Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πλαγιοκόπημα με την "ίση μεταχείριση"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Σερβίας τόσο οι πολιτικοί εκπρόσωποι και η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δράττουν την ευκαιρία για να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις κατά το δοκούν, όσον αφορά το Ομοσπονδιακό καθεστώς στη Γιουγκοσλαβία.

Η Σερβία κι το Μαυροβούνιο από το 1992 απαρτίζουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, ωστόσο οι πολιτικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο εσωτερικό της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, αλλά και ο πόλεμος που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, έχουν σπείρει έριδες όσον αφορά τις εσωτερικές τους σχέσεις. Το θέμα της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας έχει τεθεί εξαρχής, αν και οι ίδιοι οι Μαυροβούνιοι πολιτικοί περισσότερο "παίζουν με το χαρτί της ανεξαρτησίας" προσπαθώντας να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό, που είναι η "ίση μεταχείριση". Αυτό επί της ουσίας επανέλαβε και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φιλίπ Βουγιάνοβιτς,σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", όπου καλεί το Βελιγράδι σε απευθείας συνομιλίες προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα και να διασφαλιστεί "μία πλήρης ισότητα" μεταξύ των δύο Δημοκρατιών. Ενώ σε περίπτωση αποτυχίας ή κατάρρευσης των συνομιλιών, τότε κατά τον Βουγιάνοβιτς η κυβέρνησή του θα "οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να οδηγήσει το Μαυροβούνιο στην ανεξαρτησία".

Μία από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση της λύσης "διά των συνομιλιών" ήταν η πρωτοβουλία των Μαυροβουνίων ηγετών να καλέσουν τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας για απευθείας συνομιλίες για τις αλλαγές στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας. Τα κόμματα ανταποκρίθηκαν και χθες ανακοινώθηκε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία στη Σερβία και το Μαυροβούνιο θα αρχίσουν συνομιλίες την Τετάρτη στο Βελιγράδι, συμβολικά, ως πρωτεύουσας της Σερβίας αλλά και της ΟΔΓ, όπως μετέδωσε το επίσημο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", τονίζοντας ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στο κυβερνών στη Σερβία "Σοσιαλιστικό Κόμμα" (SPS), του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και το "Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών" (DPS) του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματική ένταση για γεγονότα του 1918... (2020-12-01 00:00:00.0)
Αντίδραση για τις σχέσεις με την Πρίστινα (2010-01-16 00:00:00.0)
Βήμα προς τη διάλυση της Ενωσης με τη βούλα της ΕΕ... (2004-09-07 00:00:00.0)
Νέα «μεσολαβητική» επίσκεψη Σολάνα... (2002-02-22 00:00:00.0)
Προς δημοψήφισμα... (2001-07-11 00:00:00.0)
Ανοιχτοί λογαριασμοί... (1999-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ