Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να δρουν πολλές ομάδες που απαρτίζονται κυρίως από άντρες του UCK, ενώ οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" εξακολουθούν να είναι παρατηρητές του θεάματος το οποίο οι χώρες τους δημιούργησαν, και αφήνοντας τη βία να τρώει τα σωθικά.

Μακραίνει τραγικά ο κατάλογος των βίαιων και φονικών περιστατικών, αφού εξακολουθούν να συμβαίνουν καθημερινά με καταιγιστικό ρυθμό. Δύο γυναίκες σερβικής καταγωγής τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, μετά από επίθεση με χειροβομβίδα που εκσφενδόνισαν άγνωστοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από διερχόμενο αυτοκίνητο, μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Ταγιούνγκ". Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στην κωμόπολη Γκνίλιανε, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, ενώ το οίκημα αυτό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (λιγότερα από 100 μέτρα) από το φυλάκιο της "ειρηνευτικής δύναμης" (KFOR) το οποίο ελέγχεται από Αμερικανούς στρατιώτες.

Ενοπλη επίθεση από άντρες του UCK δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι Σέρβοι κάτοικοι του χωριού Γκόρνι Λιβότς, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το Γκνίλιανε, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα Αλβανοί εξτρεμιστές είχαν συλλάβει ως όμηρο τον διευθυντή του νοσοκομείου Νταβίντ Στογιάνοβιτς,στα προάστιο Κράμνικ της ίδιας πόλης.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Σέρβοι και τσιγγάνοι κάτοικοι του Κοσσόβου, υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Κρις Γιανόβσκι,από την έδρα της Αρμοστείας, τη Γενεύη. Ο Γιανόβσκι δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση "κρίσιμη" με τις συνεχώς αυξανόμενες αναφορές για πυρπολισμούς των σπιτιών των Σέρβων και των τσιγγάνων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ διαμήνυσε ότι μόνο 30.000 Σέρβοι έχουν παραμείνει στο Κόσσοβο.

Καρκινοβατεί ο "αφοπλισμός"

Ενώ οι άντρες του UCK συνεχίζουν τη δράση τους, τίποτα δεν ακούγεται τελευταία για τον πολύκροτο "αφοπλισμό" που υπογράφηκε στις 20 του Ιούνη και αρχικά είχε λάβει τη μερίδα του λέοντος της ειδησεογραφίας για την "καλή θέληση του επιδεικνύει ο UCK". Ωστόσο, περισσότερες από τρεις βδομάδες, οι μοναδικές πληροφορίες προέρχονται από τη ρωσική κυβέρνηση, που χθες ανακοίνωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι ο "αφοπλισμός" του UCK από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο "αφοπλισμός" δεν προχωρά "επαρκώς" και η KFOR "είναι φανερό πως δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση" είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ,κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε, ότι στα καθήκοντα της KFOR είναι "ο πραγματικός αφοπλισμός του ΑΣΚ και η πλήρης διάλυση όλων των στρατιωτικών δομών της οργάνωσης, οι οποίες δεν μπορούν να επανεμφανιστούν με καμία μορφή". Επιπλέον, προειδοποίησε ότι "χωρίς γρήγορη και αποδοτική εφαρμογή της συμφωνίας είναι αδύνατο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη σερβική επαρχία και να διασφαλιστεί η διάρκεια της συμφωνίας".

Σε αυτή τη χαοτική κατάσταση που έχει γίνει καθεστώς, οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" μόνιμα έχουν πεδίο δράσης την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων. Ετσι χθες η ιταλική δύναμη που συμμετέχει στην KFOR, ανακοίνωσε ότι ερευνά... πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου με περίπου 350 πτώματα στο δυτικό Κόσσοβο κοντά στο χωριό Λιούμπενιτς, νότια του Πετς. Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Γιαν Γιούστεν, τις πληροφορίες αυτές έλαβε η KFOR από το ιταλικό απόσπασμα που ελέγχει τη δυτική ζώνη στο Κόσσοβο.

Οταν δεν ανακαλύπτουν ομαδικούς τάφους, οι στρατιώτες της KFOR ασχολούνται με τις διαδηλώσεις. Οπως οι Γερμανοί στρατιώτες της KFOR που συνέλαβαν πάνω από 20 Αλβανούς που οργάνωσαν διαδήλωση χωρίς να έχουν σχετική άδεια, στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα. Μετά τη σύλληψή τους βρέθηκαν ότι οι πέντε από τους συλληφθέντες ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα.

Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και οι αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Στρέπζε, όταν απαγόρευσαν την προγραμματισμένη για χθες διαδήλωση που είχαν εξαγγείλει Σέρβοι της περιοχής και απείλησαν να ανοίξουν πυρ αν οι Σέρβοι πλησιάσουν τα οχήματα της KFOR. Ο κύριος λόγος των μαζικών διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων των Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο τριήμερο, είναι η απόφαση της KFOR να τους αποκλείσει από κοινοτικά αξιώματα αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Σέρβους. Ωστόσο, οι κοινοτικοί άρχοντες θα είναι τώρα Αλβανοί. Την Πέμπτη οι Σέρβοι κάτοικοι του Στρέπζε απέκλεισαν το κτίριο της κοινότητας και δεν επέτρεψαν την είσοδο των Αλβανών σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ