Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες τα ξημερώματα, ανάμεσα σε φοιτητές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη του Αμιραμπάντ, της βόρειας Τεχεράνης. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, όπως επίσης και οι συλλήψεις, αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, IRNA, δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα θύματα, μεταδίδοντας, μόνο, ότι τραυματίες υπάρχουν, τόσο ανάμεσα στους φοιτητές, όσο και ανάμεσα στους αστυνομικούς.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση που έλαβε με την υπογραφή της αντιπολιτευτικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού", αφορμή των σκληρών συγκρούσεων ήταν το κλείσιμο τηςεφημερίδας "Σαλάμ", μετά από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ελέγχεται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Οι φοιτητικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση και δέχτηκαν την επίθεση σκληρών ισλαμιστών, με τους οποίους σημειώνονταν, επί ώρες, μικροεπεισόδια.

Τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με το πρόσχημα της τήρησης της τάξης, εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο και ακολούθησαν μάχες με τους φοιτητές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τραυματίες πλησιάζουν τους 1.000, ενώ, περίπου, τόσοι είναι και οι συλληφθέντες. Μάλιστα, οι ίδιες πάντα πηγές υποστήριζαν ότι το επεισόδιο έχει προκαλέσει ένταση στους κόλπους της ιρανικής κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Κχαταμί φέρεται να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι η αστυνομία επενέβη, χωρίς να ενημερώσει και να ζητήσει τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ