Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πλησιάζουν στην πρωτεύουσα οι αντάρτες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Πολύωρες σκληρές μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC και τα κυβερνητικά στρατεύματα, σε περιοχή κοντά στην πόλη των Ανδεων Γκουτιέρες, μόλις 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Ηταν η πρώτη φορά, που οι αριστεροί αντάρτες κατάφεραν να φθάσουν τόσο κοντά στην Μπογκοτά, της οποίας τους 6 εκατομμύρια κατοίκους έχει, ελάχιστα, αγγίξει ο 35ετής εμφύλιος πόλεμος.

Μία από τις σφοδρότερες μάχες ανταρτών - κυβερνητικών στρατευμάτων άρχισε, τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά από επίθεση των πρώτων σε κινούμενο στρατόπεδο στα ορεινά της πόλης Γκουτιέρες. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πολλές ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και στρατιωτών που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, οι απώλειες είναι δεκάδες και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, πολλοί στρατιώτες εκτιμούσαν ότι είναι η σκληρότερη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει οι αντάρτες, που για πρώτη φορά έφθασαν και κατάφεραν να παραμείνουν, όπως φαίνεται, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα.

Οπως ανακοίνωσε, αρχικά, ο κολομβιανός στρατός, ο αριθμός των απωλειών του φθάνει τους 15 νεκρούς, αλλά, λίγες ώρες αργότερα, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνούνταν να δώσουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών και αρκούνταν να τονίζουν ότι οι απώλειες είναι μεγάλες και από τις δύο πλευρές. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Φερνάντο Ταπίας εκτίμησε ότι οι νεκροί αντάρτες φθάνουν τους 30 και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η μάχη έληξε με νίκη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, αν και παραδέχτηκε ότι η προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των ανταρτών, που τήρησε την ανωνυμία του, μίλησε για, τουλάχιστον, 40 στρατιώτες νεκρούς και υπογράμμισε ότι οι άνδρες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ακόμη στην περιοχή και κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ