Τετάρτη 30 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Περίοδος χάριτος και στην Ελλάδα;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Για την απελευθέρωση της φωνητικής τηλεφωνίας και των εναλλακτικών δικτύων η Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ορισμένη μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί καιρός στον ΟΤΕ να προετοιμαστεί, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οπως είναι γνωστό, η απελευθέρωση στις τηλεπικοινωνίες των "15" πρέπει να ισχύσει από 1-1-1998. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πετύχει μεταβατική περίοδο για τη φωνητική τηλεφωνία μέχρι το 1999 και για τα εναλλακτικά δίκτυα - που έχουν απελευθερωθεί από πέρσι - μέχρι 1-7-1997. Η Ελλάδα έθεσε το θέμα της μεταβατικής περιόδου, μετά από ορισμένες ρυθμίσεις, που συζήτησαν και συμφώνησαν ο Χ. Καστανίδης με τονΒαν Μιρτ: Για τις δορυφορικές επικοινωνίες, για την κινητή τηλεφωνία, για την καλωδιακή τηλεόραση, για την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και για τις μισθωτές τηλεπικοινωνιακές γραμμές. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει, για να χορηγήσει μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα μέσα στο Μάη.

Οι ρυθμίσεις, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στην ελληνική, σχετικά με την απελευθέρωση ορισμένων δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Και συγκεκριμένα:

- Δορυφορικές επικοινωνίες. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Κοινοτική Οδηγία 46 του 1994 για τις δορυφορικές επικοινωνίες, που έχει υπογραφεί από τον κ. Καστανίδη κι έχει υποβληθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο Επικρατείας, θα ισχύσει μέχρι 1 Αυγούστου 1997. Συμφωνήθηκε, ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια για δορυφορικές επικοινωνίες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η οριστική κρίση, για τις αιτήσεις αυτές θα γίνει μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

- Κινητή τηλεφωνία. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Οδηγία 2 του 1996 για την κινητή τηλεφωνία, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 1997. Συμφωνήθηκε ότι κανείς δεν αποκλείεται να υποβάλει αίτηση για άδεια κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα DCS 1800. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες στο σύστημα DCS 1800. Αλλά θα κριθούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις, που έχουν υποβληθεί από την Panafon και STET. Ο επίτροπος συμφώνησε.

- Καλωδιακή τηλεόραση. Προεδρικό Διάταγμα θα ενσωματώσει, το αργότερο μέσα σ' ένα χρόνο, την Οδηγία 51 του 1995 για την καλωδιακή τηλεόραση και θα καταργηθεί το μονοπώλιο του ΟΤΕ για την υποδομή της καλωδιακής τηλεόρασης με τροποποίηση του νόμου 2328. Στο μεσοδιάστημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν προσωρινές αιτήσεις. Ο σχετικός φάκελος, όμως, θα συμπληρωθεί μετά την υιοθέτηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

- Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά την οργάνωση Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και την πρόσληψη προσωπικού της θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο 1997.

- Μισθωμένες γραμμές. Το Προεδρικό Διάταγμα, που ενσωματώνει την Οδηγία 44 του 1992 για τις μισθωμένες τηλεπικοινωνιακές γραμμές, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ