας ανέδειξαν διδάγματα και αγώνες που συγκεντρώνει η εργατική τάξη με την πρωτοπόρα παρέμβαση του ΠΑΜΕ αποκαλύπτοντας - όπως ειπώθηκε και εισηγητικά - ότι «στην "ημερήσια διάταξη" έχει έρθει η αναγκαιότητα της ανάπτυξης χωρίς τη δράση και την παρουσία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων των καπιταλιστών. Στην "ημερήσια διάταξη" έχει έρθει η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, των παραγωγικών και άλλων κλάδων, όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

Ο σαρωτικός χαρακτήρας της επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ - κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ο επικίνδυνος ρόλος των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και οι δεσμοί, η καταξίωση που κερδίζει το ΠΑΜΕ σε όλο και πλατύτερα τμήματα εργαζομένων, η απαιτητικότητα με την οποία εντείνεται η δράση του για να ανέβει ο πήχης των απαιτήσεων της εργατικής τάξης και να αντιστοιχηθεί η παρέμβαση και λειτουργία του ΠΑΜΕ με το ύψος των σύγχρονων αναγκών της ταξικής πάλης - όπως «φώτισε» και η κουβέντα - επιβεβαιώνουν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε λεπτό. Η σκληρή μα καρποφόρα απεργιακή μάχη στις 17 Δεκέμβρη εμπλούτισε το έδαφος πάνω στο οποίο δόθηκε το σύνθημα της κλιμάκωσης, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 11 Φλεβάρη.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συμπλήρωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας με νέα μέλη, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και ολόπλευρης ενίσχυσης του ΠΑΜΕ. Οσοι συμμετείχαν στη συζήτηση πήραν το δρόμο της επιστροφής με την ευθύνη να συμβάλλουν πρωτοπόρα ώστε η δουλειά στα κρίσιμα μέτωπα πάλης που είναι κιόλας ανοιχτά (Ασφαλιστικό, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κτλ.) να δώσει νέα ώθηση στην πάλη της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των σύγχρονων αναγκών της.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Να δοθεί βάρος στην απεργία, το Ασφαλιστικό και τις ΣΣΕ

Αποσπάσματα από την εισήγηση

Από τις εργασίες του Σαββάτου
Από τις εργασίες του Σαββάτου
«Η αναδιοργάνωση του ΠΑΜΕ γίνεται σε μια περίοδο που προετοιμάζονται μεγάλοι αγώνες και απαιτούν ρωμαλέο και αποφασιστικό συνδικαλιστικό κίνημα ταξικά προσανατολισμένο, δεμένο γερά σε κάθε μεγάλο τόπο δουλειάς και κλάδο. Κίνημα που να συσπειρώνει και να κινητοποιεί μαζικά συνδικάτα και οργανώσεις με υψηλό κύρος στην εργατική τάξη και φόβο για τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους. Ενα τέτοιο κίνημα επιδιώκουμε να αναπτύξουμε και να απαλλάξουμε τις γραμμές της εργατικής τάξης από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, και την υποταγή. Προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση με αισιοδοξία, με ευθύνη, κριτικά και αυτοκριτικά», σημείωσε παίρνοντας το λόγο για να παρουσιάσει την εισήγηση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Είναι ανάγκη να αφομοιωθεί η πείρα που αποκτήσαμε από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη και τη διαφορά που κάνουμε», επισήμανε. «Να συνεχιστεί η ουσιαστική συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, να πάρουμε τη γνώμη όσων πήραν μέρος στη μάχη, μαζί μας, με κόσμο που ψηφίζει άλλες δυνάμεις». «Βασικό κριτήριο για μας είναι οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και ότι μπορούν να ικανοποιηθούν. Η εργατική τάξη πρέπει να ανεβάσει τις απαιτήσεις της και να απορρίψει τα επιδόματα αλληλεγγύης και τις παροχές που διαιωνίζουν τη φτώχεια. Να βοηθήσουμε να δυναμώσει στις γραμμές της τάξης μας ότι η κατάκτηση των αναγκών μας χρειάζεται σύγκρουση και ρήξη με τις πολυεθνικές, ρήξη με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», σημειώθηκε.

Κάλεσμα ταξικής συστράτευσης και ενότητας

«Το ΠΑΜΕ θα βγάλει ένα πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και ταξικής ενότητας με το οποίο θα απευθυνθούμε πλατιά στην εργατική τάξη και θα την καλούμε σε συσπείρωση και πάλη μαζί με τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος. Ακόμη ενιαίο κάλεσμα για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», επισήμανε ο Γ. Πέρρος.

Η εργατική τάξη έχει μπροστά της μια «συνδυασμένη ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων σε όλους τους τομείς που αφορούν την εργατική λαϊκή οικογένεια σε συνδυασμό με μια προπαγάνδα πρωτόγνωρης έκτασης και έντασης ώστε να εξασφαλίσουν αν όχι τη στήριξη τουλάχιστον την ανοχή της εργατικής τάξης. Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη, το σύνολο της δράσης μας, ο αμείλικτος πόλεμος σε βάρος μας δείχνουν ότι τους δυσκολεύουμε ότι δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ανίκητοι», υπογραμμίστηκε.

Την ίδια στιγμή, «από τις τελευταίες εξελίξεις επανέρχονται και επαναβεβαιώνονται βασικά συμπεράσματα που έχουμε συζητήσει με αφορμή την οικονομική κρίση. Το πιο βασικό είναι ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση και ότι αυτή αποκάλυψε όσο ποτέ άλλοτε τα όρια του καπιταλισμού». Γι' αυτό και «η ένταση της δράσης του κινήματός μας, των ταξικών Συνδικάτων της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και συνολικά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (π.χ. στο εισόδημα, τις απολύσεις, την καταστολή κλπ.) όχι μόνο δεν πρέπει να "κρύβει", απεναντίας είναι ανάγκη να "φωτίζει" την αναγκαιότητα, τη ρεαλιστικότητα, τη δυνατότητα και την ωφέλεια για την εργατική τάξη του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Η συζήτηση μέσα στα Συνδικάτα από τα "πάνω" έως τα "κάτω" για το ποια αναπτυξιακή πρόταση μπορεί να δώσει λύση στα ζωτικά προβλήματα της εργατικής τάξης, να αξιοποιήσει δυνατότητες για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών πρέπει να γενικευτεί, να γίνει το "κύριο" στοιχείο της δράσης των Συνδικάτων. Να γίνει το ζητούμενο και η επιδίωξη για την ανάπτυξη και το συντονισμό δράσης σε κλαδικό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο των Σωματείων, των Συντονιστικών, των Επιτροπών Αγώνα».

Αναφερόμενος στο «ζήτημα της ενίσχυσης του ΠΑΜΕ και της αλλαγής του συσχετισμού» το στέλεχος του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι αυτό συνδέεται με:

  • Το κέρδισμα μαζών - εργαζομένων με την άλλη πρόταση ανάπτυξης.
  • Την είσοδο στην ταξική πάλη των νέων εργαζομένων και νέων τμημάτων της εργατικής τάξης.
  • Πρωτοβουλίες αγωνιστικές χειραφετημένες από εργοδότες - κυβέρνηση - εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
  • Κοινή δράση με κοινά αιτήματα και στόχους με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά.
  • Συντονισμός και κοινή δράση για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Τι σημαίνει ενίσχυση του ΠΑΜΕ

«Οι αλλαγές και οι συνέπειες που έφεραν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ειδικά στις εργασιακές σχέσεις προκάλεσαν νέες δυσκολίες στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, όξυναν ακόμα περισσότερο την αναντιστοιχία της δομής του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με τη νέα παραγωγική βάση που αναπτύσσεται», τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ πρέπει να αντιστοιχηθεί σε αυτές τις εξελίξεις. Η οργάνωση της πάλης ιδιαίτερα σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης στη ζωή της εργατικής τάξης απαιτεί μεγαλύτερη ευθύνη, ικανότητα και φροντίδα. Να ανέβει η πολιτικο-ιδεολογική παρέμβαση. Ιδιαίτερα εκεί που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, διάφορα επιχειρήματα κλπ. Το κύριο ζήτημα την περίοδο αυτή είναι να βρισκόμαστε μπροστά στην οργάνωση της πάλης, βασικά στους χώρους εργασίας. Να μην υποβαθμίζουμε κανένα πρόβλημα. Να μην αφήνουμε έδαφος κενό για να το καλύπτουν οι άλλες δυνάμεις. Να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, γιατί υπάρχει πιθανότητα λόγω της απότομης όξυνσης των προβλημάτων, να ξεσπάνε κινητοποιήσεις. Τα όποια προβλήματα πρέπει να γίνονται υπόθεση όλου του κλάδου, ευρύτερα όλων των εργαζομένων».

Σ' αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα ειδικό βάρος αποκτά:

  • Η δουλειά για την οργάνωση όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα, με επιμονή στους μετανάστες, τις γυναίκες, τους νέους, όσους δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ουσιαστική και ολόπλευρη ενίσχυση των δεσμών των συνδικάτων με τα μέλη τους.
  • Η ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την οποία θα ληφθούν διάφορα μέτρα, όπως η έκδοση διαφωτιστικού εντύπου του ΠΑΜΕ.
  • Η όξυνση του μετώπου με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και ως προς τα μέτρα και ως προς τα επιχειρήματα.
  • Η ένταση και ανάπτυξη επαφών με συνεργαζόμενες δυνάμεις (σωματεία, συνδικαλιστές), η στοχοπροσηλωμένη παρέμβαση και για την αξιοποίησή τους.
  • Η ενίσχυση της παρέμβασης κατά κλάδο, η ενίσχυση των κλαδικών συνδικάτων και η ίδρυση νέων. Διαμόρφωση υποδομών για την παρακολούθηση των εξελίξεων, τον εμπλουτισμό των θέσεων του ΠΑΜΕ κλπ.
  • Η ανάδειξη των τοπικών Γραμματειών και κλαδικών επιτροπών του ΠΑΜΕ σε ζωντανά κύτταρα βοήθειας των συνδικάτων, χρειάζεται συντονισμός κατά κλάδο, βιομηχανική ζώνη, όμιλο κλπ.
  • Η ενίσχυση των Γραμματειών Μεταναστών, Νεολαίας, Γυναικών, Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ.
  • Η έγκαιρη και έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης σε τμήματα εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, η αντιμετώπιση συντεχνιακών λογικών. Ξεχωριστή σημασία αποκτά η παραπέρα ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, η ενίσχυση και αξιοποίηση του προλεταριακού διεθνισμού, θεμελιακής αρχής για το ταξικό εργατικό κίνημα.
  • Η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων της πόλης. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και μπροστά στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι αγρότες.

Επίσης, το ΠΑΜΕ θα προετοιμάσει εκδήλωση μπροστά στη συμπλήρωση 100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Μέρας πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Μίλησε» η πείρα των εργατών

Η συζήτηση ανέδειξε ολόπλευρα τις ευθύνες του ταξικού κινήματος

Μεταφέροντας το χαιρετισμό των 250 Αιγυπτίων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας, που συνεχίζουν την περιφρούρηση της απεργίας, «στην οποία έχει σπάσει τα μούτρα της η εργοδοτική τρομοκρατία κι οι μηχανισμοί της», ξεκίνησε το γύρο των τοποθετήσεων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης. Εξηγώντας πως η απεργία στις 17/12 έριξε σε πολλούς χώρους το σπόρο της οργάνωσης κόντρα σε όλους όσοι υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη προχωρά ο σχεδιασμός για την οργάνωση των ανέργων και τη σταθεροποίηση της επαφής μαζί τους.

Στην επιμονή με την οποία πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης αναφέρθηκε ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ: «Είχαμε καθυστερήσεις, π.χ., με τη δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών. Λέγαμε ότι "στο τάδε εργοστάσιο δεν έχουμε δικό μας άνθρωπο, δικό μας συνδικάτο". Το ξεπέρασμα αυτής της αδυναμίας άνοιξε δρόμους, όπως έγινε με τη συγκρότηση επιτροπών στο "Ελίτ" (Αθήνα), στα "Κλωστήρια Γ'" (Νάουσα) που συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα. Στις 17/12 πετύχαμε σε εργοστάσια όπου υπάρχουν εργοδοτικά σωματεία να αποσπαστούν εργάτες, να απεργήσουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Οι ναυτεργάτες λένε ότι «αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ θα μας είχαν τσακίσει», σημείωσε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, από την ΠΕΜΕΝ, σημειώνοντας ότι η απεργία συνδέεται και μαζί έδωσε μαθήματα για το «τι σημαίνει σχέδιο, συνειδητή στράτευση, αποφασιστικότητα, πειθαρχία, ταξική αλληλεγγύη (...). Οι αγώνες του ΠΑΜΕ μετατρέπονται σε σχολείο της ταξικής πάλης». «Κανείς κλάδος μόνος του», τόνισε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στο ιδιαίτερο βάρος που πρέπει να δοθεί στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της «χρειάζεται μια πρωτοπόρα δύναμη κι αυτό το ρόλο καλείται να παίξει το ΠΑΜΕ», τόνισε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας πως το ΠΑΜΕ, ως «μέτωπο συσπείρωσης συνδικάτων και συνδικαλιστών - και όχι σαν συνδικαλιστική παράταξη όπως λαθεμένα το βλέπουν κάποιοι και έτσι το προβάλλουν και τα αστικά ΜΜΕ γιατί αυτό τους ευνοεί - είναι ο ταξικός πόλος που ανοίγει το δρόμο για τους εργαζόμενους».

«Είμαι μόνος; Φτιάχνω Επιτροπή Αγώνα. Είμαι πλειοψηφία; Αποκτώ ουσιαστικούς δεσμούς με τους εργάτες. Είμαι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ; Εχω την ευθύνη για το συντονισμό της δράσης. Αυτό το λέμε συνέχεια για να δείξουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα, ως συνέπεια της ποσοτικής συσσώρευσης της 10χρονης δράσης του ΠΑΜΕ», επισήμανε ο Β. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής.

Στη συντονισμένη επίθεση τρομοκρατίας από κεφάλαιο - κυβέρνηση - συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις αναφέρθηκε ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, που λόγω της αγωνιστικής της δράσης παραμένει στο στόχαστρο της εργοδοσίας του κλάδου.

Ο μετανάστης στη Γερμανία Μανώλης Κοράκης αναφέρθηκε στη νέα «τράπεζα Πληροφοριών "Ελένα"» που καταγράφει, π.χ., αν κάποιος έκανε απεργία, τι αιτήματα είχε η απεργία. Πληροφορίες που χρησιμοποιούνται πολύμορφα (π.χ., το αντίστοιχο ΙΚΑ μπορεί να πει ότι η συμμετοχή στις απεργίες μειώνει τα χρόνια δουλειάς κάποιου και παρατείνει το διάστημα που χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθεί)».

Την ανάγκη κάθε μάχη να δίνεται με όρους αντεπίθεσης ανέδειξε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. «Ενώ οι ξενοδόχοι στο όνομα της κρίσης είχαν στρέψει τη συζήτηση στο πόσες απολύσεις θα κάνουν, το σωματείο έβαλε ζήτημα υπογραφής για πρώτη φορά τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για αξιοπρεπείς και ικανοποιητικούς μισθούς». Το σωματείο κατόρθωσε να «μπει» στο ξενοδοχείο «Ακτή Μεσογγή» - που επί 40 χρόνια δίνει τους μισθούς μιας χρονιάς την επόμενη - ύστερα από πέντε χρόνια επίμονης, σκληρής δουλειάς. «Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η επίσχεση εργασίας που κράτησε 15 μέρες, ήταν πάνω απ' όλα η ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των εργαζομένων».

«Δεν είναι τυχαίο - σημείωσε ο Γιάννης Γονιανάκης από τη Γραμματεία Ηρακλείου Κρήτης - ότι τα σωματεία εργαζομένων σε τυπογράφους, εταιρείες μπετόν, φαρμάκων, διανομέων, ζητάνε τη στήριξη της Τοπικής Γραμματείας αλλά και έχουν αρχίσει να στηρίζουν κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ». Η πρόσφατη απεργία έδωσε ώθηση στη συμμετοχή των μεταναστών, συγκροτήθηκαν κλιμάκια εργατών Αλβανών, Σύρων, Αιγυπτίων, Πακιστανών που συμμετείχαν στην Επιτροπή Αγώνα, βγήκε προκήρυξη σε τρεις γλώσσες. «Οι νέοι εργάτες και εργάτριες που απήργησαν ξέροντας ότι την επόμενη μέρα δε θα έχουν δουλειά. Δε δίστασαν μπροστά στις απειλές της εργοδοσίας, συστρατεύτηκαν με τα σωματεία τους, αναδείχθηκαν σε πρωτοπόρους εργάτες και σε πολλές περιπτώσεις απήργησαν μόνοι τους στο χώρο τους, ανεβάζοντας έτσι το κύρος του ΠΑΜΕ».

Στα βήματα που γίνονται (και πρέπει να δυναμώσουν) με την επαφή και συσπείρωση νεαρών εργαζομένων, σπουδαστών σχολών κατάρτισης που δουλεύουν συχνά πριν ενηλικιωθούν, αναφέρθηκε ο Παύλος Αλεξανδράκης από τη Γραμματεία Νέων. «Η προσέγγιση νέων εργατών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για το τώρα και για το μετά», είπε μεταξύ άλλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Συνεισφορά στο διεθνές κίνημα

«Πολλοί ξέρουν τη σημασία που έπαιξε η αλληλεγγύη που εξέφρασε το εργατικό κίνημα της Ελλάδας στο λαό του Βιετνάμ, της Κορέας κτλ. Εκείνη την εποχή το κίνημά της έπαιρνε και έδινε αλληλεγγύη. Το ότι πολλοί αγωνιστές βγήκαν ζωντανοί από τα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Γυάρου είχε να κάνει και με την έκφραση της αλληλεγγύης και του διεθνισμού», επισήμανε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση.

«Στο βαθμό που χτίζουμε κλαδικά συνδικάτα, ταξικά, γερά, είναι μεγάλη η συνεισφορά μας στο διεθνές κίνημα. Δε μπορεί να είσαι εδώ στο μηδέν και έξω να κάνεις τον καμπόσο» τόνισε. «Κυρίαρχο ζήτημα είναι τι περιεχόμενο δίνουμε στο διεθνισμό. Ειδικά σε συνθήκες κρίσης είναι ακόμα πιο σημαντική η έκφραση αλληλεγγύης. Ομως, με σαφή αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με διαρκές μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία και το ρεφορμισμό» υπογράμμισε. «Για μας ο Τσε συμβολίζει την ένοπλη πάλη ενάντια στην αστική τάξη, το σοσιαλισμό, την Κούβα. Δεν είναι σουβενίρ», επισήμανε.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύει και η ΠΣΟ, σημειώνοντας θετικά βήματα κόντρα στους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού να την αποδυναμώσει. Από το Γενάρη του 2006 63 νέες κλαδικές και τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ήρθαν σ' αυτήν.

Συμπόρευση με το ΜΑΣ

«Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε το ΜΑΣ καθόρισε τη συμπόρευση με το ΠΑΜΕ ως βασική προϋπόθεση για να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα, για να δυναμώσει ο αγώνας για μόρφωση, μόνιμη και σταθερή εργασία», σημείωσε εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ο Δημήτρης Βιτάλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. «Στις 17 Δεκέμβρη χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές εργαζόμενοι έκαναν το βήμα και απήργησαν για πρώτη φορά. Δεσμευόμαστε ότι θα δουλέψουμε ώστε το επόμενο διάστημα το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να φτάσει όσο το δυνατόν πιο πλατιά, ειδικά στους φοιτητές και σπουδαστές που εργάζονται, ειδικά στα παιδιά που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα» κατέληξε μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ