Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επανεμφάνιση Σαντρ με αντικατοχικό μήνυμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Να τερματιστεί άμεσα η κατοχή» ζήτησε, διά μέσου γραπτού μηνύματος προς τους πιστούς του, ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ. Ο Σαντρ κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τις κατοχικές δυνάμεις «για το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα» και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν σε μαζικές διαδηλώσεις, στις 9 Απρίλη, 4η επέτειο της πτώσης της Βαγδάτης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κατοχή.

Το χτεσινό μήνυμα Σαντρ, που δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται στο Ιράκ ή στο Ιράν, έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που έχει τηρήσει το ένοπλο σκέλος της οργάνωσής του, τους τελευταίους μήνες. Ο «στρατός του Μεχντί», που ενεπλάκη αρχικώς σε σκληρές συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις και κατηγορείται για εμπλοκή σε αντισουνιτικές επιθέσεις, έχει αποσυρθεί από τους δρόμους των σιιτικών συνοικιών για «να διευκολύνει» το έργο των κατοχικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, τους 181 έφθασαν οι νεκροί από τις επιθέσεις της Πέμπτης, με τους 128 να σκοτώνονται στις επιθέσεις στη σιιτική συνοικία Σάαμπ της Βαγδάτης και στη σιιτική πόλη Κχάλις. Οι επιθέσεις αυτές θεωρούνται, από πολλούς, «αντίποινα» για τις «εκκαθαρίσεις» σιιτών κατά σουνιτών στο Ταλ Αφάρ, στις αρχές της βδομάδας, όπου σκοτώθηκαν 70 σουνίτες και συνελήφθησαν, για εμπλοκή στις σφαγές, 18 αστυνομικοί. Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ