Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναδίπλωση Μπερλουσκόνι και ψήφος εμπιστοσύνης στον Λέτα

ΡΩΜΗ.--

Με μια ολοκληρωτική αναδίπλωση, η οποία σε πρώτο επίπεδο υπαγορεύτηκε από τη μαζική «ανταρσία» συνεργατών, γερουσιαστών και βουλευτών του κόμματός του, που ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση Λέτα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση από την οποία λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε αποσύρει τους πέντε υπουργούς του. Είναι προφανές ότι, σε δεύτερο επίπεδο, οι τριβές μεταξύ τμημάτων της ιταλικής αστικής τάξης υπερσκελίστηκαν από την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του ενδεχομένου εκλογών και διασφάλισης συνολικά των συμφερόντων της.

Ο Λέτα, ο οποίος είχε πάρει πρώτος το λόγο, είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή» το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης και είχε κάνει έκκληση «για στήριξή της προκειμένου να φέρει σε πέρας τους στόχους της για να εξέλθει η χώρα από τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά λόγω της οικονομικής κρίσης». Ο Μπερλουσκόνι, έχοντας σαφή εικόνα του φυλλορροήματος των βουλευτών του, ανταπάντησε ότι η «χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που μπορεί να προχωρήσει δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις» και δήλωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να διαμορφωθεί στους 235 ψήφους υπέρ, 70 κατά και ένα σημαντικό αριθμό των βουλευτών του Μπερλουσκόνι να μην παίρνουν μέρος στη διαδικασία.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι «φέρνει» πιο κοντά το ενδεχόμενο οριστικής αποβολής του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, την Παρασκευή, μετά από τη σχετική απόφαση της επιτροπής που έχει συσταθεί για να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει γερουσιαστής μετά την οριστική και τελεσίδικη καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη. Ο Καβαλιέρε έχει κατηγορήσει τον κυβερνητικό του εταίρο Λέτα ότι «επέτρεψε την πολιτική του δολοφονία», επειδή δεν παρενέβη στη Δικαιοσύνη ασκώντας πιέσεις για να μην καταδικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ