ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πλησιάζουν στην πρωτεύουσα οι αντάρτες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Πολύωρες σκληρές μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC και τα κυβερνητικά στρατεύματα, σε περιοχή κοντά στην πόλη των Ανδεων Γκουτιέρες, μόλις 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Ηταν η πρώτη φορά, που οι αριστεροί αντάρτες κατάφεραν να φθάσουν τόσο κοντά στην Μπογκοτά, της οποίας τους 6 εκατομμύρια κατοίκους έχει, ελάχιστα, αγγίξει ο 35ετής εμφύλιος πόλεμος.

Μία από τις σφοδρότερες μάχες ανταρτών - κυβερνητικών στρατευμάτων άρχισε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά από επίθεση των πρώτων σε κινούμενο στρατόπεδο στα ορεινά της πόλης Γκουτιέρες. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πολλές ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και στρατιωτών που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι απώλειες είναι δεκάδες και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, πολλοί στρατιώτες εκτιμούσαν ότι είναι η σκληρότερη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει οι αντάρτες, που για πρώτη φορά έφθασαν και κατάφεραν να παραμείνουν, όπως φαίνεται, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα.

Οπως ανακοίνωσε, αρχικά, ο κολομβιανός στρατός, ο αριθμός των απωλειών του φθάνει τους 15 νεκρούς, αλλά, λίγες ώρες αργότερα, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνούνταν να δώσουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών και αρκούνταν να τονίζουν ότι οι απώλειες είναι μεγάλες και από τις δύο πλευρές. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Φερνάντο Ταπίας εκτίμησε ότι οι νεκροί αντάρτες φθάνουν τους 30 και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η μάχη έληξε με νίκη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, αν και παραδέχτηκε ότι η προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των ανταρτών, που τήρησε την ανωνυμία του, μίλησε για, τουλάχιστον, 40 στρατιώτες νεκρούς και υπογράμμισε ότι οι άνδρες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ακόμη στην περιοχή και κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκκλήσεις "αποχώρησης" χωρίς αποτέλεσμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΥΣΚΟ.-

Η κυβέρνηση του Πακιστάν κάλεσε χτες τους ισλαμιστές αντάρτες, που μάχονται τα ινδικά στρατεύματα στο Κασμίρ, να "βοηθήσουν στην επίλυση" της κρίσης, αποφεύγοντας, πάντως, το να τους καλέσει να αποχωρήσουν από το ινδικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός Σαρίφ, μαζί με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στρατιωτικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι θα καλέσουν τους "μουτζαχεντίν" (τους "μαχητές του ιερού πολέμου του Ισλάμ") να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της δίμηνης σύγκρουσης, που έχει φέρει το Πακιστάν στα πρόθυρα ενός"ολοκληρωτικού" πολέμου με την Ινδία.

Η Επιτροπή Αμυνας της κυβέρνησης "αποφάσισε ότι το Πακιστάν θα πρέπει να καλέσει τους "μουτζαχεντίν" να βοηθήσουν στην επίλυση της τρέχουσας... κατάστασης" και κάλεσε τους αντάρτες να επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να παίξει σημαντικότερο ρόλο.

Λίγο αργότερα, κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ηγέτες 11 ομάδων φανατικών ισλαμιστών, οι οποίες πολεμούν στο Κασμίρ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο "απόσυρσης" των ανταρτών, δήλωσε Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Δεν υπήρξε ανακοίνωση όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Ωστόσο, χτες θρησκευτικές οργανώσεις και παραστρατιωτικές ομάδες διοργάνωσαν διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις εναντίον του πρωθυπουργού - στις οποίες κυριάρχησε το σύνθημα "Προδότη Ναουάζ Σαρίφ". Ακόμη και στη Λαχώρη, τη γενέτειρά του, 3.000 μέλη του υπερορθόδοξου Τζαμαάτ - ι - Ισλάμι διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού. Ο Μοχάμεντ Μουμπασίρ, επικεφαλής του Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν, δηλαδή της στρατιωτικής πτέρυγας του Τζαμαάτ - ι - Ισλάμι, δήλωσε ότι "ο Σαρίφ μαχαίρωσε τους μουτζαχεντίν στην πλάτη... δε θα ξεχάσουμε αυτήν την προδοσία".

Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέφρασε πάντως την ευγνωμοσύνη της για τις "θυσίες" των μουτζαχεντίν, οι οποίες "ενισχύουν τον αγώνα ως την πραγμάτωση του ιερού στόχου τους (της ελευθερίας)", ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον αγώνα για την "ελευθερία" του Κασμίρ.

Η απόφαση φαινόταν να αποτελεί πρακτικά στήριξη του Σαρίφ, μετά τη συμφωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αυτή τη βδομάδα να κάνει "στέρεα βήματα" για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Στα μέτωπα των μαχών

Στην Κοιλάδα Μούσκο, 50 ισλαμιστές μαχητές βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με ανακοίνωση Ινδών αξιωματούχων χτες. Οι μάχες της Πέμπτης και της Παρασκευής άφησαν τουλάχιστον 120 αντάρτες και 44 Ινδούς στρατιώτες νεκρούς. Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού χαρακτήρισε, μιλώντας στην εφημερίδα "Indian Express", "αποφασιστικές" τις νίκες που καταγάγουν τα στρατεύματά του.

Νωρίς χτες, αντάρτες προσπάθησαν να ανακαταλάβουν ένα ύψωμα από το οποίο μπορεί να ελεγχθεί η γραμμή ανεφοδιασμού τους από το Πακιστάν, αλλά οι Ινδοί κράτησαν τις θέσεις τους. Παράλληλα, η ινδική αεροπορία βομβάρδιζε ανηλεώς άλλες θέσεις των ανταρτών. Ωστόσο, η πακιστανική κυβέρνηση μίλησε για"παραβιάσεις" του εναέριου χώρου της από ινδικά αεροσκάφη. Η Ινδία το αρνήθηκε. Ενώ αξιωματικοί επισήμαιναν πως, παρά την "έκκληση" Σαρίφ, δεν υπήρξαν ενδείξεις "αποχώρησης" των εισβολέων.

Συνολικά, 639 Πακιστανοί στρατιώτες και πάνω από 150 ισλαμιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες που διαρκούν από τις αρχές του Μάη, σύμφωνα με ινδικές πηγές. Οι ινδικές απώλειες είναι 321 άνδρες νεκροί, 451 τραυματίες και 10 αγνοούμενοι. Οι αριθμοί, όμως, δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Απογοητεύει" το ΔΝΤ η κυβέρνηση...

ΑΓΚΥΡΑ.- Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε χτες μέτρα για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 20% και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.

Τα μέτρα, κατά εκτιμήσεις, "υπολείπονται των προσδοκιών" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), από το οποίο προτάθηκε την περασμένη βδομάδα η δανειοδότηση της Τουρκίας - με την προϋπόθεση, όμως, έγκρισης από την κυβέρνηση "αυστηρού χαρακτήρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 58 ετών και οι άντρες στην ηλικία των 60. Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση που πρότεινε το ΔΝΤ ήταν το 62ο έτος για γυναίκες και άντρες. Το προτεινόμενο όριο ηλικίας συνάντησε ισχυρές συνδικαλιστικές αντιδράσεις, στηριζόμενες στο επιχείρημα ότι στην Τουρκία - σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη - ο μέσος όρος ζωής έχει κατά τα τελευταία χρόνια μειωθεί.

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DISK (Επαναστατικές Συνδικαλιστικές Ενώσεις Τουρκίας), Βαντετίν Καράμπαϊ, δήλωσε ότι "η σύνταξη θα παρέχεται ...στον τάφο".

Τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης είναι μεταξύ 41 - 45 ετών για τις γυναίκες και 46 - 50 ετών για τους άντρες.

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - ο κατώτερος δεν ξεπερνά αισθητά τα 200 δολάρια - το ΔΝΤ "αποδεχόταν" αυξήσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες δε θα υπερέβαιναν το 10%.

Ο τουρκικός προϋπολογισμός "αναμένεται" να είναι ελλειμματικός κατά 22 δισ. δολάρια, ενώ τα ελλείμματα μόνο του συνταξιοδοτικού τομέα ανέρχονται πλέον σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ουλούγκμπεϊ

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας "αναρρώνει" από τα τραύματά του, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.Ο 60χρονος Χικμέτ Ουλούγκμπεϊ αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο την Τετάρτη, αφού πληροφορήθηκε κατηγορίες εναντίον του για "σκάνδαλο", όσον αφορά οικονομικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Ο Ετσεβίτ είπε ότι "με τη βοήθεια του Θεού, ο κ. Ουλούγκμπεϊ θα επιστρέψει στην εργασία του σύντομα", αλλά δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Απαγωγή 30 ομήρων

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Περισσότεροι από 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας της Γεωργίας και 5 δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν χτες ως όμηροι από ομάδα ενόπλων μασκοφόρων σε ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, που ελέγχεται από τους Γεωργιανούς, ανακοινώθηκε από την προεδρία της Γεωργίας.

ΡΩΣΙΑ
Εκρηξη με έξι θύματα

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.- Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί σε πολυκατοικία στο κέντρο του Λένινγκραντ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των τραυματιών, αλλά ούτε και η αιτία της έκρηξης. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, στον τόπο της έκρηξης, έχουν σπεύσει ομάδες διάσωσης και η Πυροσβεστική.

Στη φωτογραφία, αντάρτες του FARC στην πόλη Λα Ουρίμπ, περίπου 200 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά

ΙΡΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες τα ξημερώματα, ανάμεσα σε φοιτητές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη του Αμιραμπάντ, της βόρειας Τεχεράνης. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, όπως επίσης και οι συλλήψεις, αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, IRNA, δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα θύματα, μεταδίδοντας, μόνο, ότι τραυματίες υπάρχουν, τόσο ανάμεσα στους φοιτητές, όσο και ανάμεσα στους αστυνομικούς.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση που έλαβε με την υπογραφή της αντιπολιτευτικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού", αφορμή των σκληρών συγκρούσεων ήταν το κλείσιμο τηςεφημερίδας "Σαλάμ", μετά από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ελέγχεται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Οι φοιτητικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση και δέχτηκαν την επίθεση σκληρών ισλαμιστών, με τους οποίους σημειώνονταν, επί ώρες, μικροεπεισόδια.

Τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με το πρόσχημα της τήρησης της τάξης, εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο και ακολούθησαν μάχες με τους φοιτητές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1.000, ενώ, περίπου, τόσοι είναι και οι συλληφθέντες. Μάλιστα, οι ίδιες πάντα πηγές υποστήριζαν ότι το επεισόδιο έχει προκαλέσει ένταση στους κόλπους της ιρανικής κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί φέρεται να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι η αστυνομία επενέβη, χωρίς να ενημερώσει και να ζητήσει τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ