Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Απογοητεύει" το ΔΝΤ η κυβέρνηση...

ΑΓΚΥΡΑ.- Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε χτες μέτρα για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 20% και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.

Τα μέτρα, κατά εκτιμήσεις, "υπολείπονται των προσδοκιών" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), από το οποίο προτάθηκε την περασμένη βδομάδα η δανειοδότηση της Τουρκίας - με την προϋπόθεση, όμως, έγκρισης από την κυβέρνηση "αυστηρού χαρακτήρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 58 ετών και οι άντρες στην ηλικία των 60. Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση που πρότεινε το ΔΝΤ ήταν το 62ο έτος για γυναίκες και άντρες. Το προτεινόμενο όριο ηλικίας συνάντησε ισχυρές συνδικαλιστικές αντιδράσεις, στηριζόμενες στο επιχείρημα ότι στην Τουρκία - σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη - ο μέσος όρος ζωής έχει κατά τα τελευταία χρόνια μειωθεί.

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DISK (Επαναστατικές Συνδικαλιστικές Ενώσεις Τουρκίας), Βαντετίν Καράμπαϊ, δήλωσε ότι "η σύνταξη θα παρέχεται ...στον τάφο".

Τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης είναι μεταξύ 41 - 45 ετών για τις γυναίκες και 46 - 50 ετών για τους άντρες.

Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - ο κατώτερος δεν ξεπερνά αισθητά τα 200 δολάρια - το ΔΝΤ "αποδεχόταν" αυξήσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες δε θα υπερέβαιναν το 10%.

Ο τουρκικός προϋπολογισμός "αναμένεται" να είναι ελλειμματικός κατά 22 δισ. δολάρια, ενώ τα ελλείμματα μόνο του συνταξιοδοτικού τομέα ανέρχονται πλέον σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ουλούγκμπεϊ

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας "αναρρώνει" από τα τραύματά του, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.Ο 60χρονος Χικμέτ Ουλούγκμπεϊ αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο την Τετάρτη, αφού πληροφορήθηκε κατηγορίες εναντίον του για "σκάνδαλο", όσον αφορά οικονομικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Ο Ετσεβίτ είπε ότι "με τη βοήθεια του Θεού, ο κ. Ουλούγκμπεϊ θα επιστρέψει στην εργασία του σύντομα", αλλά δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ