Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκκλήσεις "αποχώρησης" χωρίς αποτέλεσμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΟΥΣΚΟ.-

Η κυβέρνηση του Πακιστάν κάλεσε χτες τους ισλαμιστές αντάρτες, που μάχονται τα ινδικά στρατεύματα στο Κασμίρ, να "βοηθήσουν στην επίλυση" της κρίσης, αποφεύγοντας, πάντως, το να τους καλέσει να αποχωρήσουν από το ινδικό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός Σαρίφ, μαζί με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στρατιωτικούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι θα καλέσουν τους "μουτζαχεντίν" (τους "μαχητές του ιερού πολέμου του Ισλάμ") να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της δίμηνης σύγκρουσης, που έχει φέρει το Πακιστάν στα πρόθυρα ενός"ολοκληρωτικού" πολέμου με την Ινδία.

Η Επιτροπή Αμυνας της κυβέρνησης "αποφάσισε ότι το Πακιστάν θα πρέπει να καλέσει τους "μουτζαχεντίν" να βοηθήσουν στην επίλυση της τρέχουσας... κατάστασης" και κάλεσε τους αντάρτες να επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να παίξει σημαντικότερο ρόλο.

Λίγο αργότερα, κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ηγέτες 11 ομάδων φανατικών ισλαμιστών, οι οποίες πολεμούν στο Κασμίρ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο "απόσυρσης" των ανταρτών, δήλωσε Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Δεν υπήρξε ανακοίνωση όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Ωστόσο, χτες θρησκευτικές οργανώσεις και παραστρατιωτικές ομάδες διοργάνωσαν διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις εναντίον του πρωθυπουργού - στις οποίες κυριάρχησε το σύνθημα "Προδότη Ναουάζ Σαρίφ". Ακόμη και στη Λαχώρη, τη γενέτειρά του, 3.000 μέλη του υπερορθόδοξου Τζαμαάτ - ι - Ισλάμι διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού. Ο Μοχάμεντ Μουμπασίρ, επικεφαλής του Χιζμπ - ουλ - Μουτζαχεντίν, δηλαδή της στρατιωτικής πτέρυγας του Τζαμαάτ - ι - Ισλάμι, δήλωσε ότι "ο Σαρίφ μαχαίρωσε τους μουτζαχεντίν στην πλάτη... δε θα ξεχάσουμε αυτήν την προδοσία".

Η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέφρασε πάντως την ευγνωμοσύνη της για τις "θυσίες" των μουτζαχεντίν, οι οποίες "ενισχύουν τον αγώνα ως την πραγμάτωση του ιερού στόχου τους (της ελευθερίας)", ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον αγώνα για την "ελευθερία" του Κασμίρ.

Η απόφαση φαινόταν να αποτελεί πρακτικά στήριξη του Σαρίφ, μετά τη συμφωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον αυτή τη βδομάδα να κάνει "στέρεα βήματα" για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Στα μέτωπα των μαχών

Στην Κοιλάδα Μούσκο, 50 ισλαμιστές μαχητές βρήκαν το θάνατο, σύμφωνα με ανακοίνωση Ινδών αξιωματούχων χτες. Οι μάχες της Πέμπτης και της Παρασκευής άφησαν τουλάχιστον 120 αντάρτες και 44 Ινδούς στρατιώτες νεκρούς. Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού χαρακτήρισε, μιλώντας στην εφημερίδα "Indian Express", "αποφασιστικές" τις νίκες που καταγάγουν τα στρατεύματά του.

Νωρίς χτες, αντάρτες προσπάθησαν να ανακαταλάβουν ένα ύψωμα από το οποίο μπορεί να ελεγχθεί η γραμμή ανεφοδιασμού τους από το Πακιστάν, αλλά οι Ινδοί κράτησαν τις θέσεις τους. Παράλληλα, η ινδική αεροπορία βομβάρδιζε ανηλεώς άλλες θέσεις των ανταρτών. Ωστόσο, η πακιστανική κυβέρνηση μίλησε για"παραβιάσεις" του εναέριου χώρου της από ινδικά αεροσκάφη. Η Ινδία το αρνήθηκε. Ενώ αξιωματικοί επισήμαιναν πως, παρά την "έκκληση" Σαρίφ, δεν υπήρξαν ενδείξεις "αποχώρησης" των εισβολέων.

Συνολικά, 639 Πακιστανοί στρατιώτες και πάνω από 150 ισλαμιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες που διαρκούν από τις αρχές του Μάη, σύμφωνα με ινδικές πηγές. Οι ινδικές απώλειες είναι 321 άνδρες νεκροί, 451 τραυματίες και 10 αγνοούμενοι. Οι αριθμοί, όμως, δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώθηκε πυρήνας της «Αλ Κάιντα» στο Κασμίρ (2017-07-29 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγοριών συνέχεια (2013-08-14 00:00:00.0)
Προς αναζωπύρωση; (1999-07-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις (1999-07-06 00:00:00.0)
Η θανάσιμη διελκυστίνδα συνεχίζεται... (1999-07-04 00:00:00.0)
Ελπίδες αποκλιμάκωσης ενώ μαίνονται οι μάχες (1999-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ