Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απέρριψε το αίτημα για τερματισμό των βομβαρδισμών

ΧΑΓΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ψήφους δώδεκα υπέρ έναντι τεσσάρων κατά, απέρριψε χτες το αίτημα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Απόφαση μάλλον αναμενόμενη, κρίνοντας και από την άλλη πρόσφατη απόφαση του νομικού αυτού Σώματος, αν και -σε μία προσπάθεια να έχει έστω σχετική συνάφεια με το "αντικείμενο εργασίας του"- παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί από τη χρήση βίας και συμφώνησε να εξετάσει κατά πόσο οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, ως μορφή τιμωρίας, συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο - που ίδρυσαν τα Ηνωμένα Εθνη το 1946 - υποστηρίζοντας ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τελικά η απόφαση ξεχωριστά για κάθε μία από τις 10 χώρες ήταν απορριπτική όσον αφορά τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεπώς απορρίφθηκε και το αίτημα για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών. Ωστόσο, ο προεδρεύων δικαστής Κρίστοφερ Γουϊράμανμτρι κάλεσε τις εμπλεκόμενες στην κρίση χώρες να βρουν... μια ειρηνική λύση. "Οποιαδήποτε διένεξη απαιτείται, να επιλύεται με ειρηνικά μέσα και στο πλαίσιο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να φροντίζουν να μην επιδεινώνουν ή να διευρύνουν τη διένεξη", τόνισε ο δικαστής.

Αμεση ήταν η αντίδραση των νομικών συμβούλων που εκπροσωπούν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σε αυτή την προσφυγή της, αφού κατηγόρησαν ευθέως τους δικαστές ότι υπέκυψαν στις πολιτικές πιέσεις της Δύσης.

Πάντως μία νέα εξέλιξη όσον αφορά το νομικό αυτό σκέλος του "ακήρυχτου πολέμου" είναι η έκκληση που απηύθυνε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε,κατά τη διάρκεια της πρώτης εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του προς τα ΜΜΕ, ενόψει της ανάληψης του υπουργείου από τον προκάτοχό του Ρομπέρτο Ρομπάινα.Συγκεκριμένα, ο Ρόκε έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει τη δίκη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ως εγκληματία πολέμου, καθώς ο Σολάνα οφείλει να δικαστεί "από το Διεθνές Δικαστήριο ως αντιπρόσωπος όλων των εγκληματιών πολέμου" στη Γιουγκοσλαβία. Ενώ πρόσθεσε ότι "ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ήδη συνιστά μία γενοκτονία και η γενοκτονία θα πρέπει να τιμωρείται με τρόπο παραδειγματικό", απαιτώντας επίσης τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, και τη διερεύνηση μίας πολιτικής λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ