Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις μεταξύ φυλάρχων

Ο αφγανικός πόλεμος μετακινήθηκε στα αυτόνομα εδάφη

Πολέμαρχοι στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Associated Press

Πολέμαρχοι στα σύνορα με το Αφγανιστάν
ΟΥΑΝΑ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν φαίνεται πως έχει επεκταθεί αρκετά χιλιόμετρα στο εσωτερικό του Πακιστάν: οι συγκρούσεις πακιστανικών φυλών, θεωρούμενων ως συμμάχων των Ταλιμπάν, με Ουζμπέκους και Τσετσένους, που θεωρούνται μέλη της αλ Κάιντα, συνεχίστηκαν χτες, με συνολικά 56 νεκρούς. Εκρήξεις ακούγονταν στην Ουάνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι φύλαρχοι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση να «πάψουν να στηρίζουν» τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα.

Εκατοντάδες ξένοι μαχητές, ανάμεσά τους Ουζμπέκοι, Τσετσένοι και Αραβες, διέφυγαν στα αυτόνομα εδάφη των φυλών στην πακιστανική πλευρά των συνόρων, μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από τις αμερικανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001. Η εφημερίδα Asia Times εκτιμά ότι δεν αποκλείεται καθόλου η «εμφύλια» αυτή σύγκρουση να επιλυθεί και οι ένοπλες ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν εναντίον των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν αλλά και των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.

Αμερικανικές «πιέσεις»

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του Σον Μακ Κόρμακ, την «επιθυμία» των ΗΠΑ να δουν το λεγόμενο «πρόεδρο» του Πακιστάν, τον πραξικοπηματία στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, να «τηρεί την υπόσχεσή του να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» με εκλογές εντός 2007, ενώ υπαναχώρησε από τη σθεναρή υποστήριξη που είχε εκφράσει η Ουάσιγκτον στην υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρία 5 ετών. «Δε θα προσπαθήσω να προβλέψω το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε, ελισσόμενος ο Μακ Κόρμακ.

Νεκρός κατοχικός στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, στο μεταξύ, έγινε γνωστό χτες ότι ένας στρατιώτης της δύναμης κατοχής - η εθνικότητά του δεν αποκαλύφθηκε - σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη διάρκεια «επιχείρησης» της Isaf. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο Αφγανιστάν μέσα στο 2007 έχουν χάσει τις ζωές τους 27 στρατιώτες της δύναμης κατοχής.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την «ικανοποίησή του» για την έκβαση μιας 6ήμερης επιχείρησης στο νότιο Αφγανιστάν, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 122 «εξτρεμιστές». Με δεδομένη την αναξιοπιστία των δυνάμεων κατοχής, βέβαια, είναι ένα ερώτημα πόσοι από αυτούς ήταν άμαχοι ή/και άσχετοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ