Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία για την «παράλυση» του δημόσιου τομέα

Κλειστό λόγω της διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων και το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
Κλειστό λόγω της διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων και το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η αναστολή λειτουργίας ενός σημαντικού μέρους των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών (λόγω διαθεσιμότητας εκατομμυρίων υπαλλήλων) ως έκφραση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να την αποδίδει στους Ρεπουμπλικάνους που τους κατηγορεί για «ιδεολογική σταυροφορία άρνησης υγειονομικής κάλυψης σε εκατομμύρια Αμερικανούς». Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εμφανίζεται να αμβλύνει το τεράστιο πρόβλημα των εκατομμυρίων ανασφάλιστων που δεν έχουν περίθαλψη ουσιαστικά ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα μονοπώλια του χώρου της Υγείας (φαρμακευτικές κ.λπ.) είναι μια πλευρά της αντιπαράθεσης αυτής.

Την ίδια ώρα και υπό το βάρος διατύπωσης ευρύτερων ανησυχιών από στελέχη θεσμικών οργάνων του διεθνούς κεφαλαίου για τις διεθνείς επιπτώσεις της κρίσης, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέχιζε ως αργά χτες βράδυ τον πυρετό συσκέψεων στο Λευκό Οίκο, αφ' ενός, με στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, αφ' ετέρου, με τα διευθυντικά στελέχη των 19 μεγαλύτερων εταιρικών ομίλων στις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αμερικάνικου Στρατού στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, έκανε έκκληση να βρεθεί «γρήγορα μια λύση» στο θέμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «ιδιαίτερα επιζήμια για τις καθημερινές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας σημείωσε πως η συνέχιση της κρίσης «βλάπτει σοβαρά» το έργο όσων εργάζονται στους τομείς κρατικής ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί το 70% του προσωπικού που απασχολείται στον τομέα ηλεκτρονικής αντικατασκοπείας.

Επίσης, λόγω της κατάστασης στις υπηρεσίες αναβλήθηκε το ταξίδι του Ομπάμα στην Ασία (Μαλαισία και Φιλιππίνες).

Διεθνής αβεβαιότητα

Μέρος στη «χορωδία» προειδοποιήσεων για τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους από μία παρατεταμένη συνέχιση της «παράλυσης» στις ΗΠΑ εξαιτίας της μη ψήφισης του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος πήραν χτες και ξένοι αξιωματούχοι.

Η Λόρα Κόντρις, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΔΝΤ, σημείωσε πως η υπόθεση έχει προς το παρόν «ήπιες» επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιορισμό στις χορηγήσεις πιστώσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει μία παράταση της κρίσης στις ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία έκανε και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε ανησυχία ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ «μπορεί να φρενάρει την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας». Ωστόσο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες από τις ΗΠΑ θα είναι «περιορισμένες» υπό την προϋπόθεση πως το ζήτημα θα λήξει σε δύο βδομάδες. Τέλος, η Κίνα εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία εκτιμώντας ότι οι εκεί εξελίξεις αποκάλυψαν «την άσχημη πλευρά των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ