Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτικό σύμφωνο πίεσης στη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Νέο στρατηγικό στρατιωτικό σύμφωνο υπέγραψαν χτες στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Κουάν Τζιν με απώτερο στόχο τη «βελτίωση του συντονισμού των στρατιωτικών επιτελείων αμφότερων χωρών για την αντιμετώπιση όπως λένε "σεναρίων βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής"». Δηλαδή, πρόκειται για απροκάλυπτη κλιμάκωση των πιέσεων ενάντια στην ΛΔ Κορέας.

«Με αυτό το σύμφωνο θεσπίζεται ένα πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας για την αποτροπή σεναρίων βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής ενισχύοντας την ολοκλήρωση των συμμαχικών δυνατοτήτων για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους» ανέφερε ανακοίνωση των δύο υπουργών σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Γιονάπ».

Αν και δεν ανακοινώθηκαν άλλες πληροφορίες γύρω από το νέο σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας Ουάσιγκτον-Σεούλ, αξίζει να σημειωθεί πως εμφανίζεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ εντείνουν την προεργασία για τη διασφάλιση της ιμπεριαλιστικής, στρατιωτικής παρουσίας στους στην Κορεατική Χερσόνησο, τις επόμενες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο εκσυγχρονισμού και μεταφοράς των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από τη Σεούλ σε άλλες, λιγότερο πυκνοκατοικημένες, περιοχές της χώρας, ύψους 11 δισ. δολαρίων. Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν χαρακτηριστικά σε χτεσινό σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» πως τα έργα μεταφοράς και εκσυγχρονισμού των αμερικανικών βάσεων στη Ν. Κορέα «είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνον με το έργο κατασκευής στο Κανάλι του Παναμά» καθώς φαίνεται πως κατασκευάζονται με δυνατότητα «φιλοξενίας» πολύ μεγαλύτερου αριθμού πεζοναυτών από τους 28.500 που βρίσκονται σήμερα στη Ν. Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ