ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ «ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ»
Γιατροί καταγγέλλουν τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Την πρακτική της αναγκαστικής σίτισης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, που ισοδυναμεί με βασανιστήρια, καταγγέλλει ομάδα 263 γιατρών από όλο τον κόσμο που παράλληλα ζητούν από τον Ιατρικό Σύλλογο των ΗΠΑ την επιβολή κυρώσεων εις βάρος όλων όσοι εμπλέκονται στην πρακτική αυτή.

Στην επιστολή, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet», οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι η Παγκόσμια Ιατρική Ενωση έχει διατυπώσει δύο φορές την αντίθεσή της προς την πρακτική αυτή και τις αποφάσεις συνυπέγραψε και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος.

Οι υπογράφοντες είναι κυρίως γιατροί από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Η αναγκαστική σίτιση πραγματοποιείται με την ακινητοποίηση του κρατουμένου και την εισαγωγή λεπτού σωλήνα από το ρουθούνι, πρακτική που έχει καταταχθεί στα βασανιστήρια.

Οι υπογράφοντες «χρεώνουν» την πρακτική αυτή στον Τζον Εντμοντσον, πρώην διευθυντή του νοσοκομείου του Γκουαντάναμο, ο οποίος δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ότι ενήργησε έτσι ακολουθώντας εντολή ανωτέρου.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Πρώτες συνομιλίες και πρώτες τριβές

Επιμένουν για ...ανάληψη πρωτοβουλίας οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Συναντήσεις άρχισαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο και οι διαφωνίες γίνονται, ήδη, διακριτές. Η Ουάσιγκτον απέρριψε ρωσική πρόταση, που ζητά νέο γύρο συνομιλιών, με συμμετέχοντες, εκτός από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, την ευρωπαϊκή τρόικα (δηλαδή τη Γερμανία) και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αρχίσουμε, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να απειλούμε».

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ αντέτεινε ότι «μετά από τόσες συζητήσεις, πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλία». Ο Μπόλτον απείλησε, πάλι, ότι οι ΗΠΑ «θα προχωρήσουν σε κινήσεις με συμμάχους εκτός ΟΗΕ» αν κριθεί απαραίτητο. Ειρωνικός ως προς τη δυνατότητα του ΟΗΕ να αντιδράσει, εμφανίστηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο Χάουαρντ συμφώνησε με την ανάγκη παραπομπής του ιρανικού φακέλου και κάλεσε όσους επέκριναν, στην περίπτωση του Ιράκ, την ανάληψη δράσης εκτός ΟΗΕ «να κρίνουν σήμερα αν ο Οργανισμός μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το Ιράν «θέμα σοβαρότατης ανησυχίας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Συμπλήρωσε, όμως, ότι στόχος είναι «η διπλωματική λύση». Περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων έκρινε ότι υπάρχει ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Ο Σολάνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αλλά εκτίμησε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να στηρίξει οποιεσδήποτε κυρώσεις, ιδιαίτερα αν βλάπτουν τον ιρανικό λαό».

«Λάδι στη φωτιά» έριξε, ως είθισται, και η ισραηλινή ηγεσία. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ δε θα ανεχτεί σε καμία περίπτωση ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα». Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, μάλιστα, υποστήριξε ότι το Ισραήλ «έχει στρατιωτική λύση για να καθυστερήσει για χρόνια, με επιθέσεις, το ιρανικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα». Οι δηλώσεις Γιααλόν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, που κάλεσε τους στρατηγούς «να συγκρατούν τη γλώσσα τους».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μικρά βήματα πολιτικής εκτόνωσης

Από αντικατοχική επίθεση σε αμερικανικό τανκ
Από αντικατοχική επίθεση σε αμερικανικό τανκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για την επόμενη Κυριακή αναβλήθηκε, τελικά, η πρώτη σύγκληση του Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις, υπό κατοχή, εκλογές της 15ης Δεκέμβρη. Ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί αποδέχτηκε, τελικά, την εβδομαδιαία αναβολή που ζήτησε η σιιτική θρησκευτική «Ενωτική Συμμαχία», που, με τη σειρά της, αποδέχτηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, αφού, πρώτα, παρατηρήθηκαν οι πρώτες ρωγμές στους κόλπους της.

Στόχος, όπως όλοι δηλώνουν, είναι η επίτευξη μιας κάποιας πολιτικής συναίνεσης. Ο Αμερικανός υπερπρέσβης Κχαλιζάντ είχε, χθες, σειρά συναντήσεων με επικεφαλής παρατάξεων, ασκώντας πιέσεις για μια σύνοδο όλων των κομμάτων και για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με τη συμμετοχή, κατ' αναλογία, όλων, ενδεχόμενο που δε δελεάζει την «Ενωτική Συμμαχία» που έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Χθες, πρώτη Παρασκευή μετά τη βομβιστική επίθεση στο Χρυσό τέμενος της Σαμάρα που πυροδότησε κλιμακούμενες βιαιότητες μεταξύ σουνιτών και σιιτών, δεν επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι αιματηρές επιθέσεις δεν έλειψαν, αν και κυρίως στόχευσαν Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς συνεργάτες τους. Συνολικά, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις (καμικάζι ή όχι) που σημειώθηκαν σε Φαλούτζα (3), Σαμάρα, Ραουανίγια, Βαγδάτη και Κουτ. Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται τουλάχιστον 6 Ιρακινοί στρατιώτες, 1 Αμερικανός, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί, αλλά και αρκετοί άμαχοι. Επίσης, εντοπίστηκαν τα σφαγιασμένα σώματα 6 ανδρών στην πρωτεύουσα.

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι «η ιρακινή κοινωνία απομακρύνθηκε από την άβυσσο του εμφυλίου». Η παρατήρηση Μπους έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας, μίας από τις τουλάχιστον 4, που πρόκειται να εκφωνήσει στο πλαίσιο εκστρατείας για τη «βελτίωση της εικόνας της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονη αντίδραση για τα μονομερή σχέδια Ολμέρτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

«Κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισε ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» τα σχέδια που παρουσίασε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, για την περίπτωση που το κόμμα του, το «Καντίμα», κερδίσει τις εκλογές. Ο Ολμέρτ, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε, προανήγγειλε ότι το Ισραήλ «θα χαράξει τα οριστικά του σύνορα μέχρι το 2010», μετά από μονομερείς αποχωρήσεις από εποικισμούς, ενίσχυση των μεγάλων εποικιστικών συγκροτημάτων και ολοκλήρωση του διαχωριστικού τείχους.

Ο Κχαλέντ Μασχάαλ, από τη «Χαμάς», κατηγόρησε τον Ολμέρτ ότι «κάνει τα ίδια λάθη με τις προηγούμενες ισραηλινές ηγεσίες» και συμπλήρωσε ότι «αν εφαρμόσει όσα λέει, δεν υπάρχει αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη, ούτε μπορούν να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Είναι πόλεμος».

Τέλος, χθες, και πάλι, η ΕΕ προειδοποίησε ότι «θα διακόψει κάθε χρηματική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή αν η "Χαμάς" δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία».

  • Η Βρετανία προμήθευσε το Ισραήλ με πλουτώνιο και άλλα υλικά αναγκαία για την κατασκευή ατομικής βόμβας, τη δεκαετία του '60, αποκαλύπτει σε εκπομπή του το BBC, επικαλούμενο επίσημα μυστικά έγγραφα. Ο τότε υπουργός Τεχνολογίας, Τόνι Μπεν, εξέφρασε «απορία και σοκ», δηλώνοντας άγνοια και εκτίμησε ότι η όλη υπόθεση έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της τότε πολιτικής ηγεσίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ