Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Αντιστέκονται παλικαρίσια στους εργοδοτικούς εκβιασμούς

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε η κινητοποίηση που το ΠΑΜΕ οργάνωσε στη Μηχανιώνα, την Κυριακή

Η «ταξική αλληλεγγύη» ήχησε στους δρόμους της Μηχανιώνας
Η «ταξική αλληλεγγύη» ήχησε στους δρόμους της Μηχανιώνας
«Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Το σύνθημα γίνεται πράξη, μέρες τώρα στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης με στόχο τη νίκη των Αιγύπτιων αλιεργατών απέναντι στην επίθεση που δέχονται από τους πλοιοκτήτες που θέλουν να ρίξουν τα βάρη της «κρίσης» στους εργάτες και να μειώσουν το εισόδημά τους από 1.200 ευρώ στα 300 και 400 ευρώ το μήνα.

Εκφράστηκε μαζικά - δυναμικά για άλλη μια φορά την Κυριακή μέσα από τη συγκέντρωση συμπαράστασης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Μηχανιώνα, αλλά και χτες με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί η αγωγή των πλοιοκτητών με την οποία ζητούσαν να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των αλιεργατών. Η αγωγή τους δε συζητήθηκε για δικονομικούς λόγους.

Οι αλιεργάτες συνεχίζουν την απεργία και τον αγώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, μέχρι τη νίκη. Για να σαλπάρουν τα καράβια με εργάτες που θα δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με μισθό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και τη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και όχι με απειλές για την προστασία της ζωής και της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Χτες το μεσημέρι μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες απέρριψαν τη συμφωνία που πρότειναν οι εργοδότες, με την οποία επιχειρούν να τους δέσουν χειροπόδαρα.

Οι μεγαλοπλοιοκτήτες που ελέγχουν τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Μηχανοτρατών «Η Αγία Παρασκευή», με τη συμφωνία που πρότειναν εμφανίζονται να αποδέχονται έναν εκπρόσωπο των Αιγύπτιων σε κάθε σκάφος να βλέπει τα έγγραφα που συνδέονται με τα κέρδη και τις δαπάνες σε μηνιαία βάση, όμως αρνούνται να δώσουν 300 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Κυρίως όμως ζητάνε επίσημα να δεχθούν οι εργάτες να προσλαμβάνονται μετά από έγκριση του εργοδοτικού σωματείου Αλιεργατών Μηχανιώνας που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, να δεχθούν να μην έχουν σχέση «με κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα ή όργανο που σχετίζεται με εργασιακές υποχρεώσεις και δικαιώματα», κάνοντας φανερό πόσο έχει ενοχλήσει το σωματείο που στήθηκε μέσα στο καμίνι της πάλης για την οργάνωση της αντίστασης στην εργοδοτική επίθεση.

Οι εργοδότες ζητούν από τους αλιεργάτες να συναινέσουν να «στείλουν επιστολή προς τον εργατικό ακόλουθο της Πρεσβείας, εξηγώντας τις απόψεις τους σχετικά με ορισμένους συγκεκριμένους Αιγύπτιους αλιείς και τα προβλήματα που δημιούργησαν». Ακόμα οι εργοδότες ζητούν να απολύουν «σε περίπτωση οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς ή οποιωνδήποτε ενεργειών σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των Αιγύπτιων αλιέων», δηλαδή όποτε θέλουν.

Δυναμική απάντηση στους μεγαλοπλοιοκτήτες και τους μηχανισμούς που τους στηρίζουν, στην επίθεση που εξαπέλυσαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αλλά και σε όσους συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα τους, δόθηκε μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το πρωί της Κυριακής στην πλατεία της Μηχανιώνας και την πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος των Αιγύπτιων αλιεργατών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο πλούτος αυτής της πόλης, η αλιεία, σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Και ξεκαθάρισε ότι η θέση του εργαζόμενου λαού της Μηχανιώνας είναι με το δίκιο, με τους αλιεργάτες και όχι με το άδικο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ