ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Μόνο ο "άστατος καιρός" μείωσε τους βομβαρδισμούς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Στην αλβανογιουγκοσλαβική μεθόριο και τα περίχωρα σερβικών πόλεων εστιάστηκαν χτες οι ΝΑΤΟικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, Τζέιμι Σέι, σφοδρό κύμα βομβών δέχτηκαν η περιοχή Πλάγενα και το όρος Πάστρικ και αυτό γιατί μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και των αυτονομιστών του UCK. Ο ίδιος είπε πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έκαναν 575 εξόδους, εκ των οποίων μόνον οι 197 έγιναν με σκοπό την καταφορά πληγμάτων σε διάφορους στόχους, εξαιτίας άστατων καιρικών συνθηκών. Αλλες περιοχές που βομβαρδίστηκαν ήταν στρατώνες στο Ομπρένοβατς, θέσεις αεράμυνας στο Νόβι Σαντ, ραδιοπομποί στις περιοχές Ρούμα και Σρμπόμπραν, καθώς και δύο γέφυρες, μία σε αυτοκινητόδρομο και μία σιδηροδρομική στο Πίροτ.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας έως χτες τα ξημερώματα επλήγησαν το Βελιγράδι και τα περίχωρά του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις πρωινές ώρες τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πολλούς στόχους στα περίχωρα του Βελιγραδίου, ενώ αδιάκοπες ήταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις στην υπόλοιπη Σερβία. Μία από τις ισχυρότερες εκρήξεις εκδηλώθηκε στο προάστιο του Βελιγραδίου Μπάνοβο Μπρεντό, όπου σείστηκε το κέντρο της περιοχής. Από βομβαρδισμό αποθήκης καυσίμων σε δρόμο μεταξύ Βελιγραδίου και Πάντσεβο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος. Αμείωτης έντασης βομβαρδισμοί έγιναν και στα χωριά του Κοσσυφοπεδίου, ενώ μόνον στην πόλη Πρίζρεν έπεσαν, σε διάστημα μερικών ωρών, κάπου 70 ΝΑΤΟικοί πύραυλοι...

Γερμανός διεθνολόγος: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο σκαμνί!

Ολόκληρος ο κόσμος είναι καθημερινά μάρτυρας των εγκλημάτων πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αν όμως το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης εγείρει κατηγορία μόνο κατά του Μιλόσεβιτς, και όχι και κατά των ηγετών του ΝΑΤΟ, τότε αυτό χάνει τη διεθνή αξιοπιστία του και δεν πρέπει να παραπονιέται αν πολύς κόσμος το θεωρεί όργανο του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η γνώμη του νομομαθούς καθηγητή δρ. Μπέρνχαρντ Γκρέφρατ, που διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ.

Στην κατηγορούσα αρχή της Χάγης υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το ΝΑΤΟ, όπως επίσης και πολλές καταγγελίες, ανάμεσα στις οποίες η καταγγελία ονομαστών Καναδών νομικών, την οποία η Καναδή αρχεισαγγελέας του δικαστηρίου Λουίζ Αρμπουρ θα πρέπει να γνωρίζει, δηλώνει ο Γερμανός διεθνολόγος. Οι Καναδοί νομικοί ζητάνε να ασκηθεί δίωξη κατά των υπευθύνων πολιτικών και στρατιωτικών του ΝΑΤΟ - κατά των Κλίντον, Ολμπράιτ, Κοέν, Μπλερ, Κουκ, Σιράκ, Ζοσπέν, Βεντρίν, Σρέντερ, Φίσερ, Σάσπινγκ κλπ.

Η Αρμπουρ, υπογραμμίζει ο δρ. Γκρέφραντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ", είναι έμπειρη νομικός και γνωρίζει ότι η έγερση κατηγορίας κατά των Γιουγκοσλάβων πολιτικών αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα, όπως επίσης γνωρίζει ότι το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα όχι μόνο για εγκλήματα Σέρβων στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και για εγκλήματα του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Στην κατηγορία των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων, σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του δικαστηρίου, υπάγονται μεταξύ άλλων: 1) η χρησιμοποίηση δηλητηριωδών όπλων, τα οποία προκαλούν παθήσεις, 2) οι σκόπιμες καταστροφές πόλεων ή χωριών ή οι ερημώσεις, που δε δικαιολογούνται με στρατιωτικές αναγκαιότητες, 3) η επίθεση εναντίον απροστάτευτων πόλεων, χωριών, κατοικιών ή κτιρίων ή ο πυροβολισμός τους.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 85 του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ι των συμβάσεων της Γενεύης θεωρούνται ως εγκλήματα πολέμου: 1) επιθέσεις κατά του αστικού πληθυσμού ή κατά μεμονωμένων ατόμων (μη στρατιωτικών), 2) διεξαγωγή μιας χωρίς διάκριση επίθεσης, που βλάπτει τον αστικό πληθυσμό ή τα αστικά αντικείμενα εν γνώσει του ότι η επίθεση θα προκαλέσει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τραυματισμούς ιδιωτικών προσώπων ή θα βλάψει μη στρατιωτικά αντικείμενα - συνέπειες που είναι δυσανάλογες κατά την έννοια του άρθρου 57, 4) επιθέσεις στρεφόμενες εναντίον απροστάτευτων τόπων και αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών.

Είναι γνωστό, υπογραμμίζει ο Γερμανός διεθνολόγος, ότι με εγκληματίες πολέμου δε διαπραγματεύεται κανείς. Η έγερση κατηγορίας, συνεπώς, έρχεται στην ώρα της για τις ΗΠΑ, που χωρίς άλλο δεν είναι πρόθυμες για διαπραγματεύσεις, αλλά το μόνο που απαιτούν είναι η αποδοχή των όρων που προτείνουν.

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απέρριψε το αίτημα για τερματισμό των βομβαρδισμών

ΧΑΓΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ψήφους δώδεκα υπέρ έναντι τεσσάρων κατά, απέρριψε χτες το αίτημα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Απόφαση μάλλον αναμενόμενη, κρίνοντας και από την άλλη πρόσφατη απόφαση του νομικού αυτού Σώματος, αν και -σε μία προσπάθεια να έχει έστω σχετική συνάφεια με το "αντικείμενο εργασίας του"- παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί από τη χρήση βίας και συμφώνησε να εξετάσει κατά πόσο οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, ως μορφή τιμωρίας, συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο - που ίδρυσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 1946 - υποστηρίζοντας ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τελικά η απόφαση ξεχωριστά για κάθε μία από τις 10 χώρες ήταν απορριπτική όσον αφορά τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεπώς απορρίφθηκε και το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών. Ωστόσο, ο προεδρεύων δικαστής Κρίστοφερ Γουϊράμανμτρι κάλεσε τις εμπλεκόμενες στην κρίση χώρες να βρουν... μια ειρηνική λύση. "Οποιαδήποτε διένεξη απαιτείται, να επιλύεται με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να φροντίζουν να μην επιδεινώνουν ή να διευρύνουν τη διένεξη", τόνισε ο δικαστής.

Αμεση ήταν η αντίδραση των νομικών συμβούλων που εκπροσωπούν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σε αυτή την προσφυγή της, αφού κατηγόρησαν ευθέως τους δικαστές ότι υπέκυψαν στις πολιτικές πιέσεις της Δύσης.

Πάντως μία νέα εξέλιξη όσον αφορά το νομικό αυτό σκέλος του "ακήρυχτου πολέμου" είναι η έκκληση που απηύθυνε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε,κατά τη διάρκεια της πρώτης εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του προς τα ΜΜΕ, ενόψει της ανάληψης του υπουργείου από τον προκάτοχό του Ρομπέρτο Ρομπάινα.Συγκεκριμένα, ο Ρόκε έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει τη δίκη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ως εγκληματία πολέμου, καθώς ο Σολάνα οφείλει να δικαστεί "από το Διεθνές Δικαστήριο ως αντιπρόσωπος όλων των εγκληματιών πολέμου" στη Γιουγκοσλαβία. Ενώ πρόσθεσε ότι "ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ήδη συνιστά μία γενοκτονία και η γενοκτονία θα πρέπει να τιμωρείται με τρόπο παραδειγματικό", απαιτώντας επίσης τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, και τη διερεύνηση μίας πολιτικής λύσης.

ΗΠΑ
Η χερσαία επέμβαση στην ημερήσια διάταξη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης του Προέδρου Κλίντον με τους αρχηγούς του αμερικανικού Πενταγώνου για το ενδεχόμενο μίας "επιλογής χερσαίων επιχειρήσεων σε εχθρικό περιβάλλον", στο Κόσσοβο, ανήγγειλε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, προκαταλαμβάνοντας το τεχνητό κλίμα που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν οι Ευρωπαίοι - και ιδίως η Μόσχα... - σχετικά με την επίτευξη κάποιας στοιχειώδους συμφωνίας με το Βελιγράδι.

Είμαστε, λοιπόν, προ των πυλών μίας χερσαίας εισβολής του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο; Η απάντηση μοιάζει θετική, αλλά και στενά συνδεδεμένη με τη σημερινή αντίδραση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας στη διάρκεια συνάντησής της με τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι και το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Φαίνεται πως εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί το πακέτο αποχρώντων "σημείων συμφωνίας" (ή καλύτερα τις υποχωρήσεις της Μόσχας έναντι των κεντρικών αιτημάτων του ΝΑΤΟ) τότε, οι χτεσινές δηλώσεις του Γουίλιαμ Κοέν αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη επίσημη θετική απάντηση της Ουάσιγκτον στο σενάριο χερσαίας επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο.

"Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ένας γύρος συζητήσεων και ερωτήσεων (με σκοπό να διαπιστωθεί) αν θα γίνει ή όχι ένα είδος επιλογής χερσαίων επιχειρήσεων σε εχθρικό περιβάλλον", είπε συγκεκριμένα χτες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Πεντάγωνου, προσθέτοντας πως τα σχέδια που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ προς το παρόν αφορούν μόνο στην ενίσχυση της δύναμης που θα εισέλθει στο Κόσσοβο, μετά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Προς το παρόν το σχέδιό μας τάσσεται υπέρ μιας δύναμης για τη διατήρηση της ειρήνης, που θα είναι ενισχυμένη, και η δύναμή της, από 28 χιλιάδες άντρες, θα μπορούσε να φθάσει τους 50 χιλιάδες άντρες... Αλλα σχέδια δεν υπάρχουν. Η δέσμευσή μας αφορά στην εκστρατεία των αεροπορικών βομβαρδισμών", πρόσθεσε ο Κόεν.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ, αποφάσισε αργά χτες το βράδυ στη Βόννη να προβεί σε δηλώσεις για τις συνομιλίες του με τον Τσερνομίρντιν και τον Αχτισαάρι. "Πυροβολώντας" ουσιαστικά τις πρότερες δηλώσεις του Ρώσου απεσταλμένου, ο Τάλμποτ έκανε λόγο για "μία ενιαία διοίκηση" των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Κόσσοβο, για να εδραιωθεί η ειρήνη "με το ΝΑΤΟ στο επίκεντρό της". Επί λέξει σημείωσε: "Μία διεθνής δύναμη στο Κόσσοβο θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν συμμετείχαν οι Ρώσοι. Ομως οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη μορφή σύνθεσης της δύναμης (Ρώσων και ΝΑΤΟ) και υποστηρίζουν πως αυτό θα οδηγούσε στον ολισθηρό δρόμο του διαχωρισμού"...

Η ώρα των βομβαρδισμών πάνω από το Σλάτινα αεροδρόμιο κοντά στην Πρίστ

Η ώρα των βομβαρδισμών πάνω από το Σλάτινα, αεροδρόμιο κοντά στην Πρίστινα

Ολο και πυκνώνουν οι ελλείψεις νερού στην περιοχή του Βελιγραδίου
Συνέντευξη τύπου των Σ. Τάλμποτ, Μ. Αχτισάαρι, Γ. Σρέντερ και Β. σερνο

Συνέντευξη Τύπου των Σ. Τάλμποτ, Μ. Αχτισάαρι, Γ. Σρέντερ και Β. Τσερνομίρντιν

Η οικογένεια της "σιδηράς" Ολμπράιτ

Πικάντικες πληροφορίες μεταδίδονται από την Πράγα και τη Βιέννη για το βίο και την πολιτεία της οικογένειας της Αμερικανίδας "σιδηράς" ΥΠΕξ Μαντλίν Ολμπράιτ. Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ στις δύο πόλεις ασχολούνται με τη "χαμένη" πολύτιμη συλλογή πινάκων από την Πράγα και τη σχετίζουν με την οικογένεια της Ολμπράιτ. Αναφέρουν ότι ο πατέρας της, Τσέχος διπλωμάτης Γιόζεφ Κέρμπελ, επέστρεψε στην Πράγα από την πολιτική προσφυγιά στην Αγγλία το 1945 και ως υπάλληλος του ΥΠΕξ κατοίκησε με την οικογένειά του σε ευρύχωρο διαμέρισμα που ως το Μάη του 1945 ανήκε στην Ελφρίντε Νέμπριχ, ιδιοκτήτρια πολύτιμης συλλογής ζωγραφικών πινάκων. Οταν το 1948 στην Πράγα ήρθαν στην εξουσία οι κομμουνιστές, ο Κέρμπελ με την οικογένειά του εγκατέλειψε και πάλι την Πράγα, αλλά αυτή τη φορά για τις ΗΠΑ. Μαζί τους όμως εξαφανίστηκαν και οι ζωγραφικοί πίνακες. Σε τίνος κατοχή βρίσκονται αυτή τη στιγμή; Η "σιδηρά" λαίδη τηρεί ως τώρα σιγή. Ομως ένας απόγονος της ιδιοκτήτριας της συλλογής Ελφρίντε Νέμπριχ, ο Βιεννέζος σύμβουλος επιχειρήσεων Χάρμερ, διεκδικεί τη συλλογή και ζητάει δικαστικά την επιστροφή της. Διατυπώνεται ωστόσο η υποψία ότι οι πίνακες αυτοί μπορεί να ήταν κλεμμένοι από τους ναζί σε κατεχόμενες χώρες.

Στο ΥΠΕξ της Πράγας γίνεται λόγος για "έρευνες που θα διαρκέσουν αρκετά", αλλά τα ΜΜΕ ζητάνε "η σκοτεινή υπόθεση" να ξεκαθαριστεί όσο γίνεται συντομότερα.

Θ. Β.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέα "λάθος" πτώση ΝΑΤΟικού πυραύλου

ΣΟΦΙΑ.-

Ο έβδομος κατά σειρά πύραυλος, κατά λάθος πάντα, έπεσε στη βουλγαρική επικράτεια προκαλώντας κρατήρα ακτίνας έξι μέτρων και βάθους δύο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό στη Σόφια που μετέφερε την ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, ο πύραυλος έπεσε κοντά στο χωριό Γκοβέζντα, το οποίο απέχει περίπου 10 χλμ από τη μεθόριο της Βουλγαρίας με τη Γιουγκοσλαβία, χθες το μεσημέρι.

Από τις 24 του Μάρτη που έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας έχουν πέσει από λάθος επτά πύραυλοι, αν και το ΝΑΤΟ έχει παραδεχτεί ότι πέντε, από τους συνολικά έξι πυραύλους που έπεσαν σε βουλγαρικό έδαφος στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, είναι δικοί του. Και φυσικά ούτε και τώρα δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τον πύραυλο που έπεσε κοντά στο χωριό στην περιοχή των συνόρων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη χρήση του βουλγαρικού εναέριου χώρου από τα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, ενώ προετοιμάζει τη συμφωνία, σε εφαρμογή της οποίας στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βουλγαρικό έδαφος στο πλαίσιο χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας.

Ολα διαλυμένα στη Νόβι Παζάρ μετά τους βομβαρδισμούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ