Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αγρια καταστολή κατά μαθητών

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, αλλά και άλλες πόλεις την ημέρα «Μαχόμενου Νέου», ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δύο μαθητών που δολοφονήθηκαν το 1985, σε διαδηλώσεις ενάντια στη δικτατορία του Αουγούστο Πινοτσέτ, εξαιτίας της προκλητικής στάσης και των εντολών καταστολής που είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εξάλλου με διαταγή της ίδιας της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, η χώρα είχε μετατραπεί σε φρούριο και μόνο στο Σαντιάγο είχαν αναπτυχθεί 4.000 αστυνόμοι, εξαιτίας των «φόβων των επεισοδίων», καθώς ο φετινός γιορτασμός συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου σχεδόν από την έναρξη του περσινού κινήματος των μαθητών, που έχει γίνει γνωστό ως η «εξέγερση των πιγκουίνων». Αλλά και εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το νέο συγκοινωνιακό πρόγραμμα, που έχει ξεκάθαρο ταξικό χαρακτήρα, καθώς οι φτωχές γειτονιές είναι αυτές που «περιθωριοποιούνται».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ουκ ολίγες περιοχές μετατράπηκαν σε πραγματικά πεδία μάχης, καθώς η αστυνομία είχε διαταγές να αποτρέψει μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο. Οδοφράγματα στήθηκαν εκατέρωθεν, η καταστολή ήταν ανείπωτη, ενώ και οι μαθητές απάντησαν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις εξαιρετικά μαχητικά. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, 819 μαθητές έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια, η πλειοψηφία εξ αυτών στο Σαντιάγο, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και εξ αυτών 38 αστυνομικοί. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι μαθητές κάτω των 16 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ