ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία για την «παράλυση» του δημόσιου τομέα

Κλειστό λόγω της διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων και το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
Κλειστό λόγω της διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων και το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού μέρους των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών (λόγω διαθεσιμότητας εκατομμυρίων υπαλλήλων) ως έκφραση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να την αποδίδει στους Ρεπουμπλικάνους που τους κατηγορεί για «ιδεολογική σταυροφορία άρνησης υγειονομικής κάλυψης σε εκατομμύρια Αμερικανούς». Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εμφανίζεται να αμβλύνει το τεράστιο πρόβλημα των εκατομμυρίων ανασφάλιστων που δεν έχουν περίθαλψη ουσιαστικά ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα μονοπώλια του χώρου της Υγείας (φαρμακευτικές κ.λπ.) είναι μια πλευρά της αντιπαράθεσης αυτής.

Την ίδια ώρα και υπό το βάρος διατύπωσης ευρύτερων ανησυχιών από στελέχη θεσμικών οργάνων του διεθνούς κεφαλαίου για τις διεθνείς επιπτώσεις της κρίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέχιζε ως αργά χτες βράδυ τον πυρετό συσκέψεων στο Λευκό Οίκο, αφ' ενός, με στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, αφ' ετέρου, με τα διευθυντικά στελέχη των 19 μεγαλύτερων εταιρικών ομίλων στις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αμερικάνικου Στρατού στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, έκανε έκκληση να βρεθεί «γρήγορα μια λύση» στο θέμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «ιδιαίτερα επιζήμια για τις καθημερινές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας σημείωσε πως η συνέχιση της κρίσης «βλάπτει σοβαρά» το έργο όσων εργάζονται στους τομείς κρατικής ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί το 70% του προσωπικού που απασχολείται στον τομέα ηλεκτρονικής αντικατασκοπείας.

Επίσης, λόγω της κατάστασης στις υπηρεσίες αναβλήθηκε το ταξίδι του Ομπάμα στην Ασία (Μαλαισία και Φιλιππίνες).

Διεθνής αβεβαιότητα

Μέρος στη «χορωδία» προειδοποιήσεων για τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους από μία παρατεταμένη συνέχιση της «παράλυσης» στις ΗΠΑ εξαιτίας της μη ψήφισης του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος πήραν χτες και ξένοι αξιωματούχοι.

Η Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ, σημείωσε πως η υπόθεση έχει προς το παρόν «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει μία παράταση της κρίσης στις ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία έκανε και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε ανησυχία ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ «μπορεί να φρενάρει την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας». Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες από τις ΗΠΑ θα είναι «περιορισμένες» υπό την προϋπόθεση πως το ζήτημα θα λήξει σε δύο βδομάδες. Τέλος, η Κίνα εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία εκτιμώντας ότι οι εκεί εξελίξεις αποκάλυψαν «την άσχημη πλευρά των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» στην Ουάσιγκτον.

ΙΤΑΛΙΑ
Αναδίπλωση Μπερλουσκόνι και ψήφος εμπιστοσύνης στον Λέτα

ΡΩΜΗ.--

Με μια ολοκληρωτική αναδίπλωση, η οποία σε πρώτο επίπεδο υπαγορεύτηκε από τη μαζική «ανταρσία» συνεργατών, γερουσιαστών και βουλευτών του κόμματός του, που ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση Λέτα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση από την οποία λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε αποσύρει τους πέντε υπουργούς του. Είναι προφανές ότι, σε δεύτερο επίπεδο, οι τριβές μεταξύ τμημάτων της ιταλικής αστικής τάξης υπερσκελίστηκαν από την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του ενδεχομένου εκλογών και διασφάλισης συνολικά των συμφερόντων της.

Ο Λέτα, ο οποίος είχε πάρει πρώτος το λόγο, είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης και είχε κάνει έκκληση «για στήριξή της προκειμένου να φέρει σε πέρας τους στόχους της για να εξέλθει η χώρα από τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά λόγω της οικονομικής κρίσης». Ο Μπερλουσκόνι, έχοντας σαφή εικόνα του φυλλορροήματος των βουλευτών του, ανταπάντησε ότι η «χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που μπορεί να προχωρήσει δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και δήλωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να διαμορφωθεί στους 235 ψήφους υπέρ, 70 κατά και ένα σημαντικό αριθμό των βουλευτών του Μπερλουσκόνι να μην παίρνουν μέρος στη διαδικασία.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι «φέρνει» πιο κοντά το ενδεχόμενο οριστικής αποβολής του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, την Παρασκευή, μετά από τη σχετική απόφαση της επιτροπής που έχει συσταθεί για να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει γερουσιαστής μετά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη. Ο Καβαλιέρε έχει κατηγορήσει τον κυβερνητικό του εταίρο Λέτα ότι «επέτρεψε την πολιτική του δολοφονία», επειδή δεν παρενέβη στη Δικαιοσύνη ασκώντας πιέσεις για να μην καταδικαστεί.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεκάδες συμφωνίες υπέγραψε ο Κινέζος πρόεδρος

TZAKAΡΤΑ.--

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία από την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος της Κίνας πραγματοποιεί από χτες ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο επιδιώκοντας εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας αμφοτέρων χωρών σε κάθε επίπεδο στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της ισχυρής παρουσίας της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο στην Τζακάρτα υπέγραψε συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της αλιείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ενώ έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξερεύνησης του διαστήματος...

Ο Χου Ζιντάο, που σήμερα κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ινδονησία αναμένεται να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα εκφωνήσει ομιλία στο Κοινοβούλιο της χώρας, αποκάλυψε τα σχέδια του Πεκίνου για το άνοιγμα προξενείου στο Μπαλί, την ίδρυση του πολιτιστικού κέντρου «Κομφούκιος» στην Τζακάρτα, τη χορήγηση 1.000 υποτροφιών σε Ινδονήσιους φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν σε κινέζικα πανεπιστήμια, αλλά και την ανταλλαγή συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 16 δισ. δολαρίων για τρία χρόνια μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Κίνας - Ινδονησίας.

Επόμενος σταθμός περιοδείας του Ζιντάο θα είναι η Μαλαισία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ινδονησία μεταβαίνοντας στο Μπαλί για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής του APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) που θα πραγματοποιηθεί 7 και 8 Οκτώβρη και στο οποίο θα είναι -το πιθανότερο- και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η οικονομική συνεργασία Ινδονησίας - Κίνας εντάθηκε το 2005 με αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών που μέσα στην τελευταία οκταετία ξεπέρασαν τα 66 δισ. δολάρια.

Τι δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τη διακοπή μισθοδοσίας εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων και το αδιέξοδο σχετικά με το πρόγραμμα Υγείας, λόγω της άσκησης βέτο από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, αναζωπύρωσαν στο δημόσιο διάλογο μια συζήτηση σχετικά με τον τάχα φιλολαϊκό Ομπάμα, που θέλει υγεία για όλο τον κόσμο, και τους αντιλαϊκούς - νεοφιλελεύθερους Ρεπουμπλικανούς.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Πραγματικά, Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, οι πρώτοι περισσότερο επεκτατικό μείγμα (επέκταση δημόσιων δαπανών), που επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και στην αύξηση του δημόσιου χρέους, και οι δεύτεροι περισσότερο περιοριστικό (περιορισμός δημόσιων δαπανών).

Οι ΗΠΑ, ακολουθώντας μια έντονα επεκτατική πολιτική, με την κεντρική τράπεζα να έχει τροφοδοτήσει την οικονομία με περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια μέσα από το πρόγραμμα της πιστωτικής διευκόλυνσης των μονοπωλίων, βρίσκονται σε τροχιά καπιταλιστικής ανάπτυξης, την τελευταία 3ετία, με ρυθμούς που ξεπερνάνε το 2% ετησίως.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκή. Στις πετυχημένες ΗΠΑ, περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι δεν καλύπτουν τα καθημερινά έξοδα για τη διατροφή τους και αναγκάζονται να σιτίζονται με κουπόνια. Η πραγματική ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και ξεπερνάει το 15%. Η επεκτατική πολιτική Ομπάμα οδήγησε σε δραστική αύξηση του κρατικού χρέους, χρέους που θα πρέπει να καλύψουν οι εργαζόμενοι, αφού η κρατική στήριξη των μονοπωλίων θεωρείται δεδομένη. Η αναστολή της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ αναδεικνύει αυτήν την πραγματικότητα.

Ο κρατικός δανεισμός τελικά απλά διογκώνει το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και μεταθέτει την επίλυσή του λίγο αργότερα ως υπερδιογκωμένο χρέος. Η εκδήλωση της κρίσης έχει νομοτέλειες από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας. Μοναδικός δρόμος από το αδιέξοδο, η καταστροφή κεφαλαίου σε κάθε μορφή του, η απαξίωση της εργατικής δύναμης, η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων.

Και εδώ ξεδιπλώνεται ο τσακωμός τους. Ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες;

Η κόντρα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών εκφράζει και αυτήν την πτυχή. Το πρόγραμμα Υγείας του Ομπάμα αποτελεί μποναμά για τους φαρμακευτικούς ομίλους και τους ομίλους Υγείας στις ΗΠΑ που θα έχουν τεράστια κερδοφορία, ενώ δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που παραμένουν πρακτικά ανασφάλιστα. Αλλες μερίδες του κεφαλαίου έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.

Οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται πεισματικά το πρόγραμμα Υγείας, γιατί εκφράζουν κυρίως συμφέροντα άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Το σημερινό παράδειγμα στις ΗΠΑ δείχνει πως δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι. Ο «Βασιλιάς» Ομπάμα είναι γυμνός, και αυτοί που κάνουν πως δεν το βλέπουν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αδαείς. Είναι επικίνδυνοι για τα λαϊκά στρώματα.

Προσπαθούν να εξαπατήσουν ότι με αντίστοιχες λύσεις, εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων και της ΕΕ, οι εργαζόμενοι θα δουν καλύτερες μέρες.


Γ. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ