Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μίλησε» η πείρα των εργατών

Η συζήτηση ανέδειξε ολόπλευρα τις ευθύνες του ταξικού κινήματος

Μεταφέροντας το χαιρετισμό των 250 Αιγυπτίων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας, που συνεχίζουν την περιφρούρηση της απεργίας, «στην οποία έχει σπάσει τα μούτρα της η εργοδοτική τρομοκρατία κι οι μηχανισμοί της», ξεκίνησε το γύρο των τοποθετήσεων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης. Εξηγώντας πως η απεργία στις 17/12 έριξε σε πολλούς χώρους το σπόρο της οργάνωσης κόντρα σε όλους όσοι υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη προχωρά ο σχεδιασμός για την οργάνωση των ανέργων και τη σταθεροποίηση της επαφής μαζί τους.

Στην επιμονή με την οποία πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης αναφέρθηκε ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ: «Είχαμε καθυστερήσεις, π.χ., με τη δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών. Λέγαμε ότι "στο τάδε εργοστάσιο δεν έχουμε δικό μας άνθρωπο, δικό μας συνδικάτο". Το ξεπέρασμα αυτής της αδυναμίας άνοιξε δρόμους, όπως έγινε με τη συγκρότηση επιτροπών στο "Ελίτ" (Αθήνα), στα "Κλωστήρια Γ'" (Νάουσα) που συμβάλλουν στην οργάνωση του αγώνα. Στις 17/12 πετύχαμε σε εργοστάσια όπου υπάρχουν εργοδοτικά σωματεία να αποσπαστούν εργάτες, να απεργήσουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Οι ναυτεργάτες λένε ότι «αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ θα μας είχαν τσακίσει», σημείωσε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, από την ΠΕΜΕΝ, σημειώνοντας ότι η απεργία συνδέεται και μαζί έδωσε μαθήματα για το «τι σημαίνει σχέδιο, συνειδητή στράτευση, αποφασιστικότητα, πειθαρχία, ταξική αλληλεγγύη (...). Οι αγώνες του ΠΑΜΕ μετατρέπονται σε σχολείο της ταξικής πάλης». «Κανείς κλάδος μόνος του», τόνισε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στο ιδιαίτερο βάρος που πρέπει να δοθεί στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Για να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της «χρειάζεται μια πρωτοπόρα δύναμη κι αυτό το ρόλο καλείται να παίξει το ΠΑΜΕ», τόνισε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας πως το ΠΑΜΕ, ως «μέτωπο συσπείρωσης συνδικάτων και συνδικαλιστών - και όχι σαν συνδικαλιστική παράταξη όπως λαθεμένα το βλέπουν κάποιοι και έτσι το προβάλλουν και τα αστικά ΜΜΕ γιατί αυτό τους ευνοεί - είναι ο ταξικός πόλος που ανοίγει το δρόμο για τους εργαζόμενους».

«Είμαι μόνος; Φτιάχνω Επιτροπή Αγώνα. Είμαι πλειοψηφία; Αποκτώ ουσιαστικούς δεσμούς με τους εργάτες. Είμαι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ; Εχω την ευθύνη για το συντονισμό της δράσης. Αυτό το λέμε συνέχεια για να δείξουμε την ανάγκη να υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα, ως συνέπεια της ποσοτικής συσσώρευσης της 10χρονης δράσης του ΠΑΜΕ», επισήμανε ο Β. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής.

Στη συντονισμένη επίθεση τρομοκρατίας από κεφάλαιο - κυβέρνηση - συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις αναφέρθηκε ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, που λόγω της αγωνιστικής της δράσης παραμένει στο στόχαστρο της εργοδοσίας του κλάδου.

Ο μετανάστης στη Γερμανία Μανώλης Κοράκης αναφέρθηκε στη νέα «τράπεζα Πληροφοριών "Ελένα"» που καταγράφει, π.χ., αν κάποιος έκανε απεργία, τι αιτήματα είχε η απεργία. Πληροφορίες που χρησιμοποιούνται πολύμορφα (π.χ., το αντίστοιχο ΙΚΑ μπορεί να πει ότι η συμμετοχή στις απεργίες μειώνει τα χρόνια δουλειάς κάποιου και παρατείνει το διάστημα που χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθεί)».

Την ανάγκη κάθε μάχη να δίνεται με όρους αντεπίθεσης ανέδειξε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. «Ενώ οι ξενοδόχοι στο όνομα της κρίσης είχαν στρέψει τη συζήτηση στο πόσες απολύσεις θα κάνουν, το σωματείο έβαλε ζήτημα υπογραφής για πρώτη φορά τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει συζήτηση για τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για αξιοπρεπείς και ικανοποιητικούς μισθούς». Το σωματείο κατόρθωσε να «μπει» στο ξενοδοχείο «Ακτή Μεσογγή» - που επί 40 χρόνια δίνει τους μισθούς μιας χρονιάς την επόμενη - ύστερα από πέντε χρόνια επίμονης, σκληρής δουλειάς. «Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η επίσχεση εργασίας που κράτησε 15 μέρες, ήταν πάνω απ' όλα η ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης των εργαζομένων».

«Δεν είναι τυχαίο - σημείωσε ο Γιάννης Γονιανάκης από τη Γραμματεία Ηρακλείου Κρήτης - ότι τα σωματεία εργαζομένων σε τυπογράφους, εταιρείες μπετόν, φαρμάκων, διανομέων, ζητάνε τη στήριξη της Τοπικής Γραμματείας αλλά και έχουν αρχίσει να στηρίζουν κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ». Η πρόσφατη απεργία έδωσε ώθηση στη συμμετοχή των μεταναστών, συγκροτήθηκαν κλιμάκια εργατών Αλβανών, Σύρων, Αιγυπτίων, Πακιστανών που συμμετείχαν στην Επιτροπή Αγώνα, βγήκε προκήρυξη σε τρεις γλώσσες. «Οι νέοι εργάτες και εργάτριες που απήργησαν ξέροντας ότι την επόμενη μέρα δε θα έχουν δουλειά. Δε δίστασαν μπροστά στις απειλές της εργοδοσίας, συστρατεύτηκαν με τα σωματεία τους, αναδείχθηκαν σε πρωτοπόρους εργάτες και σε πολλές περιπτώσεις απήργησαν μόνοι τους στο χώρο τους, ανεβάζοντας έτσι το κύρος του ΠΑΜΕ».

Στα βήματα που γίνονται (και πρέπει να δυναμώσουν) με την επαφή και συσπείρωση νεαρών εργαζομένων, σπουδαστών σχολών κατάρτισης που δουλεύουν συχνά πριν ενηλικιωθούν, αναφέρθηκε ο Παύλος Αλεξανδράκης από τη Γραμματεία Νέων. «Η προσέγγιση νέων εργατών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για το τώρα και για το μετά», είπε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ