ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τίποτα δεν πρόκειται να μας λυγίσει

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει μια μετωπική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ για εκλογικά οφέλη και υπάρχει και η εκτίμηση ότι σε αυτή την αντιπαράθεση θα αντλήσει φρασεολογία, λογική και χαρακτηρισμούς από την πρόσφατη επιστολή του κ. Κωστόπουλου.

Το ερώτημά μου είναι εάν θεωρείτε ότι αυτή η επιστολή και η δημοσιοποίησή της, έτσι όπως έγινε, ωφελεί την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ και βλάπτει το ΚΚΕ;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η μετωπική αντιπαράθεση που κάνει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούρια. Είναι χρόνια. Να σας πω κάτι: Πίστευαν πάρα πολλοί και μιλάω σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, αλλά και οικονομικών κύκλων, και του οικονομικού κατεστημένου αν το πω έτσι πιο κομψά, πίστεψαν την περίοδο '90-'91 ότι θα ξεμπερδέψουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δε μας το συγχώρησαν, επειδή δεν ξεμπέρδεψαν. Τώρα δεν μπορούν βεβαίως με τον ίδιο τρόπο να επιχειρήσουν την άλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τον τρόπο που τη στήριξαν εκείνη την περίοδο.

Τώρα λοιπόν μας θέλουν, αλλά θέλουν ένα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εύκαμπτο, ευλύγιστο, φοβισμένο, μοιρολατρικό, που να λέει δεν είναι καλή η νέα τάξη πραγμάτων, αλλά λόγω συσχετισμού δύναμης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε! Αυτό θέλουν, αυτή είναι η ουσία, η μετωπική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και δε χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ούτε αφορμές, ούτε προσχήματα να βρίσκει, ούτε τίποτε άλλο.

Το ΠΑΣΟΚ από μόνο του έχει μια έμφυτη τάση θα έλεγα, έχει ένα μέτωπο με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί αντιδρούμε στην πολιτική του. Και κυρίως γιατί είπαμε έγκαιρα ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές, αυτό το ενοχλεί. Θέλει πάντα να του κάνουμε κάποια κριτική, αλλά εν ανάγκη να λέμε, "ναι το ΠΑΣΟΚ είναι κακό, αλλά δεν είναι και τόσο κακό σαν τη Νέα Δημοκρατία", θέλει να συντηρείται με σύγχρονο τρόπο αυτό το δεξιά - αντιδεξιά.

Επομένως, για να ολοκληρώσουμε, δεν πρόκειται να μας λυγίσουν ούτε οι ιδεολογικές επιθέσεις, ούτε τα ψέματα, ούτε οι υπερβολές που χρησιμοποιούνται, ούτε οι συκοφαντίες. Δεν πρόκειται να μας λυγίσουν ούτε οι δίκες, ούτε τίποτε.

Αυτό που εμείς, και θα το πω και δεν είναι περίεργο ή κακό να το πω δημόσια, αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας, είναι να μην κάνουμε λάθη. Και ξέρετε κανένας δεν μπορεί να πει δε θα ξανακάνω λάθη, δε θα ξαναέχω αδυναμίες.

Εμάς λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα γερό συλλογικό κόμμα, να βγούμε μέσα στο λαό, να επικοινωνούμε όσο γίνεται με συγγενικές ή οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις συμφωνούμε για την ανάπτυξη των αγώνων και με την πείρα που έχουμε, πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι θετικά και για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και για την υπόθεση του μετώπου και για το λαϊκό κίνημα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πάνω σ' αυτό.

Η επίθεση του ΠΑΣΟΚ για εκλογικούς στόχους δε μας βρίσκει απροετοίμαστους.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως επειδή είπατε για λάθη, ήταν λάθος τελικά η επιστολή του κ. Κωστόπουλου;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Για το ζήτημα αυτό έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε. Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι όταν μιλάμε για λάθη, αδυναμίες και ελλείψεις θα τα λέμε συνέχεια, γιατί αν αποκτήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε αλάθητοι, τότε θα κάνουμε λάθη.

Καλύτερα λοιπόν να επαγρυπνούμε, παρά να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι έχουμε κατακτήσει το ανώτατο επίπεδο επάρκειας και ικανότητας. Και να ξέρετε από μια άλλη πλευρά η κατάκτηση από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας της απαιτούμενης ικανότητας δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα δικό του, είναι στενά δεμένο με το πόσο κοντά βρίσκεται στο λαό και το πόσο σφιχτοδεμένο είναι με το λαϊκό κίνημα και με τα λαϊκά προβλήματα.

Ο όρος «συμμαχία» προϋποθέτει τη διαφορετικότητα

-κ. ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ(«ΑΚΡΟΠΟΛΗ»): Κυρία Παπαρήγα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πολλοί κατηγορούν και το ΚΚΕ, όπως και άλλα κόμματα, ότι προκειμένου να αποκρύψουν την ιδεολογική και πολιτική τους γύμνια ή την αδυναμία τους να πείσουν για τις θέσεις τους, καταφεύγουν σε μεταγραφές ηχηρών ονομάτων, προκειμένου να συλλέξουν ψήφους, αλλοιώνοντας όμως έτσι και νοθεύοντας και τις ιδεολογικές γραμμές και το πολιτικό σκηνικό και δημιουργώντας και σύγχυση στους πολίτες.

Επειδή και η επιστολή Κωστόπουλου φαίνεται να περιέχει μια παρόμοια κριτική, θα ήθελα να μου σχολιάσετε το φαινόμενο αυτό γενικότερα, αλλά και ειδικά για το κόμμα σας αν ισχύει.

Και δεύτερον, μια που θίγω το θέμα Κωστόπουλου. Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει συνέχεια στο θέμα αυτό; Γιατί ακούγεται, ότι μετεκλογικά, θα ληφθούν και μέτρα εναντίον του, που θα φτάνουν και μέχρι τη διαγραφή του. Να μας το διευκρινίσετε αυτό, αν θέλετε.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να ρωτήσεις αυτούς που τα λένε, δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό άλλων που τα λένε. Οσον αφορά την ιδεολογική γύμνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, απ' όσο ξέρω, ίσως δεν τα ξέρω και όλα, δε μας έχουν κατηγορήσει για ιδεολογική γύμνια.

Οι πάντες αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια ιδεολογία με την οποία δε συμφωνούν ορισμένοι, πάρα πολλοί, την οποία τη θεωρούν ξεπερασμένη και εγώ σας λέω είναι τόσο ξεπερασμένη, όσο είναι ξεπερασμένος ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Δε μας έχει κατηγορήσει κανείς για ιδεολογική γύμνια, για ιδεολογική ουδετερότητα, για ιδεολογική ασάφεια και για δημιουργία συγχύσεων στον κόσμο, ως προς το ποιοι είμαστε και πού πάμε. Επομένως δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό, γιατί δεν αποτελεί και κατηγορία κανενός.

Στο δεύτερο ζήτημα που έβαλες. Από τότε που δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το 1918, έχει διακηρύξει ότι η πολιτική συμμαχιών είναι αναπόσπαστο και στρατηγικό στοιχείο της πολιτικής. Δεν είμαστε πολιτικά ηλίθιοι, μπορεί να διαφωνούν πάρα πολλοί μαζί μας, αλλά πολιτικά ηλίθιοι δεν είμαστε.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν χρησιμοποιείς τον όρο συμμαχία, συμπαράταξη, κοινή δράση, όπως θέλεις πάρτο, αναφέρεσαι σε μια συνάντηση που μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είτε προσωρινών, είτε μονιμότερων συμφωνιών ή οτιδήποτε, μια συνάντηση ανθρώπων που έχουν και διαφωνίες μαζί μας ή κομμάτων ή ομάδων ή κινήσεων. Γιατί θα χρησιμοποιήσω τον όρο συμμαχία; Μπορώ εγώ να πω ότι με τον Ορέστη Κολοζώφ και τον Αγγουράκη έχω συμμαχία; Ανήκουμε στο ίδιο κόμμα...

Ο όρος συμμαχία προϋποθέτει τη διαφορετικότητα. Το δεύτερο ζήτημα είναι, αυτό που κάθε φορά και σε κάθε φάση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μελετά, αν θέλετε από τη σκοπιά της ιδεολογίας, των πολιτικών αναλύσεων, των αναλύσεων της πραγματικότητας, αυτό που μετρά κάθε φορά είναι σε ποια κατεύθυνση, πάνω σε ποια προβλήματα θα οικοδομείται αυτή η συμμαχία; Γιατί, πώς να το κάνουμε. Αλλο η περίοδος του '40-'44, άλλη η περίοδος η μεταπολεμική, ας το πω και έτσι. Τις ιδιαιτερότητές της είχε η δεκαετία του '50, του '60 και σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Επομένως οι συμμαχίες, όχι μόνο δε νοθεύουν τη φυσιογνωμία του Κόμματος, όταν βεβαίως αυτές οι συμμαχίες είναι σωστές, διευκολύνουν και ανοίγουν δρόμους για το λαϊκό κίνημα και δεν αποτελούν «ασπιρίνες», «μερεμέτια» και υποταγή στη σημερινή εξουσία. Τέτοιες συμμαχίες όχι μόνο δε νοθεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά νομίζω το εκφράζουν.

Ολα τα άλλα τα οποία λέγονται είναι εκ του πονηρού. Εμείς είχαμε βαρεθεί, όλα τα προηγούμενα χρόνια να κατηγορούμαστε ότι διακηρύσσουμε το... μόνοι μας. Ποτέ δε διακηρύξαμε το «μόνοι μας». Είναι άλλο πράγμα για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, συσχετισμό της κατάστασης, να μην μπορείς να εκφράσεις τη διάθεσή σου για συμμαχίες πρακτικά. Αυτό δε σημαίνει «μόνοι μας». Και ότι είναι άλλο πράγμα αυτό που γίνεται τώρα.

Πραγματικά, και δεν είναι τώρα στις εκλογές. Μέσα στα κινήματα τα 3-4 τελευταία χρόνια προωθήσαμε ευρύτερες συσπειρώσεις στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στις ευρωεκλογές, σήμερα και αύριο και παραμεθαύριο.

Και τώρα κάποιοι από τα άλλα κόμματα, από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στεναχωριούνται μήπως λέει χάσουμε την καθαρότητά μας, για την οποία μας λοιδορούσαν επειδή έχουμε καθαρότητα τόσα χρόνια.

Εμείς δε θα καθορίσουμε την πολιτική συμμαχιών, από το τι αρέσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή σε οποιονδήποτε άλλο. Και θα καθορίσουμε με βάση τις αποφάσεις μας, την πείρα μας την προηγούμενη, τη θετική ή αρνητική και προσπαθώντας να κατακτούμε και την απαραίτητη ικανότητα και επάρκεια σ' αυτά τα ζητήματα.

Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που νοιάζονται για την καθαρότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, εγώ νομίζω ότι μας κατηγορούν γιατί δεν κάνουμε συμμαχίες που «αλληθωρίζουν» προς το ΠΑΣΟΚ, καθαρά πράγματα. Θέλουν συμμαχίες που διευκολύνουν το ΠΑΣΟΚ, που είναι ενδιάμεσος σταθμός στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες συμμαχίες δεν μπορούμε να τις κάνουμε. Τι να κάνουμε;

Και να το πούμε και αλλιώς: Κοίτα το σύμμαχό σου για να δω ποιος είσαι.

Το δικαίωμα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα των συνεργασιών, επειδή πιστεύω ότι και το μόνος κατ' ανάγκην δεν είναι κακό εξ ορισμού, είναι ίσως στο πλαίσιο των αγορών. Τον τελευταίο καιρό, γινόμαστε μάρτυρες αμφίπλευρων ανοιγμάτων, διευρύνσεων, διεμβολισμών άλλων πολιτικών χώρων, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι, και δη επώνυμοι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και το πώς γίνεται κάποιος σήμερα επώνυμος.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν, κατά τη γνώμη σας, όλες αυτές οι κινήσεις είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής ζύμωσης ή απλά πρόκειται για ένα - συγχωρέστε μου την έκφραση - άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων προς άγραν ψήφων της τελευταίας στιγμής;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν κατάλαβα, ρωτάτε για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ή...

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οχι, ρωτώ γενικώς να μου πείτε την άποψή σας.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σας πω, δε θεωρώ ότι εγώ αυτή τη στιγμή πρέπει να τοποθετηθώ για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν μπήκαν σ' αυτά τα ψηφοδέλτια, γιατί τους εκφράζουν οι συγκεκριμένες πολιτικές των κομμάτων και ενδεχομένως και οι ιδεολογικές τους αρχές.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να τοποθετηθείτε...

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να τοποθετηθώ. Δε μου έχει κάνει εντύπωση, π.χ., γιατί ο κ. Κοντογιαννόπουλος συμπεριλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ξεχάστηκαν οι υποθέσεις τύπου ας πούμε Τεμπονέρα, δε μου κάνει εντύπωση.

Δηλαδή, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στήνει «αγροτοδικεία», τσακίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, σέρνει μαθητές στα δικαστήρια, δε νομίζω τώρα να συγκινείται με την υπόθεση Τεμπονέρα, που δεν ήταν μία μεμονωμένη υπόθεση, μία τυχαία. Ηταν έκφραση μιας γενικότερης πολιτικής.

Γι' αυτό σας λέω, είναι επιλογή και αυτών που προτείνουν και συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και αυτών που εισέρχονται. Ομως, με την ευκαιρία, γιατί, τι να κάνω, βρίσκω κι εγώ την ευκαιρία να πω και κάτι παραπάνω. θέλω να υπογραμμίσω το εξής πράγμα. Δε με βρίσκει τουλάχιστον εμένα σύμφωνη αυτή η φιλολογία, που λέει, όταν ένα κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του έναν ηθοποιό, έναν αθλητή, αυτό πια να αποτελεί αντικείμενο λοιδορίας.

Για μας, και οι ηθοποιοί και οι αθλητές και οι πάντες έχουν δικαίωμα να μπουν στα ψηφοδέλτια. Δηλαδή, ο πόλεμος ανάμεσα στα κόμματα, ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, δεν έχω υπόψη μου τι έχουν πει τα άλλα κόμματα, κυρίως έχω ακούσει αυτούς τους δύο, που κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον, αν πήρε τον πρωταθλητή, αν πήρε τον ηθοποιό, αν εκείνον ή τον άλλο....

Για μένα, ο καθένας, εκτός αν υπάρχουν τυπικά κωλύματα, έχει το δικαίωμα να συμπεριληφθεί σε κάθε ψηφοδέλτιο. Και οι επώνυμοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα πρόσωπο που είναι επώνυμο είναι κακό να μπαίνει σε ένα ψηφοδέλτιο. Δηλαδή, θέλω να πω ότι γίνονται τώρα συζητήσεις για τα μάτια του κόσμου, κοκορομαχίες για το τίποτα και δυστυχώς τέτοιες συζητήσεις παράγουν και μία διαστρεβλωμένη αντίληψη και μέσα στον κόσμο.

Για να τελειώσω, το κάθε κόμμα συμπεριλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του αυτό που τον εκφράζει. Ετσι πιστεύω εγώ. Μόνο, αυτό που θέλω να υποσημειώσω, το είπα και στην αρχή, το εννοούμε. Εμείς κατ' αρχήν ως κόμμα νομίζω δικαιούμαστε, ως ψηφοδέλτιο ας πούμε, το δικαιούμαστε να ζητήσουμε να υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό, όσο γίνεται μεγαλύτερο και αυτό είναι θεμιτό για κάθε κόμμα.

Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτός ο θεμιτός στόχος και για το δικό μας το κόμμα δεν είναι ο μοναδικός. Εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε, μέσα από τα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος, να εκφραστεί και κάτι παραπάνω, η διάθεση συμπαράταξης, κοινής δράσης, συμπόρευσης είτε σε ένα ζήτημα, είτε σε δύο, είτε σε αυτή την υπόθεση του μετώπου.

Και δε θέλουμε να το αφήνουμε στο επίπεδο των διακηρύξεων. Θέλουμε να το εκφράζουμε πρακτικά και μέσα από την εκλογική μάχη, που, στις συνθήκες που ζούμε, θεωρείται μία μεγάλη κορυφαία πολιτική μάχη.

Μας ενδιαφέρουν δηλαδή και τα δυο. Και νομίζω ότι αυτό ενοχλεί λίγο. Ενοχλεί ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαψεύδει ότι δεν επιδιώκει ή δε θέλει ευρύτερες συσπειρώσεις και συμμαχίες. Αντί να γίνει συζήτηση σε ποια βάση η συσπείρωση, για ποιο σκοπό.

Πώς να γίνει η συζήτηση επί της ουσίας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, αφορά τη γεύση και την οσμή που θα έχει η προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε μια δήλωση σήμερα το πρωί, με την οποία εμπλέκει πολιτικό του ΠΑΣΟΚ σε υπόθεση χρήσης ναρκωτικών και εμπορίας, με αφορμή τη σκανδαλολογία και την κασετολογία των τελευταίων ημερών. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την πορεία του προεκλογικού αγώνα;

ΑΛ .ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Επιτρέψτε μου, επειδή δεν τον άκουσα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, δε θεωρώ ότι δεν τα μεταφέρεις σωστά, αλλά έχω μια αρχή να έχω ή γραπτά ή να το έχω ακούσει. Δεν ξέρω τι είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Εμείς δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, το αντικείμενο, το περιεχόμενο του εκλογικού αγώνα θα συρρικνώνεται. Συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ή οποιονδήποτε άλλον, μιλάω για το ΣΕΒ, π.χ., να γίνει συζήτηση για τη μετα-ΟΝΕ εποχή; Η μετα-ΟΝΕ εποχή υπάρχει, απλώς πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, συμφέρει να γίνει λόγος για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το τι έχει αποφασιστεί;

Δεν τους συμφέρει να γίνουν τέτοιες συζητήσεις. Και επομένως δε μας κάνει καμία έκπληξη. Θα ήθελα όμως, με την ευκαιρία, να πω μία σκέψη, γιατί έβαλες ένα ζήτημα καίριο και πρέπει να σας πω, ότι μας απασχολεί καθημερινά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Δεν έχω ακούσει πολιτικό ηγέτη, υποψήφιο, που να μη διακηρύσσει, ότι πρέπει να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Και πρέπει να πω, ότι και οι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα οι συντονιστές εκπομπών στην τηλεόραση, ή και άλλοι δημοσιογράφοι, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και ότι τα κόμματα αποφεύγουν αυτή τη συζήτηση, συλλήβδην, μάλιστα, όλους μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι.

Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτον, σημαντικό ρόλο παίζει το δημοσιογραφικό επιτελείο. Οι ερωτήσεις που θα τεθούν. Και οπωσδήποτε και οι πολιτικοί που πάμε ή απαντάμε σε γραπτές ερωτήσεις ή πάμε στα κανάλια να μην αποφεύγουμε να τοποθετούμαστε σε καίρια ερωτήματα.

Εδώ είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να συντρέξουν και οι δύο παράγοντες. Και εγώ ειλικρινά αναρωτιέμαι, θα βρεθούν τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ή συνυποψήφιοί μας, και με βάση τις ρυθμίσεις πολλές φορές και εγώ προσωπικά, γιατί δυστυχώς θέλουν πάντα το ίδιο πρόσωπο, θα βρεθούμε σε τέτοιες συζητήσεις.

Εγώ αναρωτιέμαι, τι θα κάνω; `Η πρέπει να υποκύψω στις παγίδες και να απαντάω σε όλα ή να με ρωτάνε άλλο, τι κάνεις Γιάννη; Και εγώ να λέω, κουκιά σπέρνω ή να λέω, δεν απαντώ και να λένε, ότι υπεκφεύγω. Πραγματικά, πώς θα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα; Είναι ανάλογα τις ερωτήσεις που θα δεχτούμε και ανάλογα και με τη διάθεσή μας βεβαίως να απαντήσουμε επί της ουσίας. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλιώς δε βρίσκω άλλη λύση, με ευχολόγια δε γίνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ