ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις και ελιγμοί

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να χαλαρώσει ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών διέταξε ο Αριέλ Σαρόν, επικαλούμενος την ανάγκη να «υποστηριχτούν οι παλαιστινιακοί θεσμοί». Την ίδια ώρα, υπό την πίεση της διεθνούς κατακραυγής η ισραηλινή κυβέρνηση απέσυρε, προς το παρόν, το μέτρο του ελέγχου (από τις μυστικές υπηρεσίες) όλων των δημοσιογράφων που ζητούν διαπίστευση στο Ισραήλ, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την απαγόρευση προβολής που είχε επιβάλει Ειδικό Συμβούλιο στην ταινία «Τζενίν - Τζενίν» του Ισραηλινού - Αραβα, Μοχάμαντ Μπάκρι. Η ισραηλινή ηγεσία, όμως, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση του ΟΗΕ, που επικρίνει την ανέγερση του τείχους επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί «μεροληψίας του Οργανισμού υπέρ των Παλαιστινίων».

Τη χαλάρωση της πίεσης στους Παλαιστινίους, παρά τους κινδύνους που αυτό «μπορεί να περικλείει για το Ισραήλ», ενέκρινε ο Σαρόν ισχυριζόμενος ότι «μόνο έτσι θα αποτραπεί η κατάρρευση των παλαιστινιακών θεσμών, δηλαδή της Παλαιστινιακής Αρχής, εξέλιξη που θα υποχρεώσει το Ισραήλ να αναλάβει τη διοικητική ευθύνη 3,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων». Ο Σαρόν, γνωστοποιώντας την απόφασή του στο υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να τόνισε ότι «εάν δε χαλαρώσει ο αποκλεισμός θα βλάψουμε τους φίλους μας στην παλαιστινιακή πλευρά, οι οποίοι μας προειδοποιούν να λάβουμε μέτρα για την προστασία του ισραηλινού πληθυσμού, αλλά και για την επιβίωση των Παλαιστινίων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της καταβολής στην Π. Αρχή μέρους των τελωνειακών τελών που της ανήκουν και έχουν παρακρατηθεί από το Ισραήλ. Για πολλούς η ξαφνική «ανθρωπιστική» ευαισθησία του Σαρόν αντανακλά περισσότερο μια πίεση εκ μέρους της ηγεσίας του στρατεύματος, αρχής γενομένης από τον αρχηγό ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος διατύπωσε ανάλογες απόψεις πριν από μερικές μέρες.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε, χτες, ότι «αναστέλλονται προς το παρόν και θα επανεξεταστούν» τα σχέδια ελέγχου από τις μυστικές υπηρεσίες όλων των δημοσιογράφων, Ισραηλινών και αλλοδαπών, που ζητούν διαπίστευση στο Ισραήλ.

Για παρανοήσεις και για αξιοποίηση λανθασμένων ή ακόμη και ψευδών στοιχείων κατηγορεί την Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η ισραηλινή ηγεσία. Αφορμή είναι η έκθεση της Υπηρεσίας, σχετικά με το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δ. Οχθη. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το τείχος θα καταδικάσει σε πλήρη απομόνωση, χωρίς κτήματα - δουλιά - περιουσία και διέξοδο διαφυγής, περισσότερους από 700.000 Παλαιστινίους, επηρεάζοντας έκταση μεγαλύτερη του 14,5% του συνόλου της Δ. Οχθης. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλο μέρος του το τείχος εισέρχεται ακόμη και 22 χλμ εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι το τείχος είναι για την ισραηλινή ασφάλεια και ότι διαφυλάσσει το δικαίωμα μετακινήσεων των Παλαιστινίων μέσα από τις ειδικές του πύλες. Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ελάχιστα επηρεάζονται οι ζωές μόλις 14.000 Παλαιστινίων και λιγότερο από το 4% του παλαιστινιακού εδάφους. Επίσης κατηγόρησαν τον ΟΗΕ για «μεροληψία υπέρ των Παλαιστινίων ως συνήθως» και ισχυρίστηκαν ότι «όλη η έκθεση βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, γιατί δεν έχει, ακόμη, γνωστοποιηθεί η ακριβής πορεία κατασκευής του τείχους».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Αφορμές αναζητά η Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το Ιράν είχε προχωρήσει, μέχρις ενός σημείου, σε ορισμένες διαδικασίες παραγωγής πλουτωνίου και εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά τίποτε δεν αποδεικνύει ότι διέθετε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Αυτό υποστηρίζει εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), που διέρρευσε χθες στον Τύπο, και αναμένεται να συζητηθεί στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη. Η Τεχεράνη υποβάθμισε τις πληροφορίες αυτές, ενώ, αντίθετα, αντέδρασε έντονα στις σφοδρότατες επικρίσεις που εξαπέλυσε εναντίον της ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το Ιράν απέκρυψε το γεγονός ότι, κατά το παρελθόν, με την τεχνολογική βοήθεια άλλων τεσσάρων χωρών, είχε προχωρήσει σε παραγωγή πλουτωνίου και σε εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά τον τελευταίο μήνα και αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες στους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ και συνεργάζεται άψογα. Αυτό υπογραμμίζει η έκθεση της επιτροπής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύεται σε καμία περίπτωση ότι το Ιράν είχε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η ιρανική ηγεσία, διά στόματος του πρέσβη της στη ΔΕΑΕ, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, υποστήριξε ότι πρόκειται για «επουσιώδη παρατήρηση», ιδιαίτερα εφόσον αναφέρεται σε στοιχεία «επιπέδου γραμμαρίου ή μικρογραμμαρίου πυρηνικών υλικών». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ουάσιγκτον θα αξιοποιήσει την πληροφορία αυτή για να ασκήσει πιέσεις, έτσι ώστε η ΔΕΑΕ να κηρύξει το Ιράν σε παραβίαση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, αλλά Δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, με δεδομένη την τωρινή άψογη συνεργασία της Τεχεράνης.

Η αμερικανική ηγεσία, πάντως, δεν έχασε ευκαιρία να εξαπολύσει άλλη μια επίθεση κατά της ιρανικής ηγεσίας. Ο Κόλιν Πάουελ, σε ομιλία του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο με θέμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ο Πρόεδρος Μπους οραματίζεται να προωθήσει σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, αναφερόμενος στην ιρανική θρησκευτική ηγεσία, τόνισε ότι «οι παραδοσιακοί μουλάδες, όσο και αν καταπιέζουν, δεν μπορούν να στερήσουν τους Ιρανούς από την επιθυμία τους για μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα επειδή οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να αποδεσμευτούν από το Ισλάμ, αλλά από εκείνους που έσυραν τα ιερά ενδύματα του Ισλάμ στο βόρβορο της πολιτικής». Το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιθετικές» τις δηλώσεις Πάουελ, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, τον κατηγόρησε για «προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά του Ιράν».

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ο Ράμσφελντ στο στόχαστρο των Δημοκρατικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ήδη ανοιχτή πληγή για την αμερικανική κοινωνία. Εκτός το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, η ανθρώπινη αιμορραγία αρχίζει να γίνεται και αυτή εξόχως αντιληπτή... Εάν ο αμερικανικός λαός σκέπτεται και σε ορισμένες περιπτώσεις αγωνίζεται και αντιδρά, οι Δημοκρατικοί, που καμία αντίδραση δεν έχουν - και πώς θα ήταν δυνατόν άραγε - εξοβελίζουν τα πυρά τους εναντίον του «ενόχου», που για τους ίδιους δεν είναι άλλος από τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Προσπαθούν να αδράξουν την ευκαιρία για καθαρά προεκλογικούς λόγους... εξάλλου και οι ίδιοι προσανατολίζονται στην υποψηφιότητα ενός άλλου γερακιού, του Γουέσλι Κλαρκ, για το προεδρικό αξίωμα.

Ετσι 26 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσαν πρόταση στο Κογκρέσο για τη λήψη απόφασης που θα προτρέπει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους να αποπέμψει από την κυβέρνησή του τον Ράμσφελντ. Γιατί τον κατηγορούν; Υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Αμυνας παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό... όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την πρόοδο των πολεμικών επιχειρήσεων και της ανοικοδόμησης του Ιράκ «χωρίς επαρκή σχεδιασμό κι εξοπλισμό». Επίσης, για έλλειψη ευαισθησίας στις δηλώσεις του για τον πόλεμο και τις αμερικανικές απώλειες.

Ωστόσο, τα μέλη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο πιέζουν για διακοπή των εργασιών του Σώματος έως τα τέλη Νοέμβρη, επομένως η συγκεκριμένη πρόταση είναι μάλλον απίθανο να προωθηθεί για ψηφοφορία.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συλλήψεις και αμφιλεγόμενη ανάληψη ευθύνης

ΡΙΑΝΤ.--

Με «σιδερένια πυγμή θα παταχτούν οι εγκληματίες τρομοκράτες που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας και την ασφάλεια των υπηκόων και των κατοίκων της» προειδοποίησε, χτες, για άλλη μια φορά η σαουδαραβική ηγεσία μετά από υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτες συλλήψεις υπόπτων για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ, το Σάββατο το βράδυ, την ευθύνη της οποίας φέρεται να αναλαμβάνει μέσα από ηλεκτρονικό μήνυμα η «αλ Κάιντα».

Ανακρίνονται οι πρώτοι συλληφθέντες για την επίθεση αυτοκτονίας που άφησε πίσω της 17 νεκρούς και περισσότερους από 120 τραυματίες, στη συνοικία αλ Μαχίγια, του Ριάντ. Την ίδια ώρα, στο σαουδαραβικό περιοδικό «αλ Ματζάλα», που εδρεύει στο Λονδίνο, έφθασε ηλεκτρονικό μήνυμα που υπογράφεται από τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Αμπλάτζ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ηγετικό στέλεχος της «αλ Κάιντα», και ο ισχυρισμός του θεωρείται αρκετά αληθοφανής από τις αρχές. Εντούτοις, η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Ο αλ Αμπλάτζ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Ριάντ, εκ μέρους της «αλ Κάιντα», και προειδοποιεί με νέες επιθέσεις «στην περιοχή του Κόλπου, στις ΗΠΑ και στο Ιράκ». Σχολιάζοντας, επίσης, τον αποτροπιασμό που διατύπωσε το σύνολο σχεδόν του αραβικού Τύπου και την έκπληξη που προκάλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άραβες, στο μήνυμα αναφέρεται ότι «όποιος συνεργάζεται με τους ξένους και ιδιαίτερα με τους Αμερικανούς, ακόμη και αν απλώς αναμειγνύεται ή κατοικεί ανάμεσά τους, θα γίνεται στόχος, γιατί δε θα υπάρχει διαχωρισμός και γιατί πιθανώς χρησιμοποιείται μόνο ως ανθρώπινη ασπίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ