Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Ικανοποίηση σε Τεχεράνη, προβληματισμός στο Τελ Αβίβ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την υποστήριξή τους στους διπλωματικούς χειρισμούς του Προέδρου Χασάν Ρουχανί όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Δύση εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η πλειοψηφία των βουλευτών του ιρανικού Κοινοβουλίου. Στη δήλωση, την οποία υπογράφουν οι 230 από τους 290 βουλευτές, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χ. Ρουχανί με επιτυχία χειρίστηκε την κατάσταση κατά τις συναντήσεις που είχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποδεικνύοντας ότι το Ιράν είναι «μια μεγάλη δύναμη που επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή διαφυλάσσοντας τα δικαιώματά του».

Πριν την δημοσιοποίηση της δήλωσης, ο Χ. Ρουχανί είχε μεταβεί στο Κοινοβούλιο όπου ενημέρωσε ενδελεχώς το σώμα για την πορεία των επαφών που είχε η ιρανική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι τόσος μεγάλος αριθμός βουλευτών εξέφρασε υποστήριξη προς τους προεδρικούς χειρισμούς, με δεδομένο ότι πολλοί εξ αυτών των βουλευτών ελέγχονται άμεσα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημαίνει ότι ο Χ. Ρουχανί συνεχίζει να χαίρει της στήριξης του Αγιατολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχολίασε, χτες, την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναδιατύπωσε τις απειλές ακόμη και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο από το Ισραήλ κατά του Ιράν και χαρακτήρισε «υποκριτική» και «κοροϊδία» τη στάση του νέου Ιρανού Προέδρου. Ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου και το «σιωνιστικό λόμπι» προσπαθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες διαλόγου ανάμεσα στο Ιράν και στη Δύση αλλά κάτι τέτοιο δε θα επιτραπεί, από την Τεχεράνη, να συμβεί.

Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του ισραηλινού Τύπου εκτιμά ότι ασχέτως των «σκληρών λόγων» του Νετανιάχου, με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να προχωρήσουν σε διάλογο και να επιδιώξουν «προσέγγιση» με το Ιράν, τα περιθώρια αντίδρασης του Ισραήλ μονομερώς είναι ελάχιστα, πόσο μάλλον η προοπτική στρατιωτικού πλήγματος ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες. Ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, προχώρησε περαιτέρω επικρίνοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας ότι ο «δισταγμός» του για «σκληρή στάση ακόμη και στρατιωτική επίθεση» στις περιπτώσεις της Συρίας και του Ιράν έχει «πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και δείχνει αδυναμία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ