ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε "περιπέτειες" οι σιτοπαραγωγοί

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε νέες περιπέτειες οδηγεί η κυβέρνηση, προφανώς με άνωθεν εντολές της ΕΕ, τους σιτοπαραγωγούς και καλλιεργητές άλλων δημητριακών, προκειμένου να πάρουν τις φετινές στρεμματικές ενισχύσεις.

Ενώ τις προηγούμενες χρονιές ως τις 15 Μάη είχαν υποβληθεί στους δήμους και τις κοινότητες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, φέτος δεν έχει σταλεί ακόμα η εγκύκλιος από τη Διεύθυνση Γεωργίας για την υποβολή των δικαιολογητικών. Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Εύβοιας, που την ερμηνεύουν ως πρόθεση περικοπής των επιδοτήσεων... Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Δήμητρα", Π. Κυριαζής, από φέτος το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε ένα μέρος των διαδικασιών ελέγχου στην Τοπογραφική Υπηρεσία.

Η παραπάνω υπηρεσία έκρινε ότι διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τα τεχνικά μέσα για να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά σύγκριση των δηλωμένων με καλλιέργειες εκτάσεων με τους χάρτες του στρατού. Ομως σε 22 νομούς της χώρας, ανάμεσά τους και ο Νομός Εύβοιας, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ετσι μη δυναμένης της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Εύβοιας - και 21 ακόμα νομών - το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε μειοδοτικό μηχανισμό και ανέθεσε σε ιδιωτικό τοπογραφικό γραφείο των Αθηνών, τη διαδικασία συλλογής αιτήσεων και καταμέτρησης των εκτάσεων.

Λαμβανομένης υπόψη όμως και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών, που ήταν η 15η Μάη, ο ιδιώτης εμφανίστηκε στη διεύθυνση Γεωργίας, μόλις στις 14 του μήνα. Ομως, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, σε κάθε υποβολή εκπρόθεσμης αίτησης, επιβάλλεται πρόστιμο επί της επιδότησης 1% για κάθε μέρα. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο ιδιώτης έφτασε μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, όπως και να κάνει, θα χρειαστεί - σύμφωνα με την ΟΑΣ Εύβοιας - τουλάχιστον ένα δεκαήμερο. Κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα χάσουν τουλάχιστον το 10% της επιδότησης που δικαιούνται.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για τη δημόσια παιδεία

Συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάη, απαντούν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση και εντάσσονται στην πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Χημείου. Οι φοιτητές διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την "εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού", να μην προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, να καταργηθεί ο νόμος για το ΕΣΥΠ και να μην υπάρξει καμία αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων.

Με απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση "διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών" για τους μετανάστες, ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που δε θα διέπονται από το καθεστώς λειτουργίας των σημερινών ΑΕΙ - ΤΕΙ και θα χρηματοδοτούνται από χορηγούς, με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται η γνώση και η εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρεται πως "με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεκινώντας από χώρους που περιμένει τη μικρότερη αντίσταση. Την ίδια στιγμή το ΣτΕ νομιμοποιεί παντός είδους "κολέγια" αναγνωρίζοντας πτυχία, που δόθηκαν από ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού ως ισότιμα των ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων, υπονομεύοντας έτσι στην πράξη το Συνταγματικό άρθρο 16, που κατοχυρώνει το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης. Παράλληλα, χτυπιέται για μια ακόμη φορά το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση και στην παροχή συγγραμμάτων, καθώς οι περικοπές της τάξης των 200 δισ. δραχμών στον ήδη συρρικνωμένο προϋπολογισμό, θέτουν νέους φραγμούς σε όλους τους νέους που σπουδάζουν".

Τέλος, ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού καλεί όλους τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτη και να δώσουν δυναμική απάντηση στη νέα επίθεση της κυβέρνησης στη ζωή και τις σπουδές τους.

ΟΧΙ στο εργοστάσιο χρυσού από 23 καθηγητές

Αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, δηλώνουν 23 καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουν ότι εκτός από την τεράστια καταστροφή της γύρω δασικής έκτασης και της παραθαλάσσιας περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, που εγκυμονεί η λειτουργία του εργοστασίου, υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι από ατυχήματα στις χημικές εγκαταστάσεις της μονάδας, που μπορούν να απειλήσουν άμεσα και ανθρώπινες ζωές.

Σε ψήφισμά τους, σημειώνουν συγκεκριμένα πως αποτελεί παγκόσμια πρωτιά το γεγονός πως δίπλα σε αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαιολογικούς θησαυρούς, της σημασίας και της αξίας των αρχαίων Σταγείρων, πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει βιομηχανική μονάδα με τεράστιες χημικές εγκαταστάσεις και λεκάνες απόθεσης τοξικών αποβλήτων εκατοντάδων στρεμμάτων.

Σε πρώτη φάση, οι λεκάνες απόθεσης των επικίνδυνων χημικών αποβλήτων υπολογίζεται πως θα καταλάβουν χώρο 1.000 στρεμμάτων, ενώ οι κίνδυνοι καταστροφής του περιβάλλοντος από τη χρήση των χημικών ιδιαίτερα μεγάλης τοξικής ισχύος είναι μεγάλοι, τόσο για το μεγαλύτερο τμήμα των παρυφών του όρους Στρατόνικου, που έχει ενταχθεί σε οικολογική ζώνη απόλυτης προστασίας από την ΕΕ, όσο και για τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση αναπνοής από τη θέση εγκατάστασης της μεταλλουργίας χρυσού.

Οι συνέπειες ενός ατυχήματος, τονίζεται στο ψήφισμα, θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες για την περιοχή και τους ανθρώπους και δυστυχώς όσοι μεθοδεύουν την εγκατάσταση της μονάδας δεν έχουν ασχοληθεί με τα πραγματικά γεγονότα.

Τέλος, σημειώνεται πως όλες οι επισημάνσεις έχουν να κάνουν κατ' αρχήν με το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, τη διατήρηση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς του χώρου και την προστασία της ιστορικής φυσιογνωμίας της πατρίδας του Αριστοτέλη και είναι ανεπίτρεπτο να μη λαμβάνονται υπόψη, σχετικά με το θέμα, οι κατηγορηματικά αντίθετες θέσεις για την εγκατάσταση της μεταλλουργίας, του υπουργείου Πολιτισμού και της ΙΣΤ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Το ψήφισμα υπογράφουν οι Χ. Τσολάκης, Γ. Κεχαγιόγλου, Φ. Αμπατζοπούλου, Μ. Χρυσανθόπουλος, Γ. Φακής, Β. Καλαντζοπούλου, Ν. Θεωρίδης, Ξ. Κοκόλης, Μ. Μικέ, Σ. Σταυρακοπούλου, Μ. Θωμά, Χ. Καραογλή, Κ. Φραντζής, Π. Βασιλείου, Ε. Γεωργιάδου, Α. Χαραλαμπίδης, Χ. Γουνέλης, Ε. Βουτηράς, Β. Νεράντζη, Β. Κατσαρός, Χ. Θεοδωρίδης και Π. Σωτηρούδης.

Καταστροφικός κανονισμός για τη σταφίδα

Οι συνεταιριστές εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών ζητούν μέτρα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στη σουλτανίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Την αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού για τη σταφίδα, ζητούν οι συνεταιριστές του Ν. Ηρακλείου και η διοίκηση της κλαδικής των παραγωγών "ξανθιάς" σταφίδας, της ΚΣΟΣ. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης οι εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών χαρακτήρισαν "ταφόπετρα" για τη σταφίδα το σχετικό κανονισμό της ΕΕ, γιατί με όσα προβλέπει αντί για την ανάπτυξη της καλλιέργειας, οδηγεί στην εγκατάλειψη.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που καθορίζεται και δίνεται η στρεμματική ενίσχυση, τόσο το ύψος της ενίσχυσης σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του προϊόντος - που δεν ξεπερνά στο εμπόριο τις 160 δραχμές το κιλό - και, κυρίως, ότι η ενίσχυση δίνεται σε δύο κλίμακες για καλλιέργειες με στρεμματική απόδοση μέχρι 250 κιλά και με κατώτερο πλαφόν παραγωγής 130 κιλά το στρέμμα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, οι παραγωγοί εξωθούνται να μην ενδιαφέρονται για την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας και γενικά της παραγωγικότητας, αφού η στρεμματική ενίσχυση είναι δεδομένη και χαμηλού ύψους. Γι' αυτό και η διοίκηση της ΚΣΟΣ ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει στις Βρυξέλλες την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού ώστε, εκτός των άλλων, να προβλεφτεί και τρίτη κλίμακα αυξημένης στρεμματικής ενίσχυσης για παραγωγές άνω των 350 κιλών το στρέμμα. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών για τη βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας.

Παράλληλα, η ΚΣΟΣ ζητά μείωση του ποιοτικού παρακρατήματος στα 2%, αντί 4%. Επίσης, το 5% της μείωσης της Κατώτατης Τιμής Εισόδου (ΜΤΡ) να δίνεται ως εφάπαξ στρεμματική ενίσχυση. Τέλος, αίτημα των παραγωγών είναι τα τιμολόγια εμπορίας της σταφίδας να εκδίδονται μόνον από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους εξαγωγείς που διαθέτουν τυποποιητήρια.

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ υπονομεύουν

Παρατείνεται για δεύτερη χρονιά η αναβολή σύγκλησης του Συνεδρίου της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), γεγονός που μπλοκάρει και τις διαδικασίες των Συλλόγων, σε μια περίοδο που η δημόσια δωρεάν παιδεία δέχεται νέο προκλητικό χτύπημα από την κυβέρνηση.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ της ΠΑΣΠ και των "ανεξάρτητων" σχημάτων που, λόγω των αθροιστικών πλειοψηφιών τους στα ΔΣ, καταφέρνουν να μην συγκαλούν το Συνέδριο της ΦΕΑΠΘ, υπονομεύοντας έτσι τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ - Θεσσαλονίκης, "η συνειδητή αδιαφορία για τα πραγματικά μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των φοιτητών είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της δράσης των κατά τα άλλα "νικητών" των φοιτητικών εκλογών". Παράλληλα προειδοποιούν ότι δε θα ανεχθούν άλλη αναβολή σύγκλησης του συνεδρίου, όταν η πραγματοποίησή του καθημερινά γίνεται αίτημα όλο και περισσότερων Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ.

Λίγες βδομάδες πριν τον αλωνισμό, οι σιτοπαραγωγοί βρίσκονται μετέωροι με τις δηλώσεις για τις στρεμματικές ενισχύσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ