Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σταθερά οξυμένα τα πνεύματα

Τρεις από τους συλληφθέντες Βρετανούς στρατιωτικούς σε στιγμιότυπο από την ιρανική τηλεόραση

Associated Press

Τρεις από τους συλληφθέντες Βρετανούς στρατιωτικούς σε στιγμιότυπο από την ιρανική τηλεόραση
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Ιράν - Βρετανίας, καθώς χτες συμπληρώθηκε μια βδομάδα από τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών, στη θαλάσσια περιοχή Σάατ αλ Αράμπ, που είναι διεκδικούμενη από Ιράκ και Ιράν. Η ιρανική ηγεσία, αργά το βράδυ της Πέμπτης, απέστειλε «επίσημη διπλωματική διακοίνωση» προς το Λονδίνο, η οποία αποτελεί και την πρώτη γραπτή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη διακοίνωση καταγγέλλεται «η είσοδος στα ιρανικά χωρικά ύδατα ως παράνομη πράξη», τονίζεται «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της ακεραιότητας των εδαφών και των χωρικών υδάτων κάθε χώρας», υπογραμμίζεται η «ευθύνη της Βρετανίας για το περιστατικό» και ζητιούνται «εγγυήσεις για τη μη επανάληψή του». Στο κείμενο, δεν απαιτείται από το Λονδίνο να ζητήσει συγνώμη, όπως αρχικώς είχε κυκλοφορήσει, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των 15.

Εντούτοις, το ζήτημα κάθε άλλο παρά προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει. Χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από βρετανικό αίτημα, εξέφρασε, με απόφαση, «βαθιά ανησυχία» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των ναυτών. Η απόφαση θεωρήθηκε ήπια, καθώς το Λονδίνο είχε πιέσει για «σκληρότερη γλώσσα». Λίγο αργότερα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, από τη Βρέμη, κατηγορούν το Ιράν για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ζητούν την άμεση απελευθέρωση των 15 και τάσσονται στο πλευρό της Βρετανίας «άνευ όρων», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει άμεση ιρανική αντίδραση «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», ενώ ο Χαβιέ Σολάνα ανέλαβε να «έχει επαφές» με την ιρανική ηγεσία.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Το Λονδίνο ανέβασε, περαιτέρω, τους τόνους και κατήγγειλε ως «απεχθή προπαγάνδα» τη δημοσιοποίηση 3ης επιστολής της Φέι Τέρνι, η οποία φέρεται να καταγγέλλει την «παρεμβατική πολιτική Μπλερ - Μπους στην περιοχή» και να ζητά «την άμεση βρετανική αποχώρηση από το Ιράκ», ενώ χαρακτηρίζει «καλές τις συνθήκες κράτησής της σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί σε φυλακές σαν το Αμπού Γράιμπ». Ανάλογο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και για την τηλεοπτική «ομολογία» ενός ακόμη Βρετανού ναύτη, που εμφανίζεται να ζητά συγνώμη για την παράνομη είσοδο στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Από την άλλη, η Τεχεράνη δείχνει κάποια σημάδια υπαναχώρησης καθώς μετά από την κατηγορηματική της άρνηση να υπάρξει η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, ο υπουργός Εξωτερικών Μοτακί είχε σχετικές επαφές με τους ομολόγους του της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, ενώ υπάρχει επικοινωνία Τεχεράνης - Αγκυρας. Βέβαια, η ιρανική ηγεσία καταδίκασε την προσπάθεια του Λονδίνου «να εμπλέξει τρίτα μέρη, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας που για άλλη μια φορά έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, σε διμερή ζητήματα, όπου δεν έχει αρμοδιότητα». Επίσης, είχε καλέσει την ΕΕ να «μην υιοθετήσει μονομερή θέση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ