Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η χερσαία επέμβαση στην ημερήσια διάταξη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης του Προέδρου Κλίντον με τους αρχηγούς του αμερικανικού Πενταγώνου για το ενδεχόμενο μίας "επιλογής χερσαίων επιχειρήσεων σε εχθρικό περιβάλλον", στο Κόσσοβο, ανήγγειλε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, προκαταλαμβάνοντας το τεχνητό κλίμα που επιχειρούσαν να καλλιεργήσουν οι Ευρωπαίοι - και ιδίως η Μόσχα... - σχετικά με την επίτευξη κάποιας στοιχειώδους συμφωνίας με το Βελιγράδι.

Είμαστε, λοιπόν, προ των πυλών μίας χερσαίας εισβολής του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο; Η απάντηση μοιάζει θετική, αλλά και στενά συνδεδεμένη με τη σημερινή αντίδραση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας στη διάρκεια συνάντησής της με τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι και το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Φαίνεται πως εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί το πακέτο αποχρώντων "σημείων συμφωνίας" (ή καλύτερα τις υποχωρήσεις της Μόσχας έναντι των κεντρικών αιτημάτων του ΝΑΤΟ) τότε, οι χτεσινές δηλώσεις του Γουίλιαμ Κοέν αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη επίσημη θετική απάντηση της Ουάσιγκτον στο σενάριο χερσαίας επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο.

"Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ένας γύρος συζητήσεων και ερωτήσεων (με σκοπό να διαπιστωθεί) αν θα γίνει ή όχι ένα είδος επιλογής χερσαίων επιχειρήσεων σε εχθρικό περιβάλλον", είπε συγκεκριμένα χτες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Πεντάγωνου, προσθέτοντας πως τα σχέδια που επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ προς το παρόν αφορούν μόνο στην ενίσχυση της δύναμης που θα εισέλθει στο Κόσσοβο, μετά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Προς το παρόν το σχέδιό μας τάσσεται υπέρ μιας δύναμης για τη διατήρηση της ειρήνης, που θα είναι ενισχυμένη, και η δύναμή της, από 28 χιλιάδες άντρες, θα μπορούσε να φθάσει τους 50 χιλιάδες άντρες... Αλλα σχέδια δεν υπάρχουν. Η δέσμευσή μας αφορά στην εκστρατεία των αεροπορικών βομβαρδισμών", πρόσθεσε ο Κόεν.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στρομπ Τάλμποτ, αποφάσισε αργά χτες το βράδυ στη Βόννη να προβεί σε δηλώσεις για τις συνομιλίες του με τον Τσερνομίρντιν και τον Αχτισαάρι. "Πυροβολώντας" ουσιαστικά τις πρότερες δηλώσεις του Ρώσου απεσταλμένου, ο Τάλμποτ έκανε λόγο για "μία ενιαία διοίκηση" των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Κόσσοβο, για να εδραιωθεί η ειρήνη "με το ΝΑΤΟ στο επίκεντρό της". Επί λέξει σημείωσε: "Μία διεθνής δύναμη στο Κόσσοβο θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν συμμετείχαν οι Ρώσοι. Ομως οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στη μορφή σύνθεσης της δύναμης (Ρώσων και ΝΑΤΟ) και υποστηρίζουν πως αυτό θα οδηγούσε στον ολισθηρό δρόμο του διαχωρισμού"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η 69η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ(2000-06-02 00:00:00.0)
Αλλη μία κρίσιμη φάση σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας με αφορμή το Κόσσοβο(1999-06-12 00:00:00.0)
"Μονότονο" σφυροκόπημα σε συγκεκριμένους στόχους(1999-06-04 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικοί εκβιασμοί στο γιουγκοσλαβικό λαό(1999-06-03 00:00:00.0)
Διπλωματικές διαβουλεύσεις χαμηλών ταχυτήτων...(1999-05-18 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες από την "κενή" "πρωτοβουλία" Τσερνομίρντιν...(1999-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ