ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σταθερά οξυμένα τα πνεύματα

Τρεις από τους συλληφθέντες Βρετανούς στρατιωτικούς σε στιγμιότυπο από την ιρανική τηλεόραση

Associated Press

Τρεις από τους συλληφθέντες Βρετανούς στρατιωτικούς σε στιγμιότυπο από την ιρανική τηλεόραση
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ιράν - Βρετανίας, καθώς χτες συμπληρώθηκε μια βδομάδα από τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών, στη θαλάσσια περιοχή Σάατ αλ Αράμπ, που είναι διεκδικούμενη από Ιράκ και Ιράν. Η ιρανική ηγεσία, αργά το βράδυ της Πέμπτης, απέστειλε «επίσημη διπλωματική διακοίνωση» προς το Λονδίνο, η οποία αποτελεί και την πρώτη γραπτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη διακοίνωση καταγγέλλεται «η είσοδος στα ιρανικά χωρικά ύδατα ως παράνομη πράξη», τονίζεται «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της ακεραιότητας των εδαφών και των χωρικών υδάτων κάθε χώρας», υπογραμμίζεται η «ευθύνη της Βρετανίας για το περιστατικό» και ζητιούνται «εγγυήσεις για τη μη επανάληψή του». Στο κείμενο, δεν απαιτείται από το Λονδίνο να ζητήσει συγνώμη, όπως αρχικώς είχε κυκλοφορήσει, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των 15.

Εντούτοις, το ζήτημα κάθε άλλο παρά προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει. Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από βρετανικό αίτημα, εξέφρασε, με απόφαση, «βαθιά ανησυχία» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των ναυτών. Η απόφαση θεωρήθηκε ήπια, καθώς το Λονδίνο είχε πιέσει για «σκληρότερη γλώσσα». Λίγο αργότερα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, από τη Βρέμη, κατηγορούν το Ιράν για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ζητούν την άμεση απελευθέρωση των 15 και τάσσονται στο πλευρό της Βρετανίας «άνευ όρων», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει άμεση ιρανική αντίδραση «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», ενώ ο Χαβιέ Σολάνα ανέλαβε να «έχει επαφές» με την ιρανική ηγεσία.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Το Λονδίνο ανέβασε, περαιτέρω, τους τόνους και κατήγγειλε ως «απεχθή προπαγάνδα» τη δημοσιοποίηση 3ης επιστολής της Φέι Τέρνι, η οποία φέρεται να καταγγέλλει την «παρεμβατική πολιτική Μπλερ - Μπους στην περιοχή» και να ζητά «την άμεση βρετανική αποχώρηση από το Ιράκ», ενώ χαρακτηρίζει «καλές τις συνθήκες κράτησής της σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί σε φυλακές σαν το Αμπού Γράιμπ». Ανάλογο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και για την τηλεοπτική «ομολογία» ενός ακόμη Βρετανού ναύτη, που εμφανίζεται να ζητά συγνώμη για την παράνομη είσοδο στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Από την άλλη, η Τεχεράνη δείχνει κάποια σημάδια υπαναχώρησης καθώς μετά από την κατηγορηματική της άρνηση να υπάρξει η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, ο υπουργός Εξωτερικών Μοτακί είχε σχετικές επαφές με τους ομολόγους του της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, ενώ υπάρχει επικοινωνία Τεχεράνης - Αγκυρας. Βέβαια, η ιρανική ηγεσία καταδίκασε την προσπάθεια του Λονδίνου «να εμπλέξει τρίτα μέρη, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας που για άλλη μια φορά έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, σε διμερή ζητήματα, όπου δεν έχει αρμοδιότητα». Επίσης, είχε καλέσει την ΕΕ να «μην υιοθετήσει μονομερή θέση».

ΙΝΔΙΑ
«Απαντητική» πυραυλική δοκιμή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν χτες «επιτυχή» δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Dhanus» από πλοίο στις ανατολικές ακτές της Ορίσα, στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Ο πύραυλος επιφανείας, που διαθέτει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική γόμωση, έχει βεληνεκές 250 χλμ. Η δοκιμή του αποτελεί μια έμμεση απάντηση στις δοκιμές του Πακιστάν και εντάσσεται στην εξοπλιστική κούρσα των δύο χωρών, που διαρκεί από το 1998, όταν εισήλθαν βιαίως, με απροειδοποίητες δοκιμές πυρηνικών όπλων, στο λεγόμενο πυρηνικό κλαμπ.

  • Συμβούλιο ειδικών που θα αποφανθούν όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των στρατευμάτων που διατηρεί η Ινδία στο Κασμίρ συνέστησε η ινδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμόχαν Σιχ.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Θετικές», για τα μάτια του κόσμου, οι αντιδράσεις Ολμέρτ

ΡΙΑΝΤ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

«Επαναστατική οπτική» για τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή δίνει το σχέδιο ειρήνευσης, στο οποίο κατέληξε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Εχούντ Ολμέρτ, σε μια εμφανή προσπάθεια να «δείξει καλή θέληση» γενικώς και αορίστως βέβαια, υποστήριξε ότι «δημιουργούνται προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν παλαιότερα καθώς για πρώτη φορά εμφανίζεται η πιθανότητα μιας συνολικής ειρήνης του Ισραήλ με όλους τους εχθρούς του».

Οι πρώτες «διθυραμβικές» δηλώσεις Ολμέρτ, βέβαια, διευκρινίζουν ότι το Τελ Αβίβ «δεν προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων» όπως επίσης ότι κρίνει ως «προβληματικά πολλά από τα σημεία του σχεδίου που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία». Αλλωστε, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το σχέδιο που διατυπώθηκε στο Ριάντ είναι ακριβώς το ίδιο που είχε καταληχθεί στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στη Βηρυτό, το 2002, και τότε το Ισραήλ το απέρριψε κατηγορηματικά.

Κατά τ' άλλα, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ για να ζητήσει, όπως λέγεται, διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Σαουδάραβα βασιλιά, στην έναρξη της συνόδου, όπου χαρακτηρίστηκε «παράνομη κατοχή» η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Λεπτομέρειες της συνομιλίας δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τέλος, χτες, από έκρηξη, αγνώστου αιτιολογίας μέχρι το βράδυ, σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε 1 μέλος της και τραυματίστηκαν 9.

ΙΡΑΚ
Επανεμφάνιση Σαντρ με αντικατοχικό μήνυμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Να τερματιστεί άμεσα η κατοχή» ζήτησε, διά μέσου γραπτού μηνύματος προς τους πιστούς του, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ. Ο Σαντρ κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τις κατοχικές δυνάμεις «για το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα» και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν σε μαζικές διαδηλώσεις, στις 9 Απρίλη, 4η επέτειο της πτώσης της Βαγδάτης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατοχή.

Το χτεσινό μήνυμα Σαντρ, που δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται στο Ιράκ ή στο Ιράν, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που έχει τηρήσει το ένοπλο σκέλος της οργάνωσής του, τους τελευταίους μήνες. Ο «στρατός του Μεχντί», που ενεπλάκη αρχικώς σε σκληρές συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις και κατηγορείται για εμπλοκή σε αντισουνιτικές επιθέσεις, έχει αποσυρθεί από τους δρόμους των σιιτικών συνοικιών για «να διευκολύνει» το έργο των κατοχικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, τους 181 έφθασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις της Πέμπτης, με τους 128 να σκοτώνονται στις επιθέσεις στη σιιτική συνοικία Σάαμπ της Βαγδάτης και στη σιιτική πόλη Κχάλις. Οι επιθέσεις αυτές θεωρούνται, από πολλούς, «αντίποινα» για τις «εκκαθαρίσεις» σιιτών κατά σουνιτών στο Ταλ Αφάρ, στις αρχές της βδομάδας, όπου σκοτώθηκαν 70 σουνίτες και συνελήφθησαν, για εμπλοκή στις σφαγές, 18 αστυνομικοί. Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Απαγχονισμοί «εξτρεμιστών»

ΝΤΑΚΑ.--

Οι αρχές του Μπανγκλαντές προχώρησαν χτες Παρασκευή - αξιοσημείωτα ιερή ημέρα και αργία στη μουσουλμανική χώρα - στις εκτελέσεις έξι από τους «εξτρεμιστές» που είχαν καταδικαστεί για τις τοποθετήσεις βομβών σε διάφορες περιοχές της χώρας το 2005, που είχαν στοιχίσει 30 ζωές και 150 τραυματισμούς. Ανάμεσα στους θανατωθέντες ήταν και ο Μπάνγκλα Μπάι, επικεφαλής της εκτός νόμου οργάνωσης «Τζαγκράτα Μούσλιμ Τζανάτα Μπανγκλαντές» και ο Σάγιεκ Αμπντουρ Ραχμάν, ηγέτης της «Τζαμαάτ ουλ Μουτζαχεντίν».

  • Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Φίλιπ Αλστον, κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές ότι μέλη τους προβαίνουν σε εξωδικαστικές δολοφονίες στο πλαίσιο της δράσης τους, για τις οποίες μένουν ατιμώρητοι. Σύμφωνα με τον Αλστον, οι αρχές απαξίωσαν να απαντήσουν στο αίτημά του για πληροφορίες όσον αφορά 27 θανάτους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ