Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Νέο πολιτικό σκηνικό ανέδειξαν οι κάλπες

ΙΡΜΠΙΛ.--

Νέες ισορροπίες δημιούργησαν στο πολιτικό σκηνικό της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτέμβρη για την ανάδειξη του νέου αυτόνομου 111μελούς Κοινοβουλίου. Οπως φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Κίνημα Αλλαγής (Γκόραν), το οποίο προήλθε από διάσπαση της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας 24 έδρες. Ως βασικό στοιχείο της αντιπαράθεσης το Κίνημα Αλλαγής πρόβαλε την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανεξέλεγκτης δράσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων που διατηρούν οι δύο «παραδοσιακές» πολιτικές παρατάξεις. Βέβαια, τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται με το καθεστώς που συνέβαλε ως «προγεφύρωμα» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του Ιράκ το 2003 και με το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη εκμεταλλεύεται το μεγάλο ενεργειακό πλούτο της περιοχής, προχωρώντας σε συμβόλαια με πολυεθνικές, κάτι που δημιουργεί τριβές με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Την πρώτη θέση διατήρησε το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, υπό τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, με 38 έδρες, ενώ η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν, του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, κατέγραψε μείωση των εδρών της, που έπεσαν στις 17 από 29. Για το αρνητικό αποτέλεσμα της Πατριωτικής Ενωσης ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Ταλαμπανί βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Κατά τα άλλα, την παρουσία τους στο τοπικό Κοινοβούλιο ενίσχυσαν και η Ισλαμική Ενωση Κουρδιστάν με 9 έδρες από 6 και η Ισλαμική Ομάδα Κουρδιστάν με 6 έναντι 4 εδρών.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι η εμφάνιση του Κινήματος Αλλαγής ποια ιδιαίτερα συμφέροντα εκφράζει και τι διασυνδέσεις υπάρχουν με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ