Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεκάδες συμφωνίες υπέγραψε ο Κινέζος πρόεδρος

TZAKAΡΤΑ.--

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία από την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος της Κίνας πραγματοποιεί από χτες ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο επιδιώκοντας εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας αμφοτέρων χωρών σε κάθε επίπεδο στο πλαίσιο μεγιστοποίησης της ισχυρής παρουσίας της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο στην Τζακάρτα υπέγραψε συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της αλιείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ενώ έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξερεύνησης του διαστήματος...

Ο Χου Ζιντάο, που σήμερα κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Ινδονησία αναμένεται να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα εκφωνήσει ομιλία στο Κοινοβούλιο της χώρας, αποκάλυψε τα σχέδια του Πεκίνου για το άνοιγμα προξενείου στο Μπαλί, την ίδρυση του πολιτιστικού κέντρου «Κομφούκιος» στην Τζακάρτα, τη χορήγηση 1.000 υποτροφιών σε Ινδονήσιους φοιτητές προκειμένου να φοιτήσουν σε κινέζικα πανεπιστήμια, αλλά και την ανταλλαγή συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 16 δισ. δολαρίων για τρία χρόνια μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Κίνας - Ινδονησίας.

Επόμενος σταθμός περιοδείας του Ζιντάο θα είναι η Μαλαισία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ινδονησία μεταβαίνοντας στο Μπαλί για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής του APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) που θα πραγματοποιηθεί 7 και 8 Οκτώβρη και στο οποίο θα είναι -το πιθανότερο- και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η οικονομική συνεργασία Ινδονησίας - Κίνας εντάθηκε το 2005 με αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών που μέσα στην τελευταία οκταετία ξεπέρασαν τα 66 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ