Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ελπίδες αποκλιμάκωσης ενώ μαίνονται οι μάχες

Στο Νέο Δελχί αναμένεται, στα τέλη της βδομάδας, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών παρά την απόρριψη της ινδικής πρότασης για ασφαλή αποχώρηση όλων των ισλαμιστών μαχητών από το ινδικό Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΓΚΙΛ.-

Στο κενό φαίνεται να έπεσε, τουλάχιστον προς το παρόν, η πρόταση του Ινδού πρωθυπουργού για εξασφάλιση "ασφαλούς αποχώρησης" των ισλαμιστών εισβολέων από το έδαφος του ινδικού Κασμίρ προς το Πακιστάν και τερματισμό των εχθροπραξιών. Εντούτοις, πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η διατύπωση της πρότασης αποτελεί σαφές δείγμα ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης χαμηλώνουν ενόψει της πιθανότητας επίσκεψης του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών στο Νέο Δελχί, τις επόμενες ημέρες. Παρ' όλα αυτά, και χτες, τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν αδιάκοπα τις θέσεις των ισλαμιστών μαχητών, στα ορεινά του ινδικού Κασμίρ, ενώ σποραδικές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και κατά μήκος της "Γραμμής Ελέγχου" που χωρίζει το Κασμίρ.

"Ο ινδικός στρατός θα τερματίσει τις επιδρομές και θα εξασφαλίσει στους ισλαμιστές εισβολείς ασφαλές πέρασμα στο πακιστανικό Κασμίρ, αν συμφωνήσουν να αποχωρήσουν" δήλωσε, χτες, από τη Βομβάη, όπου βρίσκεται ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, ο οποίος διευκρίνισε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν προϋποθέτει την παράδοση των μαχητών στους Ινδούς στρατιώτες. Εντούτοις, η πρόταση αυτή δε βρήκε αποδέκτες ούτε ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές ούτε στην πακιστανική κυβέρνηση. Ο Σιέντ Σαλαχουντίν, ηγέτης του Ενωμένου Συμβουλίου Τζιχάντ, που εκπροσωπεί 14 ισλαμιστικές αποσχιστικές οργανώσεις, υπογράμμισε ότι "οι Ινδοί θα πρέπει να αναζητήσουν ασφαλές πέρασμα γιατί είναι δύναμη κατοχής και δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης των ισλαμιστών από την πατρίδα τους". Ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Ταρίκ Αλτάφ, ο οποίος αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι "η κατάσταση αφορά ένα κίνημα αυτοχθόνων και είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Ινδίας".

Παρά την παγερή υποδοχή της πρότασης του Βατζπαγιέ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης ενόψει της επίσκεψης του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών Σαρτάγ Αζίζ, στο Νέο Δελχί, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να συζητήσει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή των δύο πλευρών. Ο Αζίζ θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του Τζασουάν Σινγκ, ο οποίος δήλωσε χτες ότι δεν έχουν τεθεί όροι και προϋποθέσεις σε αυτές τις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και δε θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα βήματα ειρήνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, που είχαν επιτευχθεί με τη συνάντηση του Βατζπαγιέ με τον Πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ, τον περασμένο Φλεβάρη.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αλλεπάλληλες οβίδες ο ινδικός στρατός συνέχισε και χτες να σφυροκοπά τις θέσεις των ισλαμιστών εισβολέων στην περίμετρο της πόλης Καργκίλ. Οπως ανακοινώθηκε από πακιστανικές πηγές, ινδική οβίδα έπληξε άλλο ένα σχολείο, χτες, στο χωριό Ναρ, 260 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του πακιστανικού Κασμίρ Μουζαφαραμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 μαθητές και να τραυματιστούν 2 δάσκαλοι. Η κυβέρνηση του πακιστανικού Κασμίρ διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, Ρασίντ Κουερέσι, κατηγόρησε την Ινδία ότι "πλήττει από πρόθεση αμάχους και μάλιστα σχολεία προκειμένου να κάμψει το φρόνημα του λαού του πακιστανικού Κασμίρ".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού Μοχάν Μπχανταρί διέψευσε ότι οι οβίδες που έπληξαν τα δύο σχολεία, χτες και προχτές, προέρχονται από τα ινδικά στρατεύματα και κατηγόρησε το Πακιστάν ότι προκαλεί προβοκάτσιες για να σπιλώσει τον ινδικό στρατό διεθνώς. Ο Μπχανταρί ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι ισλαμιστές εισβολείς έχουν εγκαταλείψει πολλές θέσεις τους και βρίσκονται σε υποχώρηση, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει περικυκλωθεί από τα ινδικά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ