Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διγλωσσία της τουρκικής κυβέρνησης για τα πυραυλικά συστήματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διγλωσσία παρατηρείται στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το αν είναι οριστική η απόφασή της να προχωρήσει στη συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με την κινεζική εταιρεία «China Precision Machinery Import and Export Corp» (CPMIEC). Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά και την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, προσθέτοντας ότι η «Τουρκία ανήκει πρωταρχικά στο ΝΑΤΟ».

Διαφορετική θέση εμφανίστηκε να εκφράζει, ωστόσο, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ. Συγκεκριμένα, ο Ι. Γιλμάζ υποστήριξε την επιλογή της απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων από την Κίνα, λέγοντας σε δηλώσεις ότι «οι Κινέζοι μάς έκαναν την καλύτερη τιμή». «Είχαμε ζητήσει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας. Αν οι άλλες υποψήφιες χώρες δεν μπορούν να μας τα εξασφαλίσουν, θα στραφούμε προς τις χώρες που μπορούν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ενώ όπως δημοσιοποιήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, η κινεζική εταιρεία προσέφερε πλήρη μεταβίβαση της τεχνολογίας της.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας και τη Συρία, ωστόσο ο Ι. Γιλμάζ απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ