Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Ανασύνταξη - αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις που παραμένουν στο τιμόνι της Ομοσπονδίας

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου
Με σύνθημα «Ανασύνταξη - Αντεπίθεση του εργατικού κινήματος για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή το 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το οποίο και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ισχυροποίησης της αγωνιστικής, ταξικής πορείας της Ομοσπονδίας, μέσα σε συνθήκες όξυνσης της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής που έχει χαράξει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ, με τη συμφωνία της ΝΔ και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του κλάδου στις ταξικές δυνάμεις αποτύπωσε η επανεκλογή της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο τιμόνι της Ομοσπονδίας. Σε σύνολο 80 αντιπροσώπων η ΔΑΣ πήρε 66 ψήφους καταλαμβάνοντας τις 19 (από 18 το 2007) έδρες στο 23μελές Γενικό Συμβούλιο. Η ΔΑΚΕ πήρε 6 ψήφους και η ΠΑΣΚΕ 5 ψήφους, εκλέγοντας από δύο έδρες (όσες και το 2007) και η Πρωτοβουλία Γένοβα 1 ψήφο και καμιά έδρα. Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ έλαβε 59 σε σύνολο 60 ψήφων εκλέγοντας 3 έδρες (όσες και το 2007), η Γένοβα 1 ψήφο, ενώ ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ δεν έλαβαν μέρος.

Στόχος η οργάνωση στο χώρο δουλειάς

Για την ένταση των αγώνων της εργατικής τάξης για να μπουν φραγμοί και να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική απαιτείται «η ανασύνταξη, η αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος με μαζικές εγγραφές εργατών ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας, στα πρωτοβάθμια σωματεία, σε εργοστασιακά και κλαδικά, στο χώρο του Τύπου και του χαρτιού σε κάθε πόλη ή νομό της χώρας όπου υπάρχουν, με τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν και με την οργάνωση στο χώρο δουλειάς με στήσιμο εργοστασιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα, που θα είναι εργαλεία στα χέρια των εργατών», σημείωσε μεταξύ άλλων εισηγητικά ο Δημήτρης Δρακόπουλος, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έδρασε η ταξική διοίκηση της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα χρόνια, επιδιώκοντας την οργάνωση του αγώνα κατά των απολύσεων σε χώρους όπως οι ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ, ΣΟΜΩΓΛΟΥ, ΠΑΚΟ, ΗΜΕΡΑ, ΣΚΑΓΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ, προβάλλοντας πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σημειώνοντας βήματα στη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία. Το σχέδιο για το επόμενο διάστημα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της οργάνωσης των εργατών του κλάδου σε Πάτρα, Φθιώτιδα, Ρόδο, Αττική, Θεσσαλονίκη. Βαρύτητα χρειάζεται να δοθεί στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, αφού και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν εργατικά «ατυχήματα» σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους (χαρτοποιία Φθιώτιδας, ΠΑΚΟ, ΑΓΡΟΠΑΚ), αλλά και θανατηφόρα όπως στην ΕΛΙΝΑ (Χαρτοποιία Κομοτηνής).

Χαιρετίζοντας το 21ο Συνέδριο, ο Θοδωρής Κούτρας μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται από την εργοδοτική - κυβερνητική επίθεση και παρά την ομοβροντία αντεργατικών μέτρων, είναι ανατρέψιμη. «Ανατρέψιμη, όμως, με όρους», υπογράμμισε, φέρνοντας το παράδειγμα της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, αλλά και την απεργία για τις 11 Φλεβάρη. Και κατέληξε: «Σήμερα κανένας δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτό που συντελείται δίπλα μας».

Πλούσια εμπειρία

Γόνιμη ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε. Ενδεικτικά της ανάπτυξης της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια ήταν τα λόγια του Γ. Γιαρμά, προέδρου των Λιθογράφων Κεντρικής Μακεδονίας: «Πήγαμε σε τέσσερα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής. Πολλοί απ' αυτούς έγιναν μέλη μας. Επίσης βάλαμε "πόδι" στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδας, μια μεγάλη επιχείρηση, ενώ στήσαμε και εργοστασιακές επιτροπές», είπε μεταξύ άλλων. Ξεχωριστή ήταν η τοποθέτηση - μαρτυρία του άνεργου λιθογράφου Δημ. Μπλέτσα: «Ζω στην ανεργία 11 μήνες τώρα. Και σας ρωτάω. Κάποιος που ζει με 500 ευρώ το μήνα μπορεί να ζήσει; Είμαι 49 χρονώ. Πότε θα βγω στη σύνταξη; Ούτε στα 70». Ο Ζαμίρ Φεϊδάλ, μετανάστης, μέλος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας, σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοι μετανάστες βλέπουν περισσότερο καθαρά το ρόλο του σωματείου και περισσότεροι είναι αυτοί που συμμετέχουν στις εκλογές του σωματείου, αλλά και στις απεργίες και στις διαδηλώσεις, γιατί το έχουν καταλάβει ότι τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ