ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Περίοδος χάριτος και στην Ελλάδα;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Για την απελευθέρωση της φωνητικής τηλεφωνίας και των εναλλακτικών δικτύων η Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ορισμένη μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί καιρός στον ΟΤΕ να προετοιμαστεί, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οπως είναι γνωστό, η απελευθέρωση στις τηλεπικοινωνίες των "15" πρέπει να ισχύσει από 1-1-1998. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πετύχει μεταβατική περίοδο για τη φωνητική τηλεφωνία μέχρι το 1999 και για τα εναλλακτικά δίκτυα - που έχουν απελευθερωθεί από πέρσι - μέχρι 1-7-1997. Η Ελλάδα έθεσε το θέμα της μεταβατικής περιόδου, μετά από ορισμένες ρυθμίσεις, που συζήτησαν και συμφώνησαν ο Χ. Καστανίδης με τονΒαν Μιρτ: Για τις δορυφορικές επικοινωνίες, για την κινητή τηλεφωνία, για την καλωδιακή τηλεόραση, για την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και για τις μισθωτές τηλεπικοινωνιακές γραμμές. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει, για να χορηγήσει μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα μέσα στο Μάη.

Οι ρυθμίσεις, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην ελληνική, σχετικά με την απελευθέρωση ορισμένων δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Και συγκεκριμένα:

- Δορυφορικές επικοινωνίες. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία 46 του 1994 για τις δορυφορικές επικοινωνίες, που έχει υπογραφεί από τον κ. Καστανίδη κι έχει υποβληθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας, θα ισχύσει μέχρι 1 Αυγούστου 1997. Συμφωνήθηκε, ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια για δορυφορικές επικοινωνίες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η οριστική κρίση, για τις αιτήσεις αυτές θα γίνει μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

- Κινητή τηλεφωνία. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Οδηγία 2 του 1996 για την κινητή τηλεφωνία, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 1997. Συμφωνήθηκε ότι κανείς δεν αποκλείεται να υποβάλει αίτηση για άδεια κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα DCS 1800. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες στο σύστημα DCS 1800. Αλλά θα κριθούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από την Panafon και STET. Ο επίτροπος συμφώνησε.

- Καλωδιακή τηλεόραση. Προεδρικό Διάταγμα θα ενσωματώσει, το αργότερο μέσα σ' ένα χρόνο, την Οδηγία 51 του 1995 για την καλωδιακή τηλεόραση και θα καταργηθεί το μονοπώλιο του ΟΤΕ για την υποδομή της καλωδιακής τηλεόρασης με τροποποίηση του νόμου 2328. Στο μεσοδιάστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσωρινές αιτήσεις. Ο σχετικός φάκελος, όμως, θα συμπληρωθεί μετά την υιοθέτηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

- Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά την οργάνωση Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και την πρόσληψη προσωπικού της θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο 1997.

- Μισθωμένες γραμμές. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Οδηγία 44 του 1992 για τις μισθωμένες τηλεπικοινωνιακές γραμμές, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος 1997.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πρότυπο ο εργαζόμενος χωρίς δικαιώματα!

Την προσήλωσή του στην επιλογή του σαρώματος των κοινωνικών κατακτήσεων σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός "επί γερμανικού εδάφους"

Το πρότυπό του για έναν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα, ο οποίος όμως θα παρηγορείται γιατί βαφτίζεται σε "μικρό επιχειρηματία", παρουσίασε επί γερμανικού εδάφους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσήλωσή του στην επιχείρηση κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων μέσω του κοινωνικού διαλόγου - απάτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε τα περί "νέας κοινωνικής δυναμικής που αναπτύσσεται στην Ελλάδα", όπως είπε στην ομιλία του, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι "δεν υπάρχουν κεκτημένα για τους εργαζόμενους σε συνθήκες που αλλάζουν". Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε την εμμονή της κυβέρνησης για σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και την παράδοση των πάντων στους νόμους της αγοράς. "Στην Ελλάδα - όπως και σε άλλες χώρες π. χ. στην ΟΔΓ - όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ακολουθούν την τακτική να μη συνάπτουν συμβάσεις μισθωτής εργασίας, αλλά συμβάσεις έργου. Και αυτό για τον εργαζόμενο - ο οποίος γίνεται έτσι, τρόπον τινά, ένας μικρός επιχειρηματίας - σημαίνει ότι απολαμβάνει πολύ ολιγότερης νομικής προστασίας και ασφαλείας. Γι' αυτό πρέπει να ασχοληθεί κανείς με αυτό το νέο φαινόμενο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Παράλληλα επιχειρηματολόγησε υπέρ της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, επικαλούμενος την ανεργία των γυναικών, η οποία, όπως είπε, στην Ελλάδα είναι 10-15% αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. "Δικαίως οι γυναίκες επιθυμούν περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης και επιθυμούν δυνατότητες απασχόλησης υπό τέτοιες συνθήκες, οι οποίες να τους επιτρέπουν να εργάζονται και κατ' οίκον", δήλωσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή για επέκταση της μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε τα συνδικάτα, στα οποία όπως είπε υπάρχουν δύο τάσεις, αλλά περιέγραψε μόνο τη μία: "Η μία τάση πιστεύει ότι τα κεκτημένα θα πρέπει να εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν και ότι δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει κανείς το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς".

Επίσης μεταξύ των κοινωνικών δυνάμεων που στηρίζουν τη "νέα κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται στην Ελλάδα" ανέφερε ομάδες επιχειρηματιών, που "τάσσονται υπέρ της εισαγωγής περισσότερης νέας τεχνολογίας, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαίο να έχουν σε μόνιμη (!) βάση κρατικές επιδοτήσεις και που θεωρούν ενδιαφέρον να εισχωρήσουν σε νέες αγορές".

Γενικότερα, όσον αφορά τον απολογισμό του ταξιδιού του στη Γερμανία και τις συνομιλίες που είχε με τον Χ. Κολ, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ότι υπάρχουν "κοινές απόψεις σε πολλά σημεία" σε ό,τι αφορά την ΟΝΕ και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Πρωτομαγιάτικη "κατοχύρωση"

Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο τάσεις, διαπίστωσε ο Κ. Σημίτης, ευρισκόμενος στη Γερμανία. Η μία τάση, εκείνη, δηλαδή, που η κυβέρνηση προάγει - κατά τον πρωθυπουργό - πιστεύει ότι "δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει κανείς ολόκληρο το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, αλλά ότι θα πρέπει να εξετασθεί (σ. σ.: το εργασιακό καθεστώς) με την έννοια της κατοχύρωσης, υπό τις νέες συνθήκες, των εργασιακών σχέσεων...".

***

Νάτα μας! Οπως γίνεται αντιληπτό, στην Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού", το "εδώ που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι" γίνεται θεωρία! Τουτέστιν, όταν, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", οι κυβερνώντες "αγκαζέ" με τους βιομήχανους θα ανακοινώνουν φιρμάνια μετατροπής της μερικής απασχόλησης σε καθεστώς. Οταν θα νομοθετούν για "να αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργαζόμενος" τα βάρη, όσον αφορά τη στέγαση, τη μόρφωση, την υγειονομική του περίθαλψη, όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Οταν θα καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Οταν θα καταργούν την ασφάλιση των νέων εργαζόμενων και τα όρια στις απολύσεις. Οταν θα αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων. Οταν θα μειώνουν τις συντάξεις. Οταν με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης μετατρέπουν ολόκληρες περιφέρειες της χώρας σε "σκλαβοπάζαρα απασχολήσιμων - ξεζουμίσιμων" εργατών, ξέρετε γιατί τα κάνουν όλα αυτά;

Για να "κατοχυρώσουν το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς", αλλά "υπό τις νέες συνθήκες"...

***

Να αναφωνήσεις "λίγο ντροπή, βρε παιδιά", είναι μάταιο. Διότι ούτε ντροπή υπάρχει, ούτε τέλος στον αντιλαϊκό τους κατήφορο. Δεν ισχύει ούτε εκείνο που λέει ότι "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις". Η δήθεν "καλοσύνη" των κυβερνητικών προθέσεων είναι τόσο κάλπικη όσο "αριστερή" είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της. Τους απασχολεί μόνο το πώς θα φέρουν σε πέρας την αντεργατική λαίλαπα. Γι' αυτό προσαρμόζουν την απόλυτα αντιλαϊκή πρακτική τους στο απόλυτο προπαγανδιστικό ψεύδος.

Ο Κ. Σημίτης γνωρίζει ότι μοναδικός του στόχος είναι η "κατοχύρωση" της κεφαλαιοκρατικής ασυδοσίας, που περνά μέσα από την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των εργατών, των άνεργων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Είναι η μοναδική "κατοχύρωση" που επιδιώκει με το "έργο" του. Επομένως, στα λαϊκά στρώματα δε μένει άλλος δρόμος, άλλη απόφαση, από την οργάνωση, τη συστράτευση και τη μαζικοποίηση του κινήματός τους ώστε να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση. Και την Πέμπτη, την Πρωτομαγιά, στο Σύνταγμα, ο λαός της Αθήνας θα "κατοχυρώσει" την απόφασή του για αντεπίθεση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Βιβλίο για τον Αλ. Παναγούλη

Ντοκουμέντα, ανέκδοτες φωτογραφίες, ημερολόγια φυλακής, στρατιωτικά έγγραφα και απόρρητες εκθέσεις περιλαμβάνει το βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά για τον Αλέξανδρο Παναγούλη, που παρουσιάστηκε χτες από τον συγγραφέα στην Ενωση Συντακτών, 21 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του 1976, οπότε συνέβη το "τροχαίο" στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο αδελφός του Αλ. Παναγούλη, Στάθης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, στο σημείωμά του που περιλαμβάνεται στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρει ότι εμπιστεύτηκε το αρχείο της οικογένειάς του στον Κ. Μαρδά και χαρακτηρίζει θαυμάσια τη δουλιά που έκανε.

Κηδεύτηκε την Κυριακή, ο άτυχος λιμενοφύλακας

Τραυματίστηκε θανάσιμα, σε σύγκρουση με αλβανικό ταχύπλοο

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεγανήσι Λευκάδας, κηδεύτηκε την Κυριακή ο άτυχος λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης, μέλος του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, αφού τραυματίστηκε θανάσιμα, ύστερα από ένοπλη σύγκρουση που είχε με αγνώστους - πιθανότατα Αλβανούς - κατά τη διάρκεια περιπολίας στον όρμο της Παγανιάς, στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Το φουσκωτό περιπολικό σκάφος με το αριθμό ΠΛΣ 206, περιπολούσε επανδρωμένο με τετραμελές πλήρωμα, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στον όρμο, όταν εντόπισε ταχύπλοο σκάφος άγνωστης ταυτότητας, στο οποίο επέβαιναν πέντε-έξι επιβάτες. Το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να σταματήσει το ταχύπλοο ειδοποιώντας το, με στόχο να κάνει τον προβλεπόμενο έλεγχο. Το άγνωστο ταχύπλοο όμως δεν υπάκουσε στην έκκληση και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κινούμενο προς τις αλβανικές ακτές, ενώ ταυτόχρονα με αυτόματα όπλα, οι επιβαίνοντες έριξαν καταιγισμό πυροβολισμών. Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ανταπέδωσαν τα πυρά και κατά πάσα πιθανότητα τραυμάτισαν κάποιους από τους επιβάτες του ταχύπλοου.

Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, εξέφρασαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σ. Σουμάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ